Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

ποινές για επικίνδυνη οδήγηση

   Πρόκειται για άρθρο που προστέθηκε στον Ποινικό Κώδικα σχετικά πρόσφατα, μετά από αντιδράσεις της κοινής γνώμης, σε αντίστοιχες υποθέσεις, με νεκρούς, καθώς μέχρι τότε, τα ζητήματα αυτά αντιμετωπίζονταν συλλήβδην και σταθερά, ως ανθρωποκτονίες εξ αμελείας, δηλαδή ως πλημμελήματα !
  Παρατηρείται δηλαδή, η αναβάθμιση αδικημάτων και ποινών, να γίνεται ολοένα και πιο συχνά, με βάση το τι "απαιτεί" ο "λαός", δηλαδή με βάση το πολιτικό κόστος, με απλά λόγια, για να ικανοποιηθούν οι πιθανοί ψηφοφόροι...
 Βέβαια, δεν παρατηρούμε να γίνεται το αντίστοιχο και σε υποθέσεις, όπου δράστες (κυρίως δια παραλείψεως) είναι κρατικοί υπάλληλοι και με εκατόμβες νεκρών (βλέπε Μάνδρα, Μάτι κλπ), όπου εκεί οι κατηγορίες παραμένουν σε βαθμό ...πλημμελήματος και επιβάλλονται ποινές εξαγοράσιμες (κλείνει η παρένθεση).
  Η πιο πρόσφατη περίπτωση, ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός της γλυκιάς και όμορφης φοιτήτριας, από την Κρήτη, Εμμανουέλας, από Αλβανό οδηγό, χωρίς δίπλωμα, που έχει ήδη προφυλακιστεί, στο κέντρο της Θεσ/νικης !
   Εδώ και ίσως φανεί παράξενο, αλλά φοβάμαι πως μιλάμε για δικαστική πλάνη και ότι κακώς βρίσκεται στη φυλακή ο Αλβανός, ήτοι ότι προφυλακίστηκε ...δίχως νόμιμο έρεισμα, αφού διαβάζοντας τη διάταξη, διαπιστώνεις ότι η οδήγηση χωρίς δίπλωμα ΔΕΝ περιλαμβάνεται στις περιπτώσεις "επικίνδυνης οδήγησης", που (περιοριστικά) αναφέρονται στο νέο αυτό άρθρο του ΠΚ.
   Οι περιπτώσεις επικίνδυνης οδήγησης, είναι οι εξής : 
-Όταν ο οδηγός είναι υπό την επήρεια οινοπνεύματος ή ναρκωτικών ή είναι σωματικά ή πνευματικά "εξαντλημένος" (αναρωτιέμαι πώς αποδεικνύεται το τελευταίο) και/ή
-Οδηγεί στο αντίθετο ρεύμα ή σε πεζοδρόμους και πλατείες ή το όχημα του είναι τεχνικά ανασφαλές ή φορτωμένο λάθος ή κάνει επικίνδυνους ελιγμούς ή συμμετέχει σε αυτοσχέδιους αγώνες ("κόντρες").
 Όταν συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω, ο οδηγός τιμωρείται, σε βαθμό πλημμελήματος, αν μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε ξένα πράγματα (ως 3 έτη φυλάκιση) ή σε ανθρώπους (1 έως 5 έτη, σε αυτή την περίπτωση), μιλάμε δηλαδή για τις περιπτώσεις απλής διακινδύνευσης, όπου δεν επήλθε κάποιο άσχημο αποτέλεσμα !
   Το αδίκημα γίνεται κακούργημα, τώρα, εκ του αποτελέσματος, δηλαδή :
-Αν προέκυψε βαριά σωματική βλάβη ή σημαντική ζημιά σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις, επιβάλλεται κάθειρξη 5 έως 10 έτη και
-Αν επέλθει θάνατος, επιβάλλεται κάθειρξη 10 έως 15 έτη ή και ισόβια κάθειρξη, αν ο αριθμός των θυμάτων είναι "μεγάλος".
   Από τα παραπάνω, μπορείτε και εσείς να επιβεβαιώσετε ότι ...δεν είμαι τρελός, ότι ΔΕΝ περιλαμβάνεται η περίπτωση του προφυλακισμένου Αλβανού, η οδήγηση δηλαδή άνευ διπλώματος !
 Προκύπτει δηλαδή ότι η προφυλάκιση του, ήταν μάλλον μια απόφαση σκοπιμότητας και όχι νομιμότητας...(επίσης, ΔΕΝ περιλαμβάνεται στο σχολιαζόμενο άρθρο του ΠΚ, ούτε η περίπτωση της υπερβολικής ταχύτητας, επειδή μάρτυρες ανέφεραν ότι ο Αλβανός έτρεχε ίσως πάνω από το όριο).
   Έτσι ίσως εξηγείται και η συζήτηση για ...νέα τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου, από την κυβέρνηση, για να καλύπτει προφανώς και περιπτώσεις υπερβολικής ταχύτητας και οδήγησης άνευ διπλώματος, αλλά και η δήλωση του δικηγόρου της οικογένειας του θύματος, να αναβαθμιστεί η κατηγορία ...σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο (για να μπορεί να δικαιολογηθεί η προφυλάκιση, διότι προκύπτει ότι η πράξη του Αλβανού οδηγού είναι ανθρωποκτονία εξ αμελείας, δηλαδή πλημμέλημα) !
   Δε νομίζω ότι αντέχει καν σε κριτική η άποψη ότι κάποιος πιάνει το τιμόνι και βγαίνει έξω, αποφασισμένος, δηλαδή με δόλο, έστω και ενδεχόμενο, να ...σκοτώσει κάποιον (άγνωστο και τυχαίο, διότι αλλιώς θα μιλάγαμε για άμεσο δόλο)...
    Είχα γράψει σχετικά πρόσφατα και χωρίς να έχω διάθεση να το προσωποποιήσω ή να το εντοπίσω μόνον εκεί, ότι τα δικαστήρια της Θεσ/νικης "ρετάρουν" και βγάζουν αποφάσεις "περίεργες", που δημιουργούν ερωτηματικά, για την ποιότητα της απονεμόμενης Δικαιοσύνης !
  Η προφυλάκιση κάποιου, χωρίς νόμιμο έρεισμα, όπως στην σχολιαζόμενη υπόθεση, είναι κάτι σοβαρό, που μας αφορά όλους και περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασιστεί στην περίπτωση της προηγούμενης ανάρτησης, για να διαπιστώσουμε, αν πρόκειται για "ατυχείς" μεμονωμένες αποφάσεις ή αν θα αναφωνήσουμε (για χιλιοστή φορά) το "καμία σωτηρία"....
   
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.