Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

ανήλικη παραβατικότητα

    Οι ποινικές υποθέσεις, με κατηγορούμενους ανηλίκους, χρειάζονται "λεπτή" αντιμετώπιση και προσοχή, δηλαδή το αντίθετο ακριβώς από ό,τι επιδεικνύουν τα αδηφάγα ΜΜΕ, που θέλουν να μας δουν όλους στην φυλακή, αν γίνεται, για να χαρούν !
 Δυστυχώς, με αυτό το "κλίμα" που καλλιεργούν τα κανάλια για τηλεθέαση, σε συνδυασμό με τις υπερβολές του κινήματος metoo, φαίνεται ότι "τσιμπάνε" και οι δικαστές και παρατηρούμε υπερβολικές και αλόγιστες προφυλακίσεις 15χρονων εφήβων...
 Ο Νομοθέτης αναγνωρίζοντας τα αυτονόητα (;) έχει θεσπίσει, από παλιά, ως ΚΑΝΌΝΑ οι παραβατικοί ανήλικοι, να αντιμετωπίζονται με θεραπευτικά και αναμορφωτικά μέτρα και μόνον κατ' εξαίρεση να φυλακίζονται !
  Διότι αφενός, οι ανήλικοι αυτοί δεν έχουν ωριμάσει ακόμα, ούτε έχουν διαμορφώσει χαρακτήρα, δε γνωρίζουν συχνά τα όρια των ποινικών Νόμων, ΤΙ ΕΊΝΑΙ δηλαδή ποινικό αδίκημα, πολλές φορές κάνουν κάτι από αφέλεια ή "για πλάκα" ή λόγω της παρέας (παρασύρονται δηλαδή εύκολα) και αφετέρου, όλοι παραδέχονται ότι οι φυλακές, όχι μόνον δεν σωφρονίζουν ενίοτε, αλλά ...δημιουργούν (σκληρότερους) εγκληματίες.
   Τα παιδιά αυτά των 15 ετών, μάλιστα κρίνονται, κατακρίνονται και σχολιάζονται από "μεγάλους", που και εκείνοι αγνοούν τους Νόμους και λένε "ό,τι να ναι", μιλώντας ακόμα και για τις ποινές, που θα πρέπει να επιβληθούν...
   Είδα π.χ κάποιον στο διαδίκτυο, να ζητάει ποινές "τουλάχιστον" 10 ετών, ενώ το "ταβάνι" του Νόμου, για ανήλικο, είναι πλέον τα 8 έτη, ακόμα και για ανθρωποκτονία με πρόθεση (και μπορεί να αποφυλακιστεί στα μισά, με ή χωρίς "βραχιολάκι") !
 Το διάστημα κράτησης των ανηλίκων στις φυλακές, άρχισε να μειώνεται από το 2010, διότι ήταν απαράδεκτα υψηλό, ξεπερνούσε συχνά ακόμα και εκείνο των ενηλίκων και αυτό παραβίαζε, μεταξύ άλλων και τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που έχει κυρωθεί από τη χώρα μας και άρα έχει αυξημένη ισχύ.
 Να υπενθυμίσω ότι μέχρι τα 12 έτη, ο ανήλικος θεωρείται ακαταλόγιστος, δεν έχει ποινικές ευθύνες, από 12 έως 15, μπορεί να λάβει μόνον θεραπευτικά ή αναμορφωτικά μέτρα και από 15 έως 18, αν έχει διαπράξει κακούργημα, μπορεί, με αιτιολογημένη απόφαση, που θα ορίζει ΓΙΑΤΊ είναι αναγκαία, να επιβληθεί περιορισμός σε σωφρονιστικό κατάστημα ανηλίκων.
 Εδώ υπάρχει και ένα άλλο λεπτό σημείο, μία άλλη βασική προϋπόθεση, για τον εγκλεισμό ανηλίκου στις φυλακές (άρα, αναλογικά και για την προσωρινή κράτηση, προφυλάκιση, όπως λέγεται), που φοβάμαι ότι ξεφεύγει της προσοχής, ακόμα και δικηγόρων και δικαστών!
 Βάσει του ισχύοντος Δικαίου, περιορισμός ανηλίκου σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων, μπορεί να επιβληθεί μόνον όταν, το αδίκημα του, στρέφεται εναντίον ζωής ή σωματικής ακεραιότητας, άρα ακόμα και αν κλέψει 1 εκατομμύριο ευρώ, δεν μπορεί ούτε να φυλακιστεί, ούτε να κρατηθεί προσωρινά...
  Ο βιασμός τώρα, επειδή οι υποθέσεις που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην επικαιρότητα αφορούν αυτή την κατηγορία, στρέφεται κατά της γενετήσιας ελευθερίας, δηλαδή όχι κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας, ωστόσο μπορεί ίσως να "δικαιολογήσει" προφυλάκιση, με βάση την αναφορά του Νόμου σε αδικήματα που "εμπεριέχουν βία".
   Και πάλι όμως, ανακριτής και εισαγγελέας ανηλίκων, οφείλουν να είναι προσεκτικοί, στο τι είναι βιασμός και τι ασέλγεια, αλλά και στο μέγεθος και το είδος της "βίας", που χρησιμοποιήθηκε, για παράδειγμα, αν κόλλησαν μαχαίρι στο λαιμό του θύματος, εκεί, ναι, έχουμε βία και μπορεί να επιβληθεί κράτηση !
   Τώρα, σε κάτι άλλες περιπτώσεις, όπως στην Κόρινθο, αν θυμάμαι καλά, όπου πήγαν να βγάλουν τα ρούχα της κοπέλας (δεν τα έβγαλαν καν δηλαδή) και αυτό "βαφτίστηκε" απόπειρα βιασμού και είχαμε προφυλακίσεις, εκεί, θεωρώ ότι υπάρχει υπερβολή και Αδικία...
    Τέλος, δε γίνεται να μην σχολιάσω τις δηλώσεις συναδέλφου, που είχε αναλάβει υπεράσπιση κατηγορούμενου για την υπόθεση του "ομαδικού" (βάζουν μέσα ακόμα και όσους παρακολουθούσαν, ακόμα και κοπέλες...) βιασμού στο Ίλιον και μιλούσε λες και ήταν δικηγόρος του θύματος ή ...εισαγγελέας, λέγοντας ότι τα κίνητρα μπορεί να ήταν οπαδικά-εκδικητικά και όχι "σεξουαλικός πειραματισμός", όπως είπαν τα παιδιά και ότι "έφριξε" με το βίντεο, δηλαδή έλεος, αν είναι να "υπερασπίζεσαι" (δηλαδή χαντακώνεις) έτσι τον πελάτη σου, δεν θα είχαν λόγω ύπαρξης οι ...αντίδικοι και οι κατήγοροι !
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.