Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

ξεφτίλα ΚΑΙ με αποδείξεις

      Πριν κανά μήνα, πέρασα, εντελώς τυχαία, μπροστά από το Τζάνειο Νοσοκομείο του Πειραιά και παρατήρησα, ότι στην πρόσοψη, πάνω από την κεντρική είσοδο, έχει ένα μεγάλο πανό, που γράφει "την 1η Ιουλίου 2009, σβήνουμε το τσιγάρο" !
  Το πανό αυτό, που βλέπουν καθημερινά, επί 7 ολόκληρα χρόνια, χιλιάδες άνθρωποι, είναι εκεί, ως μία ζωντανή απόδειξη, για το τι Κράτος (δεν) έχουμε...
  Είναι εκεί, για να υπενθυμίζει πότε ψηφίστηκε ο αντικαπνιστικός Νόμος και πότε υποτίθεται ότι θα έμπαινε σε εφαρμογή, ένας Νόμος, που φυσικά ουδέποτε εφαρμόστηκε, καταργήθηκε στην πράξη σιωπηρά (και ίσως να μην είναι ο μόνος).
   Εξ όσων γνωρίζω, δεν έχει καταργηθεί ρητά, με νεότερο Νόμο, ωστόσο, ποτέ δεν εφαρμόστηκε, παρόλο που προβλέπει σημαντικές κυρώσεις, για τους παραβάτες (στα 7 αυτά χρόνια, ίσως έχουν κοπεί καμιά 10ρια "κλήσεις", πανελλαδικά, σε κάτι επαρχιακά καφενεία και φυσικά έγιναν "είδηση" αμέσως, η ...εφαρμογή ενός Νόμου, γίνεται είδηση και αντικείμενο χλευασμού, αυτή είναι η Μπανανία, στην οποία ζούμε).
   Το γιατί, δεν εφαρμόστηκε και δεν εφαρμόζεται, ο αντικαπνιστικός Νόμος, επί 7 χρόνια, θα πρέπει, λογικά, να μας το εξηγήσουν αυτοί, που τον ψήφισαν και αυτοί, που θα έπρεπε να φροντίζουν, ώστε να τηρείται...
   Οι πιθανές ερμηνείες, είναι οι αντιδράσεις, κυρίως από καταστηματάρχες, που θεώρησαν ως πιο σπουδαίους και πιο χρήσιμους τους καπνιστές, από τους μη καπνιστές πελάτες (αν και είναι σχεδόν 50-50), τα συμφέροντα των καπνοβιομηχάνων και το γεγονός ότι στα τσιγάρα (όπως και στα καύσιμα κ.α), πάνω από το 80% της τιμής, είναι κρατικοί φόροι.
   Φυσικά, οι εξηγήσεις αυτές, μόνον πειστικές δεν είναι, διότι το κάπνισμα αποδεδειγμένα, ιατρικά, σκοτώνει, συνδέεται με την αρτηριοσκλήρυνση (εμφράγματα) και με τον καρκίνο και η ζωή των πολιτών, θα όφειλε να είναι, ως προτεραιότητα, πάνω από τα όποια οικονομικά συμφέροντα.
     Άλλωστε, οι πρόωροι θάνατοι και οι ασθένειες, που προκαλεί το κάπνισμα, με την σειρά τους, επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, για θεραπείες κλπ, εξίσου, αν όχι περισσότερο, από τα όποια φορολογικά έσοδα !
     Χωρίς να έχω προσωπική, ιδίαν, αντίληψη, εικάζω, ότι ακόμα και στο εσωτερικό του Νοσοκομείου, όπου χάσκει αυτό το πανό, ξεχασμένο, από όλους, επί 7 χρόνια, πολλοί θα καπνίζουν (ακόμα και γιατροί).
      Ωστόσο, για να μην ξεφτιλίζεται τόσο άσχημα, το ελληνικό Κράτος, δύο επιλογές υπάρχουν : η μία, να κατέβει το πανό, η κατάσταση να παραμείνει ως έχει και τα μαγαζιά να συνεχίσουν να δουλεύουν, μόνον με καπνιστές και η άλλη, να καταργηθεί και ρητά, ο αντικαπνιστικός Νόμος (οπότε πάλι θα πρέπει να κατέβει το πανό και να μπει ένα άλλο, που να λέει ίσως, "εδώ είναι Βαλκάνια ή Ελλάς, όχι Ευρώπη") !

1 σχόλιο:

  1. Αυτά γράφονται, με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, που είναι η 31η Μαΐου, την στιγμή, που οι εθνικές και διεθνείς οργανώσεις Υγείας, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, για τις θανατηφόρες συνέπειες του καπνίσματος (ενεργητικού και παθητικού) και για τη μη εφαρμογή των αντικαπνιστικών διατάξεων, στην χώρα μας και ο δικός μας Υπουργός Υγείας (αναπληρωτής, αλλά είναι πιο διάσημος, από αυτόν, που αναπληρώνει) καπνίζει μπροστά στους δημοσιογράφους ! Πλάκα έχουν και μερικές πρόσφατες αντιδράσεις, σχετικά με το ενδεχόμενο να απαγορευτεί ΚΑΙ το άτμισμα δημοσίως (χαχα, λες και το κανονικό κάπνισμα δεν (υποτίθεται) ότι απαγορεύεται από την 1η Ιουλίου 2009)...Όσοι θέλουν να ατμίζουν τα ηλεκτρονικά τους τσιμπούκια, δημοσίως, θορυβήθηκαν, λες και αυτή η απαγόρευση, πρόκειται να εφαρμοστεί ! Στο όνομα των υποτιθέμενων δικαιωμάτων τους, ορισμένες μειοψηφίες, στην χώρα μας, θέλουν να επιβάλλονται, αδιαφορώντας παντελώς, για την ύπαρξη ή μη, δικαιωμάτων των άλλων (που θέλουν να πιουν έναν καφέ, χωρίς καπνούς ή ...ατμούς)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.