Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

κανόνια και ΚΑΝΟΝΙΑ

    Πριν μερικές μέρες, μία εταιρία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, ανακοίνωσε ότι λύεται και μπαίνει σε εκκαθάριση και η είδηση μεταδόθηκε (για μερικά κλικς παραπάνω, όπως πάντα) περίπου ως εξής : "εταιρία μεγάλη και πολύ γνωστή βάρεσε κανόνι, με το "καλημέρα" του νέου έτους" !
  Βέβαια, υποθέτω ότι ένας στους 100, από όσους κλίκαραν την είδηση, γνώριζαν ήδη την εν λόγω (..μεγάλη και πασίγνωστη) εταιρία και μόνον εφόσον παρακολουθούν το Χρηματιστήριο.
   Η πλάκα είναι, ότι η απόφαση για λύση και εκκαθάριση της εταιρίας, λήφθηκε λίγες μόνον ημέρες, αφότου μία από τις δανείστριες τράπεζες, κατήγγειλε τα δάνεια και τα έκανε απαιτητά, άμεσα και εξ ολοκλήρου (υπό την πίεση της τρόικα και στα πλαίσια ξεκαθαρίσματος στις τράπεζες, να υποθέσω ;)
    Έτσι απλά και "όμορφα", ο επιχειρηματίας, απάντησε στην "πρόκληση" της τράπεζας, με λύση και εκκαθάριση, ούτε καν πτώχευση (και μάλλον αυτή η διαδικασία είναι καλύτερη, πιο γρήγορη και με λιγότερα ίσως έξοδα από την πτώχευση και με έκανε να απορώ γιατί δεν εφαρμοζόταν έως τώρα μαζικότερα...), όπερ σημαίνει ότι οι δανείστριες τράπεζες, με σύνολο δανείων, περί τα 130 εκατομμύρια ευρώ, θα κληθούν να λάβουν το "κατιτίς τους" από ένα ενεργητικό, αξίας περί τα 10 εκατομμύρια...(αν λέω σωστά τα νούμερα)
   Σε κάθε περίπτωση, τα δάνεια ήταν ΠΟΛΥ περισσότερα, από την τρέχουσα αξία του ενεργητικού (οι τράπεζες δηλαδή θα υποστούν σημαντική ζημία) : λέω "τρέχουσα" γιατί μιλάμε για εταιρία συμμετοχών, όπερ σημαίνει ότι το επιχειρηματικό της αντικείμενο (αν μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό, ως επιχειρηματικότητα), ήταν η (μειοψηφική) συμμετοχή ..σε άλλες εταιρίες, κυρίως εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.
   Αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει ότι, αν οι άλλες εταιρίες, στις οποίες είχε επενδύσει, πήγαιναν καλά, θα πήγαινε καλά και η ίδια και αντιστρόφως, ενώ από τη στιγμή, που οι μετοχές, που κατείχε ήταν εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, είχαν, κάθε μέρα, διαφορετική αξία-αποτίμηση και παράλληλα ήταν εκτεθειμένη, στο γενικότερο κλίμα και ψυχολογία, που πάντα επηρεάζει τα Χρηματιστήρια και οδηγεί ενίοτε σε υπερβολές, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω.
    Το αν οι τράπεζες έκαναν καλώς, που τράβηξαν το χαλί και δεν έκαναν υπομονή, μήπως έρθουν καλύτερες μέρες (πόσο βέβαια να περιμένουν και αυτές) για το Χρηματιστήριο ή αν ο ίδιος ο επιχειρηματίας έκανε λάθος επιλογές-επενδύσεις, μικρή σημασία έχει, πλέον.
    Η αφορμή της παρούσας ανάρτησης, ήταν το σχόλιο κάποιων, ότι πρέπει να πάει φυλακή, ο εν λόγω επιχειρηματίας, επειδή άφησε μεγάλο φέσι, πολλών εκατομμυρίων ευρώ, στις τράπεζες (φέσια, τα οποία, εν πολλοίς, καλείται να πληρώσει ο φορολογούμενος κάθε τόσο, με τις "διασώσεις" των τραπεζών).
    Καταρχάς, να πούμε, ότι το να πέσει έξω η εταιρία σου, να βαρέσεις κανόνι, όπως λέμε, δεν είναι από μόνο του, ποινικό αδίκημα, είναι κάτι που συνέβαινε και θα συμβαίνει, φυλακές κλπ. κάνεις, μόνον αν αποδειχθεί ότι είχες δόλο, σε κάποια (ύποπτη) συμπεριφορά σου...
     Εξάλλου, εδώ, όση τυχόν ευθύνη έχει ο λαμβάνων τα δάνεια, άλλη τόση και ίσως μεγαλύτερη έχει και αυτός, που τα δίνει, ήτοι η ίδια η τράπεζα, διότι δύο από τους βασικότερους κανόνες του Χρηματιστηρίου, είναι αφενός ότι βάζεις λεφτά, που ΔΕΝ πρόκειται να χρειαστείς άμεσα και αφετέρου ότι ΠΟΤΕ δεν παίρνεις δάνεια, για αγορά μετοχών, επειδή η επένδυση, μπορεί να αποδώσει πολύ αργότερα ή και ποτέ, για λόγους, που σχεδόν ποτέ δεν μπορούν να προβλεφθούν (ειδικά στην Ελλάδα, όπου Νόμοι κλπ αλλάζουν κάθε τρεις και λίγο, δεν υπάρχει καμία σταθερότητα και σε τίποτα).
    Προσωπικά, πάντως, εμένα δε με ενδιαφέρει καν το εν λόγω κανόνι των 100 εκατομμυρίων ευρώ, όταν το ελληνικό κράτος (τρόπος του λέγειν κράτος), βάρεσε το 2010 ΚΑΝΟΝΙ ύψους ..350 δισ. ευρώ και ΚΑΝΕΝΑΣ δεν τιμωρήθηκε, όταν οι συνέπειες αυτής της κρατικής χρεοκοπίας, είναι τραγικές και συνεχιζόμενες επί τόσο μακρόν και οι υπαίτιοι εγκληματίες πολιτικοί, όχι μόνον δεν είναι σήμερα στη φυλακή, αλλά ενίοτε πρωταγωνιστούν στα δημόσια πράγματα και εξακολουθούν να ζουν αμέριμνοι και να κυνηγούν καρέκλες και αξιώματα, σαν να μην συμβαίνει τίποτα !!

