Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

έγκλημα στη Ρόδο (από ποινική άποψη)

    Αν και έχουν περάσει πολλές ημέρες, δεν είχα αναφερθεί στο συγκεκριμένο έγκλημα, που συντάραξε την κοινή γνώμη της χώρας, ωστόσο θεώρησα πως πρέπει να καταγράψω κάποιες σκέψεις, έστω και καθυστερημένα (άλλωστε η υπόθεση είναι ακόμα στο στάδιο της Ανάκρισης).
  Κυρίως επειδή ακούγονται και λέγονται διάφορα, ακόμα και από "ειδικούς", που εμφανιζόμενοι ως έμπειροι "ποινικολόγοι", έβγαζαν με (...ανησυχητική ευκολία) την ποινή, σε τηλεοπτικά στούντιος, δηλαδή ισόβια (και για τους δύο) !
  Η ισόβια κάθειρξη είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο, ναι, εφόσον η βασική κατηγορία (ανθρωποκτονία) προβλέπει αυτή την ποινή, συν αρκετά χρόνια κάθειρξης, για βιασμό από κοινού (πλαίσιο ποινής 10-20 έτη), αν αποδειχτεί και αυτό !
  Ωστόσο, όταν εμφανίζεσαι ...ως ποινικολόγος, στην τηλεόραση, δεν νοείται να ξεχνάς, ότι η μικρή ηλικία των κατηγορουμένων, μπορεί (δυνητικά, δηλαδή) να οδηγήσει στην αναγνώριση του ελαφρυντικού της μετεφηβικής ηλικίας (για τον έναν σίγουρα ή και για τον άλλον, αν δεν έχει κλείσει τα 21, που είναι το όριο) και να "σπάσουν" έτσι τα ισόβια.
  Άρα, δεν υπάρχουν "εύκολες" απαντήσεις, σε τέτοιες υποθέσεις, όπου ανακύπτει και μια σειρά από άλλα νομικά ζητήματα, ενώ ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί καν οι ανακριτικές πράξεις, που θα μπορούσαν να φωτίσουν έτι περαιτέρω, το τι έγινε (διοχετεύονται δε πληροφορίες της δικογραφίας στα ΜΜΕ, που ενίοτε είναι και εσφαλμένες και ...δημιουργούν εντυπώσεις) !
  Το βασικότερο ίσως ζητούμενο, είναι το τι έκανε ή δεν έκανε ο κάθε ένας, από τους δύο, κατηγορούμενους, εφόσον μέχρι τη Δίκη, δεν υπάρξει κάποια ομολογία και συμφωνία, μεταξύ τους και συνεχίσουν, να ρίχνει ο ένας την ευθύνη στον άλλον...
 Υπάρχει ρητή διάταξη, που ορίζει ότι η μαρτυρία του συγκατηγορούμενου, από μόνη της, δεν μπορεί να οδηγήσει σε καταδίκη, εδώ βέβαια, το ενδεχόμενο να αθωωθεί ο ένας από τους δύο, είναι μάλλον ανύπαρκτο, η παρουσία στον τόπο του εγκλήματος και μόνον, αλλά και το μετά, δεν μπορεί να "ξεπλύνει" -εντελώς- κανέναν !
   Η μία, η μάλλον εύκολη, λύση, είναι να καταδικαστούν και οι δύο, για ανθρωποκτονία, από κοινού, ο άλλος, ο δύσκολος δρόμος, είναι να προσπαθήσει το Δικαστήριο, αν δεν υπάρξει συμφωνία των κατηγορούμενων, να διαπιστώσει τι ακριβώς έκανε ο καθένας.
   Πολύ κρίσιμη είναι και η απόφαση, για την αιτία θανάτου, αν δηλαδή προήλθε από το χτύπημα του ενός, από τους δύο ή από πνιγμό και σε αυτή την περίπτωση, ποιος την έριξε στην θάλασσα και ποια είναι η συμμετοχή του άλλου (διότι αν δεχτούμε ότι αιτία είναι ο πνιγμός και θεωρηθεί ότι υπήρξε άμεση και όχι απλή συμμετοχή, του δεύτερου, οι ποινές είναι πάλι οι ίδιες και για τους δύο).
