Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Τα "κοράκια" των αγορών !

   Το τελευταίο διάστημα και ειδικά την τελευταία εβδομάδα, παρατηρούμε ένα πάρτι υποτιμητικής κερδοσκοπίας, στο Χρηματιστήριό μας, όπου κάποιοι, δεν το αφήνουν να πάρει ανάσα, το κρατάνε, θα λέγαμε, με τα γκέμια, σε επίπεδα χαμηλότερα, από ότι θα έπρεπε να βρίσκεται, για να αγοράζουν φθηνά !
 Μετά τη μεγάλη πτώση, που παρατηρήθηκε σε όλες τις αγορές παγκοσμίως, τα διεθνή χρηματιστήρια, έχουν ανακάμψει σημαντικά, ωστόσο το δικό μας, συνέχισε να υποχωρεί...
 Παρά τα θετικά νέα από τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες τα πέρασαν με επιτυχία και ενώ θα περίμενε κανείς αυτό, να αποτυπωθεί και στο ταμπλό, εντούτοις κάποιοι επιτήδειοι, μετέτρεψαν τις ελληνικές τράπεζες, σε "αρκούδες" (έτσι αποκαλούνται οι μετοχές, που παραμένουν στάσιμες ή πτωτικές και δεν μπορούν να σηκώσουν κεφάλι) !
 Διέρρευσαν ότι οι ελληνικές τράπεζες, θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, νέες αυξήσεις κεφαλαίου, κάτι που όμως δεν φαίνεται, πως ισχύει : η είδηση και μόνον, ότι μία εισηγμένη, θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, είναι ικανή να οδηγήσει σε μαζικές ρευστοποιήσεις μετοχών και είναι περίεργο, ότι δεν υπήρξε επίσημη διάψευση, ώστε να σταματήσει το ξεπούλημα...
  Αυτή τη στιγμή, δεν κατέχω μετοχές κάποιας εισηγμένης τράπεζας, ωστόσο η εκτίμησή μου, είναι, ότι στα παρόντα επίπεδα, αξίζει να αγοράσει κανείς, αφού, πάντα κατά τη γνώμη μου, υπάρχουν περιθώρια ανόδου, στους τίτλους των τραπεζών, τουλάχιστον 50 % !
   Γενικά, πιστεύω ότι το ελληνικό χρηματιστήριο, πρέπει να κινηθεί, προς τις 1500 μονάδες, σε αυτά τα επίπεδα, θα έλεγε κανείς, ότι αντικατοπτρίζεται πιο λογικά, η εικόνα της ελληνικής αγοράς και οικονομίας.
   Από εκεί και μετά, βέβαια, είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν και έχουν καθυστερήσει, όπως η ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων και μάλιστα, όχι δικαστικά, όπως σχεδιάζεται, αλλά είτε με διαπραγματεύσεις, είτε, καλύτερα, απευθείας, με το νέο Νόμο !
   Αυτό το λέω, γιατί οι δικαστές μας, έχουν δείξει, ειδικά στα πλαίσια του άρθρου 99, ότι "δεν την παλεύουν" και τόσο, έχουν μεσάνυχτα, από την πραγματική ζωή και οικονομία και προσπαθούν να λύσουν με καθαρά νομικά μέσα και κριτήρια, υποθέσεις, που είναι καθαρά επιχειρηματικές και οικονομικές, με ολέθρια αποτελέσματα...
   Ίσως τελικά, να είναι καλύτερο και πιο τίμιο, για όλους (ακόμα και για τους δικαστές), οι σχετικές ρυθμίσεις των δανείων, να γίνουν με Νόμο, ώστε να είναι υποχρεωτικές για όλους και να μην επαφίονται κάθε φορά, στην καλή θέληση (που σπάνια υπάρχει) και συμφωνία των πιστωτών !
   Δεν πρέπει, εξάλλου, να ξεχνάει κανείς τις τεράστιες ευθύνες του τραπεζικού μας συστήματος, για την Κρίση, που βιώνουμε (στην Κύπρο, τόλμησαν και έβαλαν στην φυλακή τον κεντρικό τραπεζίτη, εδώ "πέρα βρέχει", για τις δικαστικές Αρχές) και είναι καιρός, να περάσουν ΟΛΕΣ οι τράπεζες, σε ιδιωτικό έλεγχο και κυρίως, να αλλάξουν τρόπο λειτουργίας και προσέγγισης, να γίνουν πιο φιλικές στον πελάτη, ιδιώτη ή επιχειρηματία...
   Δεν πρέπει να λειτουργούν, ως κράτος εν κράτει, να νομίζουν ότι είναι υπεράνω των Νόμων και να διατηρούν σωρεία καταχρηστικών και παράνομων όρων, στις συμβάσεις τους, συχνά αγνοώντας ακόμα και δικαστικές αποφάσεις !
   Η άποψη, που έχει ο περισσότερος κόσμος, θεωρώ, για τις τράπεζες και τον τρόπο λειτουργίας τους, είναι αρνητική και αυτό είναι 100% δικαιολογημένο, ωστόσο είναι στο χέρι των τραπεζών, να αλλάξει αυτό και να γίνουν πιο φιλικές, γεγονός, που θα αυξήσει και τα κέρδη τους..

 

1 σχόλιο:

  1. Πάλι μέσα έπεσα !! Ιδού και οι αποδείξεις : http://www.euro2day.gr/news/market/article/1273582/poy-odhgei-h-erevna-gia-to-sortarisma-ton.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.