1 σχόλιο:

  1. Μία επιχειρηματική αποτυχία, που αφήνει φέσια σε προμηθευτές, τράπεζες και Δημόσιο, είναι πταίσμα, μπροστά στην κρατική χρεοκοπία (ελληνικού Δημοσίου και κρατικών-σοβιετικού τύπου τραπεζών), που κατέστρεψε την Οικονομία όλη και οδήγησε χιλιάδες επιχειρήσεις σε κλείσιμο και εκατοντάδες χιλιάδες στην ανεργία ! Το χρεοκοπημένο ελληνικό κράτος της μίζας, της διαπλοκής και της απάτης-διαφθοράς, φροντίζει να πληρώνει μόνον μισθούς Δ.Υ και συντάξεις (με κάθε κόστος, για τους υπόλοιπους) και πληρώνει τους προμηθευτές του, αν και όποτε το θυμηθεί, όχι φυσικά έντοκα και ενίοτε με (επιβαλλόμενο από το ίδιο, μονομερώς !) "κούρεμα", ακόμα και όταν υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις, εις βάρος του. Και φυσικά, προκειμένου να πληρωθούν τα φέσια, από τις αθρόες προσλήψεις στο Δημόσιο, τις μίζες, τις σπατάλες και τις κάθε είδους παροχές σε "μούφα" δικαιούχους, έχουν φτωχοποιηθεί τα 2/3 του πληθυσμού, προκειμένου να πληρώνουν φόρους και χαράτσια, για να ξεχρεωθούν τα σπασμένα και φαγωμένα, ...από άλλους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.