Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

ποινικέ Κώδικα, εσύ σούπερ σταρ

    Ενόψει τροποποιήσεων του ποινικού μας Κώδικα, έχουν βγει σχετικοί και άσχετοι και λένε ή γράφουν το μακρύ και το κοντό τους, όπως και ...συνάδελφοι δημοσιοσχετίστες κλπ.
 Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου, αλλά δεν κουράζομαι ποτέ να επαναλαμβάνω το εξής : ο ποινικός μας Κώδικας, αν και χρονολογείται από το 1950, είναι ένα άρτιο, ένα θαυμάσιο νομοθέτημα, το οποίο, μετά από 70 χρόνια, επιτελεί άριστα το ρόλο του, ακριβώς επειδή οι ΣΟΦΟΊ νόμοι είναι διαχρονικοί !
 Μετά από 70 χρόνια, οι ...άνθρωποι δεν έχουν αλλάξει και ο ποινικός μας Κώδικας ρυθμίζει και τιμωρεί ανθρώπινες συμπεριφορές, με σοφό τρόπο, αυτό που έχει αλλάξει είναι το περιβάλλον, τα τεχνικά μέσα κλπ, που έχουν οδηγήσει ίσως σε νέες μορφές ή νέα μέσα εγκλήματος, που δεν υπήρχαν τότε.
 Η επανεξέταση ή η αναπροσαρμογή, ακόμα και άρτιων νομοθετημάτων, όπως ο ισχύων ποινικός Κώδικας, είναι, καταρχήν, καλοδεχούμενη, εφόσον σχετίζεται με αυτές τις νέες συνθήκες ζωής, την επιστημονική και τεχνική πρόοδο κλπ.
  Διότι, εδώ, μεταξύ πολλών άλλων, έχουμε να κάνουμε με δύο καραμπινάτα "ρουσφέτια" : το πρώτο, προς τον Πολάκη, ώστε η ηχογράφηση της συνομιλίας του, να γίνει πλημμέλημα και το δεύτερο, προς τους αργόμισθους, που ευθύνονται για την εκατόμβη νεκρών, σε Μάνδρα και Μάτι !
    Η εξέλιξη αυτή, δικαιώνει την πάγια θέση μου, ότι "δικαστική εξουσία" απλά ΔΕΝ υφίσταται, οι δικαστές είναι υπάλληλοι, που απλά εφαρμόζουν τους Νόμους, που επιλέγει η κυρίαρχη εξουσία, η εκτελεστική (ακόμα και η νομοθετική "εξουσία" είναι πολύ περιορισμένη, εφόσον οι βουλετές ψηφίζουν ως πρόβατα ό,τι φέρνει η κυβέρνηση και ποτέ ή εξαιρετικά σπάνια "κατά συνείδηση").
   Όσον αφορά την "διαβούλευση" για τις αλλαγές στον ποινικό Κώδικα, έχω να παρατηρήσω ότι, με τον τρόπο που γίνεται (ίσως και επίτηδες), δεν μπορείς να την παρακολουθήσεις !
    Αντί να λένε π.χ ότι αυτές οι διατάξεις καταργούνται, αυτές οι διατάξεις προστίθενται και αυτές οι διατάξεις τροποποιούνται με αντιπαραβολή της παλιάς και της νέας διάταξης, έχουν βάλει το κείμενο του νέου Κώδικα και πρέπει ...εσύ, να ανοίξεις τον ισχύοντα για να δεις τι αλλάζει (διαδικασία σίγουρα χρονοβόρα και βαρετή)...
    Προσωπικά, έχω προτείνει αρκετές αλλαγές του Κώδικα, κατά καιρούς και σε διάσπαρτες αναρτήσεις μου, με βάση την καθημερινή δικαστηριακή μου εμπειρία.
 Επειδή κάποιοι είπαν ότι "θα γίνουμε Ευρώπη" με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές, προφανώς αυτό δεν θα συμβεί μόνον με την μείωση της ποινής σε ορισμένα αδικήματα (ακόμα και ...στην ανθρωποκτονία) !
     Επίσης, είναι τουλάχιστον ΓΕΛΟΊΟ το επιχείρημα, όπως έχω ξαναπεί, ότι έπρεπε να αλλάξει ο Νόμος περί καταχραστών, λόγω της ...καθαρίστριας : αυτό που έπρεπε να αλλάξει, είναι μάλλον ...οι (πως να τους χαρακτηρίσεις ;) δικαστές μας, που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ποιος είναι "καταχραστής" και ποιος όχι, πότε υπάρχει ζημιά του Δημοσίου και πότε όχι...
