Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

έγκλημα στη Ρόδο (από κοινωνική άποψη)

    Ένα σημαντικό συμβάν, όπως αυτό της Ρόδου, όπου ένας πολύ νεαρός άνδρας, σκοτώνει μια νεαρή κοπέλα, επειδή "δεν του έκατσε", δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται μόνον νομικά, έχει σημαντικές προεκτάσεις και όψεις ευρύτερες, κοινωνικές, ψυχολογικές, εγκληματολογικές κλπ, είναι αντικείμενο έρευνας πολλών επιστημών και αφορμή γενικότερου προβληματισμού !
 Μπορεί ο πατέρας του δράστη να είπε πως "δε μεγάλωσε έναν δολοφόνο", ωστόσο, αν όλοι συμφωνούμε πως δεν υπάρχουν ...δολοφονικά γονίδια, ποιον/ποιους άλλον/άλλους πρέπει να κατηγορήσουμε ; Το Σχολείο του ; Την κοινωνία όλη, μήπως ;
 Προφανώς, ο χαρακτήρας κάποιου διαμορφώνεται κυρίως, στα πλαίσια της οικογένειας, άρα οι γονείς είναι μοιραία και αναγκαία υπόλογοι, για πράξεις ή και (περισσότερο) για παραλείψεις τους...
 Στα ρεπορτάζ, περιγράφεται ως ένα άτομο βίαιο, με προβληματική και επιθετική συμπεριφορά, που είχε αποβληθεί από όλα σχεδόν τα σχολεία του, δεν είναι κάτι, που ήρθε τόσο ξαφνικά, υπήρχε εκεί, απλά δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα και σωστά !
  Βλέπουμε δύο εμφανίσιμους νεαρούς, που θα μπορούσαν να έχουν μια φυσιολογική ζωή, να έχουν ως (μοναδική ;) "ασχολία" να φλερτάρουν κοπέλες, προκειμένου να τις οδηγήσουν στο σπίτι του ενός, ως "λάφυρα" και να κάνουν "τρίο".
   Στο μυαλό του (μιλάω σε ενικό πρόσωπο, γιατί ο ένας από τους δύο την χτύπησε), οι γυναίκες εμφανίζονται ως "εύκολες", ως "καριόλες" ίσως, που όταν λένε "όχι", εννοούν "ναι" !
 Του φαίνεται αδιανόητο, κάποια να δεχθεί να έρθει στο απομονωμένο εξοχικό και μετά να πει, ότι δεν ήρθε για σεξ...
  Ποιον άλλον, θα μπορούσαμε να κατηγορήσουμε, για το ότι βλέπει τις γυναίκες ως αντικείμενα, όχι ως ανθρώπους με βούληση και θέληση και δεν δέχεται το "όχι" ως απάντηση, πλην της οικογένειας, όπου μεγάλωσε (χωρίς να είμαι ειδικός) ;
  Ακούστηκε ότι υπάρχει σκέψη να μπει το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, στα σχολεία και είναι θετικό, χωρίς να είναι πανάκεια, βέβαια.
    Εδώ, σε αυτή την περίπτωση, δυστυχώς, αναδεικνύονται ξανά τα προβλήματα, από την ανάπτυξη του διαδικτύου και των αντισόσιαλ μίντια, που κάνουν πιο εύκολη και την επαφή, μεταξύ δραστών και θυμάτων !
    Αφενός, μπορεί οι κατηγορούμενοι να έβλεπαν σχετικά βίντεο, όπου κάποιος/οι "φορτώνουν" κοπέλες, που γνωρίζουν ελάχιστα, σε οχήματα και τις οδηγούν σε κάποιο μέρος για σεξ, μην μπορώντας (;) να καταλάβουν ότι αυτό είναι στημένο και δεν είναι η πραγματικότητα...
    Αφετέρου και με κίνδυνο να παρεξηγηθώ, το γεγονός ότι και οι γυναίκες υπερεκτίθενται και προβάλλουν τα ...κάλλη τους, στα αντισόσιαλ, είναι μία πρόκληση και το λέω, γιατί αυτό είναι κάτι αντικειμενικό, όχι υποκειμενικό !
  Υποκειμενική και ελεγκτέα είναι η αντίδραση του άλλου (προφανώς και δεν έχω σκοπό να δικαιολογήσω τους βιαστές), ωστόσο η πρόκληση υπάρχει, είναι αντικειμενική και δεν μπορούμε, νομίζω, να λέμε, πλέον, πως είναι και μη ηθελημένη.
  Στην εξεταζόμενη περίπτωση, αν ισχύουν όσα γράφονται, είναι πιθανόν η μοιραία Ελένη, να είχε πέσει θύμα ομαδικού βιασμού, αλλά ...να διαδόθηκε ως ηθελημένη ενέργεια, να έφτασε στα αυτιά των κατηγορούμενων και να την στοχοποίησαν, θεωρώντας ότι είναι κάτι, που συνηθίζει να κάνει !
  Αυτός που την χτύπησε, έχοντας στρεβλή (βλέπε "μεγάλη") εικόνα, τόσο για τον εαυτό του, όσο και για τις γυναίκες (υποτιμητική, εδώ), ίσως δεν μπόρεσε να χωνέψει, ότι δεν θέλει να κάνει μαζί του, αυτό που είδε ή άκουσε να κάνει, με άλλους (που απέκρυψαν, βέβαια, ότι την είχαν ναρκώσει...).
  Το πιο ανησυχητικό όμως και ενδεικτικό ενός εγκληματικού χαρακτήρα, είναι, πως "θόλωσε" και χτύπησε το θύμα, πότε ; Όταν, είπε πως θα πάει στην Αστυνομία ! Με άλλα λόγια, στο θολωμένο του μυαλό, αυτό, που έκανε, ήταν "νόμιμο" και "φυσιολογικό" και δεν θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αντικείμενο αστυνομικής ή δικαστικής έρευνας !
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.