Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Roxana (?) and son..

   Το ενδιαφέρον και οι εικασίες, για το ποιος "αναπαύεται" στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης, είναι παγκόσμια και όλοι παρακολουθούν, με δέος, τις αποκαλύψεις, της αρχαιολογικής σκαπάνης, λόγω της μοναδικής ομορφιάς και της καλλιτεχνικής αξίας του μνημείου και μετά, από αρκετό καιρό, θέλησα να καταθέσω την άποψη μου, χωρίς φυσικά να είμαι ειδικός.
  Ο καθένας βέβαια, λέει το μακρύ του και το κοντό του, άλλοι εκφράζουν ευσεβείς πόθους, άλλοι βγάζουν χολή και ζήλια, με κίνδυνο να εκτεθούν και μόνο η ολοκλήρωση της ανασκαφής, θα δώσει τις απαντήσεις...Ανασκαφή, που γίνεται και πρέπει να γίνεται με όρους επιστημονικούς-αρχαιολογικούς και όχι τηλεοπτικούς, δεν υπάρχει λόγος βιασύνης, λες και ο νεκρός θα δραπετεύσει !
  Από την αρχή, η διαίσθησή μου, έλεγε ότι ο ένοικος είναι Γυναίκα, ειδικά από τη στιγμή, που αποκαλύφθηκαν οι δύο υπέροχες (!) Καρυάτιδες, εν συνεχεία κλονίστηκε προσωρινά, έως ότου αποκαλυφθεί το τρίτο πρόσωπο του ψηφιδωτού : η μορφή της Περσεφόνης, που, πλέον, πέραν μεγάλης έκπληξης, παραπέμπει σε γυναικείο πρόσωπο, το οποίο έχει ταφεί εκεί.
   Οι πιθανές εκδοχές, είναι δύο : είτε η μητέρα του Μ. Αλεξάνδρου, η Ολυμπιάδα, είτε η σύζυγός του, Ρωξάνη (μαζί με τον υιό της, Αλέξανδρο Δ'), από τη στιγμή, που μιλάμε για τόσο μεγαλοπρεπή-βασιλικό τάφο !
    Η Ρωξάνη, δεν ήταν Ελληνίδα-μακεδόνισσα, ήταν αλλοδαπή, από την Περσία και μάλιστα η πιο όμορφη γυναίκα αυτής, της αχανούς περιοχής και φυσικά, ο άνθρωπος, που κατέκτησε όλο τον τότε γνωστό κόσμο, δεν θα μπορούσε να συμβιβαστεί, με κάτι λιγότερο.
    Πιο πιθανό και λογικό είναι βέβαια το σενάριο, να πρόκειται για τη Ρωξάνη, διότι η Ολυμπιάδα, δολοφονήθηκε, στην αρχαία Πύδνα, ήτοι στα Πιέρια παράλια του Θερμαϊκού κόλπου (σημερινή περιοχή Κολινδρού) και θα ήταν πολύ περίεργο, να μεταφέρθηκε στην Αμφίπολη...
    Στην περιοχή εκείνη μάλιστα, του Μακρύγιαλου, υπάρχει λόφος, που παραπέμπει σε τύμβο και είναι σφόδρα πιθανολογούμενο, να συνιστά τον τάφο της Ολυμπιάδας, γεγονός, που δείχνει αφενός πόσους αρχαιολογικούς θησαυρούς κρύβει ακόμα η ελληνική Γη και αφετέρου, πόσο ..απρόθυμοι είναι οι αρχαιολόγοι κλπ, να κάνουν τη δουλειά τους !
    Τόσο η Ολυμπιάς, όσο και η Ρωξάνη, μαζί με τον υιό της, Αλέξανδρο Δ', δολοφονήθηκαν από τον ίδιο άνθρωπο, τον σφετεριστή του Μακεδονικού θρόνου, Κάσσανδρο (ο οποίος είχε παντρευτεί την Θεσσαλονίκη και για χάρη της, ίδρυσε την ομώνυμη πόλη), μόνο όμως η  Ρωξάνη και το παιδί, που απέκτησε με τον Μ. Αλέξανδρο, σκοτώθηκαν εκεί, στην Αμφίπολη, αφού έμειναν για ένα διάστημα φυλακισμένοι (από την άποψη αυτή, είναι "τι κάνει νιάου νιάου, στα κεραμίδια", αλλά ποτέ ας μην είμαστε απόλυτοι).
    Η μόνη ένσταση, που σοβαρά διατυπώνεται, είναι πως είναι δυνατόν, να ετάφη η Ρωξάνη, με τόσες τιμές και ένα μεγαλοπρεπές Μνημείο, από τους πολιτικούς της αντιπάλους και εξοντωτές της...
     Βέβαια, την εποχή εκείνη, συνέβαιναν πολλά περίεργα, ήταν μία περίοδος σκοτεινή, με δολοπλοκίες, ίντριγκες και αμέτρητες δολοφονίες, η εξουσία έπρεπε να αποκτηθεί και να διατηρηθεί, με το σπαθί, ωστόσο ο σεβασμός και η τιμή, προς τους νεκρούς, ήταν Παράδοση αδιαμφισβήτητη !
     Όπως και να έχει, όποιος και αν είναι ο ένοικος του τάφου της Αμφίπολης, η ουσία δεν αλλάζει : από τη μία επιβεβαιώνεται ξανά και πανηγυρικά η ελληνικότητα της Μακεδονίας (ο όμορφος μύθος της Περσεφόνης είναι ελληνικός, όχι ρωμαϊκός...) και από την άλλη, η υψηλή καλλιτεχνική δεινότητα των προγόνων μας (είναι σφόδρα πιθανόν, το Μνημείο να κατασκευάστηκε, από καλλιτέχνες της νότιας Ελλάδας, ακόμα και Αθηναίους).
     Για όσους ξένους, βγάζουν χολή και κόμπλεξ, λέγοντας ότι θα απογοητευτούν οι Έλληνες, αν δεν πρόκειται, για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, να πούμε, πρώτον, ότι πρόκειται για άνθρωπο-θρύλο και "ανδρών επιφανών, πάσα γη τάφος" και δεύτερον, μας βολεύει να μην βρεθεί ποτέ ο τάφος του, για να συνεχίσουμε να πιστεύουμε ότι είναι ακόμα ζωντανός...
    

1 σχόλιο:

  1. Ένας καθηγητής από την Κύπρο, υποστηρίζει ότι στην Αμφίπολη, έχει ταφεί ο αδερφικός φίλος του Μ. Αλεξάνδρου, ο Ηφαιστίωνας, με κάποια λογικά (ή λογικοφανή) επιχειρήματα, ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται, νομίζω, η μεταφορά της σορού του, από τόσο μακριά, όπου πέθανε ! Επίσης, κάποιοι λένε ότι ο "ένοικος" του τάφου, είναι άνδρας και όχι γυναίκα, λόγω του λέοντα, που υπάρχει εκεί και "επιτηρεί" τον χώρο, ωστόσο, μην ξεχνάμε ότι, αν είναι θαμμένη στον τύμβο, η Ρωξάνη, δεν είναι μόνη, αλλά μαζί με τον υιό, που απέκτησαν με τον Μ. Αλέξανδρο, άρα υπάρχει ΚΑΙ αρσενική παρουσία, ούτως ή άλλως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.