    Άλλωστε, στην πράξη, η κατάργηση των απειλούμενων ισοβίων καθείρξεων για τους καταχραστές, είναι μάλλον περιττή, εφόσον οι δικ(χ)αστές μας, σχεδόν ΠΟΤΈ δεν επέβαλλαν ισόβια σε πολιτικά στελέχη και άλλα τρωκτικά, παρά μόνον ίσως σε κανέναν φουκαριάρη τραπεζικό υπάλληλο, εθισμένο στον τζόγο !
  Δεν θα αναφερθώ, φυσικά και αναλυτικά, σε όλες τις σχεδιαζόμενες αλλαγές, εφόσον, όπως είπα, είναι και δύσκολο να τις παρακολουθήσεις, απλά θα περιμένω να δω ποιες τελικά θα περάσουν και σε ποια μορφή (εξάλλου, είναι σχεδόν βέβαιο, ότι η επόμενη κυβέρνηση, θα τις ξανά αλλάξει χαχα).
     Από τα όσα είδα και άκουσα, έχω να πω μόνον τα εξής :
-Η διάκριση μεταξύ κατοχής και χρήσης μολότωφ είναι καλοδεχούμενη, παρά τις αντιδράσεις.
-Η μείωση της ποινής, για ένταξη και ...διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δε μου φαίνεται, ούτε λογική, ούτε σκόπιμη.
-Καλοδεχούμενος είναι και ο περιορισμός της έννοιας "δημόσιος τομέας" και "υπάλληλος".
-Όσοι μιλάνε για μη δυνατότητα αναστολής των ποινών, καλύτερα να ...πάνε σε ψυχίατρο και ευτυχώς που κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται !
-Καλοδεχούμενη είναι επίσης και η πρόβλεψη ότι σε περίπτωση συρροής ελαφρυντικών, η ποινή θα μειώνεται περισσότερο, από όσο σήμερα καθώς και ότι το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής, μετά την πράξη, θα δίνεται ΚΑΙ σε κρατούμενους (διαγωγή, υπό καθεστώς κράτησης δηλαδή).
-Από τα λιγοστά, όπως είπα, που είδα, κακή εντύπωση, μου έκανε ότι, αντί να διευρύνεται, συρρικνώνεται το περιθώριο αποζημίωσης των θυμάτων, σε οικονομικά εγκλήματα, για την ευνοϊκή αντιμετώπιση του δράστη : σήμερα, η ικανοποίηση μπορεί να γίνει μέχρι την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας, σε πρώτο βαθμό και αυτό καταργείται ! Αντίθετα, είχα προτείνει, να διευρυνθεί και να περιλαμβάνει ΚΑΙ τον δεύτερο βαθμό, ειδικά όταν σε πρώτο βαθμό, ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε ερήμην...
   Γενικά μιλώντας, δεν θα γίνουμε ...Ευρώπη, ούτε με τιμωρητικές και εκδικητικές λογικές, ούτε φυσικά με ...εισπρακτικές, αλλά με έναν Κώδικα, που θα δίνει δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες και θα οδηγεί σε σωφρονισμό, αλλά και θα επιβραβεύει τις έμπρακτες και ειλικρινείς μετάνοιες !




1 σχόλιο:

  1. Ουσιαστικά, με το νέο Κώδικα, παρατηρείται μια προσπάθεια κατάργησης της ποινής της ισόβιας κάθειρξης, ακόμα και για αδικήματα, όπως η μεταφορά 2 τόνων ηρωΐνης (μόνο τυχαίο δεν είναι το παράδειγμα) ! Με τις αλλαγές αυτές, θα δημιουργείται κάθε φορά ζήτημα, στις εκκρεμείς υποθέσεις, για το αν θα εφαρμοστεί η νέα ή η παλιά διάταξη, δηλαδή για το ΠΟΙΑ είναι ευμενέστερη, για τον κατηγορούμενο, πάρα πολλές (σοβαρές) υποθέσεις θα παραγραφούν, αρκετοί θα βγουν από τις φυλακές κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.