   Αν το συμβάν, είχε γίνει στο σπίτι της κοπέλας και μετά το χτύπημα, την είχαν αφήσει αβοήθητη να πεθάνει και δεν την είχαν πάει στο Νοσοκομείο, θα μπορούσαν οι δικηγόροι τους, να ζητήσουν τη μετατροπή της κατηγορίας, από ανθρωποκτονία, σε θανατηφόρα "έκθεση" (306 ΠΚ), που είναι ευνοϊκότερη.
   Εδώ όμως, το να πετάς (με δεμένα πόδια !) το θύμα της σωματικής βλάβης, στην θάλασσα, με σοβαρά τραύματα ή/και χωρίς τις αισθήσεις του, από μόνο του και δυστυχώς, για τους κατηγορούμενους, μπορεί να θεμελιώσει, τον ανθρωποκτόνο δόλο (έστω και ενδεχόμενο) και εκεί βασίζεται, εν πολλοίς και η "γραμμή" της πολιτικής αγωγής, όπως φάνηκε...
     Είναι δύσκολο να αποδειχθεί, ότι της έδεσε τα πόδια ο ένας, ότι ένας την πέταξε μέσα στην θάλασσα και ότι ο άλλος δε συμμετείχε καθόλου, αλλά και τι είδους συμμετοχή θα θεωρηθεί πως είχε (αν το πάμε πιο μακριά, θα μπορούσε να είναι υπόλογος και ο άλλος, ότι δεν γύρισε πίσω π.χ να την βοηθήσει, δηλαδή για πράξεις εκ παραλείψεως) !
   Εξαιρετικά σημαντικό, βέβαια, είναι το κατά πόσον, θα μπορέσει να σχηματίσει το Δικαστήριο βέβαιη πεποίθηση και για το ποιος χτύπησε το θύμα, με το σίδερο, αν συνεχίσουν να το αρνούνται και οι δύο.
    Προσωπικά και πριν ακόμα διαψευστεί σήμερα, η χθεσινή fake είδηση, πως βρέθηκαν επάνω αποτυπώματα του 19χρονου, έκλινα περισσότερο στην εκδοχή πως το έκανε ο 21χρονος...
   Το λέω επειδή στο μοναδικό βίντεο, είδαμε, όταν ο 19χρονος περιμένει το θύμα έξω από το σπίτι της και φεύγουν, να φιλιούνται στο στόμα, πράγμα που δείχνει οικειότητα, αν μη τι άλλο και ενδιαφέρον αμοιβαίο, όχι εξαναγκασμό !
   Ένα σημείο, που δεν έχει διαφωτιστεί, από τα "ό,τι να ναι" ρεπορτάζ των δημοσιοκάφρων (που μιλούσαν μέχρι και για ύπαρξη 3ου δράστη...) είναι το κατά πόσον γνώριζε το θύμα, ότι στο σπίτι θα είναι και τρίτος, δηλαδή ο 21χρονος...
    Αλλά ακόμα και αν γνώριζε, δεν σημαίνει αυτόματα πως ήθελε να κάνει κάτι και μαζί του (για το ενδιαφέρον ως προς τον 19χρονο, υπάρχει, όπως είπα, το φιλί του βίντεο), οπότε είναι πιθανόν, ο 21χρονος (με επιβεβαιωμένο βίαιο παρελθόν) να αντέδρασε άσχημα, σε ενδεχόμενη "απόρριψη" !
    Μπορεί να σκέφτηκε : "δεν μπορεί να θες τον μικρότερο και ...Αλβανό και να μην θες εμένα, τον ντόπιο, από "καλή" οικογένεια και μεγαλύτερο".
    Τέλος, θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε, ποια ήταν τελικά η σχέση των 2 κατηγορούμενων, ήταν απλά φίλοι ή υπήρχε και κάποια άλλη σχέση, ΑΝ π.χ ο Αλβανός εργαζόταν στην επιχείρηση του πατέρα του άλλου, εκεί θα εμφανίζονταν και κάποια "σχέση εξάρτησης" και αδυναμίας ή δυσκολίας να πεις "όχι"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.