Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

πορνογραφία ανηλίκων : ορισμοί και ποινές

    Καταρχήν, θα πρέπει να διευκρινίσουμε, ότι το αδίκημα είναι "πορνογραφία ανηλίκων" και όχι "παιδική πορνογραφία", όπως μας ενημερώνουν οι δημοσιογράφοι, όποτε υπάρχει σχετική σύλληψη (βέβαια, δεν φταίνε αυτοί, γιατί και ο ίδιος ο Νόμος χρησιμοποιεί τον όρο "παιδική πορνογραφία" και δημιουργεί σύγχυση).
  Εννοώ, ότι, νομικά, άλλο "ανήλικος" και άλλο "παιδί", με βάση το ελληνικό Δίκαιο, όπως ξέρουμε όλοι, ανήλικος είναι όποιος δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του ("παιδί" αντίστοιχα μπορεί να είναι ο ανήλικος, που δεν έχει συμπληρώσει κάποιο όριο ηλικίας, όπως τα 15 έτη, σε ορισμένα άλλα αδικήματα, όπως η αποπλάνηση) !
 Αυτό που μου κάνει εντύπωση, είναι πως το σχετικό-βασικό αδίκημα, πρωτοθεσπίστηκε το 2002, ήτοι πολύ πριν την ανάπτυξη του διαδικτύου και των αντισόσιαλ μίντια, βέβαια εν συνεχεία, υπήρξαν αλλαγές και προσθήκες, κατά τα έτη 2008, 2014 και 2016.
 Τον ορισμό για το τι συνιστά "υλικό πορνογραφίας ανηλίκων", τον δίνει ο ίδιος ο Νόμος και καλώς, διότι θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος π.χ ότι μια γυμνή φωτογραφία ανηλίκου, είναι "τέχνη" ή απλά "αισθησιακή" ή "ερωτική" (όπως λένε και οι γυναίκες-μοντέλα, που κάνουν γυμνές φωτογραφήσεις σε περιοδικά κλπ) και όχι "πορνογραφική".
 Έτσι λοιπόν, στην έννοια του Νόμου, εμπίπτουν οι αναπαραστάσεις ή οι πραγματικές ή εικονικές αποτυπώσεις, σε ηλεκτρονικό ή άλλο φορέα, των γεννητικών οργάνων ή του σώματος εν γένει του ανηλίκου, αλλά με τρόπο, που προδήλως (όχι εντελώς υποκειμενικά δηλαδή) προκαλεί γενετήσια διέγερση, καθώς και της πραγματικής ή εικονικής ασελγούς πράξης, που διενεργείται από ή με ανήλικο.
 Το αδίκημα, στην βασική του μορφή, δηλαδή η κατοχή, παραγωγή, εισαγωγή-εξαγωγή, προμήθεια, αγορά, διανομή, επίδειξη, δημοσίευση, μεταφορά και απόκτηση υλικού πορνογραφίας ανηλίκων, συνιστά πλημμέλημα, που τιμωρείται με φυλάκιση από 1 έως 5 χρόνια και χρηματική ποινή, από δέκα έως εκατό χιλιάδες ευρώ.
 Αν τώρα τα παραπάνω, τελούνται μέσω "πληροφοριακών συστημάτων", οι ποινές αυξάνονται σε φυλάκιση 2 έως 5 χρόνια και χρηματική ποινή, από πενήντα έως τριακόσιες χιλιάδες ευρώ.
  Κακουργηματική μορφή, με ποινές κάθειρξης από 5 έως 10 έτη και χρηματικές ποινές, από εκατό έως πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ, λαμβάνει το σχετικό αδίκημα, στις εξής περιπτώσεις :
-Αν γίνεται κατ' επάγγελμα ή κατά συνήθεια.
-Αν η παραγωγή του υλικού, γίνεται με την άσκηση βίας ή την απειλή χρήσης βίας, αν κινδύνευσε η ζωή του ανήλικου, αν ο ανήλικος είναι κάτω των 15 ετών, αν συνδέεται με την εκμετάλλευση ψυχικής ή διανοητικής ασθένειας του ανηλίκου ή  
-Αν ο δράστης-παραγωγός του υλικού έχει κάποια συγκεκριμένη ιδιότητα, σε σχέση με τον ανήλικο (οικείος, σύνοικος, οικογενειακός φίλος, εκπαιδευτικός, κληρικός, ψυχολόγος, γιατρός ή νοσοκόμος).
  Αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα την βαριά σωματική βλάβη του ανηλίκου, το πλαίσιο κάθειρξης, ανεβαίνει στα 10-20 έτη, ενώ αν υπάρξει θάνατος, επιβάλλεται φυσικά, ισόβια κάθειρξη...
  Η "απλή" περίπτωση, όπου κάποιος αποκτά πρόσβαση, μέσω υπολογιστή, σε υλικό πορνογραφίας ανηλίκων, τιμωρείται με φυλάκιση 1 έως 5 χρόνια (χωρίς χρηματική ποινή).
   Εξυπακούεται ότι η πρόσβαση πρέπει να γίνεται συνειδητά, με δόλο, εξ ού και οι περισσότεροι ίσως ισχυρίζονται ότι έγινε "κατά λάθος" ή "τυχαία" ή "είχα μπει αλλού και βρέθηκα εκεί, χωρίς να το επιδιώκω" κλπ.
   Η διάταξη που προστέθηκε αργότερα, μιλάει για "πορνογραφικές παραστάσεις ανηλίκων" και το ορίζει ως εξής : η οργανωμένη απευθείας έκθεση, που προορίζεται για θέαση ή ακρόαση, μεταξύ άλλων και με την χρήση της τεχνολογίας των πληροφοριών και επικοινωνιών : α) ανηλίκου που επιδίδεται σε πραγματική ή εικονική πράξη γενετήσιου χαρακτήρα ή β) των γεννητικών οργάνων ή του σώματος του ανηλίκου, κατά τρόπο που προδήλως προκαλεί γενετήσια διέγερση.
   Η εξώθηση ή παράσυρση ανηλίκου, προκειμένου να συμμετάσχει σε πορνογραφικές παραστάσεις ή διοργάνωση αυτών, τιμωρείται ως εξής :
-Αν το θύμα είναι κάτω των 12 ετών, με κάθειρξη, από 10 έως 20 έτη.
-Αν το θύμα είναι μεταξύ 12 και 14 ετών, με κάθειρξη από 5 έως 10 έτη.
-Αν το θύμα είναι μεταξύ 14 και 15 ετών, με φυλάκιση, από 2 έως 5 χρόνια και
-Αν το θύμα είναι από 15 μέχρι 18, με φυλάκιση από 1 έως 5 χρόνια.
  Όποιος συνειδητά και έχοντας καταβάλει αντίτιμο, παρακολουθεί πορνογραφικές παραστάσεις ανηλίκων, τιμωρείται στις δύο πρώτες, ως άνω, περιπτώσεις (ανάλογα με την ηλικία δηλαδή των παθόντων), με φυλάκιση από 2 έως 5 χρόνια και στις δύο τελευταίες, με φυλάκιση από 1 έως 5 χρόνια.
   Κακουργηματική μορφή, λαμβάνει και το αδίκημα αυτό, όταν υπάρχει επιδίωξη οικονομικού οφέλους ή όταν ο ανήλικος εξαναγκάστηκε να συμμετάσχει με απειλές βίας ή με βία και τιμωρείται, αντίστοιχα, ανάλογα με την ηλικία του παθόντος (ως ανωτέρω) :
-Στην πρώτη περίπτωση, με κάθειρξη από 15 έως 20 έτη
-Στην δεύτερη, με κάθειρξη από 5 έως 15 έτη
-Στην τρίτη, με κάθειρξη από 5 έως 10 έτη και 
-Στην τέταρτη, με κάθειρξη από 5 έως 8 έτη.
   Τέλος, στην ίδια κατηγορία, ανήκει και ένα τρίτο έγκλημα, που ορίζεται ως εξής : όποιος με πρόθεση, μέσω πληροφοριακών συστημάτων, προτείνει σε ανήλικο, κάτω των 15 ετών, να συναντήσει τον ίδιο ή άλλον, με σκοπό είτε την αποπλάνηση, είτε την πορνογραφία ανηλίκου, εφόσον η πρόταση αυτή ακολουθείται και από πράξεις, που οδηγούν σε μια τέτοια συνάντηση, τιμωρείται με φυλάκιση, από 2 έως 5 χρόνια και χρηματική ποινή, από πενήντα έως διακόσιες χιλιάδες ευρώ.

1 σχόλιο:

  1. Αν έπρεπε να κάνει κάποιος ένα σχόλιο, αυτό νομίζω θα ήταν ότι το Κράτος, προσπαθεί και σε αυτή την περίπτωση, να εκμεταλλευτεί τη διαστροφή κάποιων, για να ...βγάλει λεφτά ! Δεν εξηγούνται αλλιώς, οι τεράστιες και παράλογες χρηματικές ποινές, που προβλέπονται, ακόμα και σε περιπτώσεις, όπου δεν υπάρχει κέρδος και οικονομική εκμετάλλευση !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.