Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Τα ..απόνερα της σύλληψης Μαζιώτη !

   Σήμερα, έγινε γνωστό, ότι ο Αυστραλός τουρίστας, που τραυματίστηκε στο πόδι, από σφαίρα του Μαζιώτη, κατά την επιχείρηση (τρόπος του λέγειν) σύλληψής του, άσκησε αγωγή αποζημίωσης, κατά του Ελληνικού Δημοσίου και αμέσως έγινε πρώτη είδηση (!), λες και είναι κάτι περίεργο ή πρωτοφανές...
  Παράλληλα, άρχισαν τα πάσης φύσεως σχόλια, από αδαείς και ανίδεους, χρήστες του διαδικτύου, που εκφράζουν απορίες, του στυλ "γιατί στρέφεται κατά του Δημοσίου, αφού τον πυροβόλησε ο Μαζιώτης" και άλλα τέτοια παλαβά, ότι δεν θα πάρει τίποτα κ.ο.κ (φαντάζομαι, αν ήταν Έλληνας, να υπήρχε μεγαλύτερη κατανόηση, για αυτό που έπαθε, στις διακοπές του, εδώ).
  Από την αρχή της ιστορίας αυτής, που η Αστυνομία και ο ίδιος ο Υπουργός, παρουσίασαν, ως δήθεν μεγάλη επιτυχία, για τη σύλληψη του πιο επικίνδυνου ίσως τρομοκράτη, δημιουργούνταν μεγάλα ερωτηματικά, για τον τρόπο, που σχεδιάστηκε (..αν υπήρξε σχεδιασμός) και εκτελέστηκε, η εν λόγω επιχείρηση !
   Βασικά, είναι προφανές, εκ των υστέρων, ότι από καθαρό θαύμα, δεν θρηνήσαμε αθώους νεκρούς, με τον όλο τρόπο, που έγινε η καταδίωξη του Μαζιώτη, στο κέντρο της Αθήνας, σε περιοχές, γεμάτες περαστικούς, μαγαζιά κλπ.
   Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ο Μαζιώτης, εντοπίστηκε τυχαία, στην οδό Αθηνάς και ενώ οι Αστυνομικοί, τον είχαν εγκλωβίσει, ουσιαστικά, σε ένα κατάστημα, τον οδήγησαν έξω από αυτό, αντί να τον ελέγξουν και να τον συλλάβουν, επί τόπου, μέσα σε αυτό και έτσι είχε το χρόνο, να βγάλει το όπλο του και να αρχίσει να πυροβολεί, ενώ μετά άρχισε η πεζή καταδίωξή του, στα στενά της περιοχής, με τις σφαίρες να πέφτουν βροχή, δίπλα σε ταβέρνες και σουβλατζίδικα, με αμέριμνους πελάτες, όπως το θύμα !
   Είναι προφανές λοιπόν, ότι ο Αυστραλός, ζητάει αποζημίωση, από το ελληνικό Δημόσιο, γιατί τα όργανά του, δηλαδή οι Αστυνομικοί, δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους και έθεσαν σε κίνδυνο, όχι μόνο τη δική του, αλλά και δεκάδες ζωές, αθώων περαστικών...
    Αναδεικνύεται έτσι, ένα σοβαρό και θεμελιώδες νομικό ζήτημα, το ζήτημα της αστικής ευθύνης του Δημοσίου (περιλαμβάνονται και τα ΝΠΔΔ), αφού προβλέπεται, ότι αυτό, είναι υπόλογο-υπόχρεο, προς αποζημίωση, από παράνομες πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων του (με ευρεία έννοια, κατά βάση των Δ.Υ και υπηρεσιών, αλλά όχι μόνον, διότι και ο φαντάρος π.χ όσο υπηρετεί τη θητεία του, είναι κρατικό όργανο, εν ευρεία εννοία) !
     Στην έννοια της αποζημίωσης, περιλαμβάνεται κάθε θετική (π.χ ζημιές αυτοκινήτου, από πτώση σε λακκούβα του δρόμου) ή αποθετική ζημία (π.χ διαφυγόντα κέρδη επιχείρησης, που έκλεισε, λόγω πλημμύρας, επειδή κάποιοι δεν είχαν ξεβουλώσει τα φρεάτια), αλλά και ηθική βλάβη (λόγω τραυματισμού, όπως εδώ) ή ψυχική οδύνη (σε συγγενείς, λόγω θανάτου, π.χ όταν σε τροχαίο, το υπαίτιο όχημα είναι ασθενοφόρο ή στρατιωτικό), ό,τι δηλαδή προβλέπεται και στις ιδιωτικές αποζημιώσεις.
     Οι σχετικές διαφορές, υπάγονται, ως διοικητικές διαφορές ουσίας, στα διοικητικά δικαστήρια (πρωτοδικεία, μονομελή και τριμελή, ανάλογα με το αιτούμενο ποσόν αποζημίωσης) και όχι στα αστικά !
      Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Αυστραλός, δεν παραπονείται, μόνον για το συμβάν του τραυματισμού και τις ευθύνες της Αστυνομίας, αλλά και για τον τρόπο, που έγινε η περίθαλψή του, σε δημόσιο Νοσοκομείο, αφήνοντας να εννοηθεί, ότι δεν έγινε σωστά και του δημιούργησε μεγαλύτερο πρόβλημα...
     Ως προς το πρώτο σκέλος, η απόδειξη είναι σχεδόν αυτονόητη, ως προς το δεύτερο, είναι πιο δύσκολη, λόγω του τεχνικού-ιατρικού χαρακτήρα, του ζητήματος (και άσχετα, αν όλοι γνωρίζουμε τι εστι δημόσιο νοσοκομείο στην Ελλάδα) !
     Σε κάθε περίπτωση, ισχύουν οι βασικές αρχές της αποζημίωσης, ότι δηλαδή πρέπει να υφίσταται αιτιώδης σύνδεσμος, μεταξύ της παράνομης πράξης ή παράλειψης των κρατικών οργάνων και της ζημίας κλπ, ενώ έχει μπει και η απαραίτητη σχετική "σάλτσα", σε αυτές τις υποθέσεις (για να αυξήσει την ηθική βλάβη και το ποσόν, ισχυρίζεται ότι έπαιζε ποδόσφαιρο, ενώ τώρα δεν μπορεί, πράγμα, που μπορεί να είναι και αληθές βέβαια...)
     Δε νομίζω ότι θα ήθελε κανείς, από όσους σχολιάζουν αρνητικά την κίνησή του, να είναι στη θέση του, να τρώει αμέριμνος το σουβλάκι του και να δεχτεί μία σφαίρα στο πόδι, ενώ και Έλληνας, να ήταν το θύμα, θεωρώ, ότι και πάλι θα έκανε αγωγή και δικαιολογημένα !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.