Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

ποινές για revenge porn

   Πρόκειται για νέα διάταξη, που ισχύει μόλις από 23.6.2022 και χρησιμοποιεί τον όρο "εκδικητική πορνογραφία", ωστόσο έχω την αίσθηση ότι οι σχετικές πράξεις δημοσιοποίησης προσωπικών-ιδιωτικών στιγμών, δε γίνονται μόνον για εκδίκηση (μετά από χωρισμούς).
 Γίνονται και για (κακώς εννοούμενο) "χαβαλέ", για ικανοποίηση εγωϊσμού (να δείξω ότι είμαι ...μαμιάς ή αν ονειρευόμουν να γίνω ...πορνοστάρ), όπως μάλλον στην περίπτωση Στάθη Παναγιωτόπουλου, αλλά ενίοτε και για ...μεροκάματο, δηλαδή οικονομική εκμετάλλευση !
 Η θέσπιση νέας, ειδικής, διάταξης, κρίθηκε αναγκαία, προφανώς, λόγω των υποθέσεων, που έλαβαν δημοσιότητα, αλλά και λόγω της μεγάλης ανάπτυξης-διείσδυσης του ίντερνετ και των αντισόσιαλ μίντια.
 Η εν λόγω συμπεριφορά συνιστά σύγχρονη μορφή κυβερνοβίας (cyberviolence), που εκθέτει, στιγματίζει και προσβάλλει τα θύματα και εδώ είναι και το μεγαλύτερο κακό της υπόθεσης, ότι μπορεί να οδηγήσει το εκτιθέμενο πρόσωπο, ακόμα και σε αυτοκτονία, όπως στην περίπτωση της φοιτήτριας, της όμορφης Λίνας, στη Θεσ/νικη !
 Στη βασική του μορφή, το αδίκημα είναι πλημμέλημα, που τιμωρείται με φυλάκιση από 3 έως 5 έτη και χρηματική ποινή : μιλάμε για κοινοποίηση πράξεων σεξουαλικού χαρακτήρα πάντα, που ανάγονται δηλαδή στη γενετήσια ζωή του ανθρώπου και άσχετα αν έχουν αποτυπωθεί (που μάλλον είναι και ο κανόνας) με τη συναίνεση του θύματος...
  Είναι λιγάκι αστείο ότι ο Νόμος μιλάει για ιδιωτικές στιγμές, ήτοι για "μη δημόσιες πράξεις", λες και το να κάνεις σεξ δημόσια, δεν είναι από μόνο του ποινικό αδίκημα : αυτό που κάποτε λεγόταν "προσβολή δημοσίας αιδούς", μετά ονομάστηκε "πρόκληση σκανδάλου με ακόλαστες πράξεις" και πλέον λέγεται "προσβολή γενετήσιας ευπρέπειας".
  Για να κλείσουμε αυτή την παρένθεση, το να κάνεις σεξ ή άλλες πράξεις γενετήσιας φύσης, ενώπιον άλλων, τιμωρείται με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας, ενώ αν γίνεται ενώπιον ανηλίκου μέχρι 15 ετών, με φυλάκιση ως 3 έτη ή χρηματική ποινή (απαιτείται υποβολή έγκλησης για δίωξη, δεν είναι πλέον αυτεπάγγελτο)...
 Πάντως για την σπάνια περίπτωση που βιντεοσκοπήσεις και κοινοποιήσεις σεξουαλικές πράξεις, που έγιναν σε δημόσιο χώρο, δεν μπορείς να τιμωρηθείς για "εκδικητική πορνογραφία", ήτοι με τη σχολιαζόμενη διάταξη και λογικά, εφόσον οι συμμετέχοντες έχουν εκτεθεί ...αυτοβούλως.
  Επειδή τώρα το υλικό αυτό, πολλές φορές χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης και εκβιασμού του θύματος, προβλέπεται ότι : α) η απειλή και μόνον ότι θα το δημοσιοποιήσεις, τιμωρείται με φυλάκιση από 1 έως 5 έτη και β) αν με την απειλή αυτή, εξαναγκάσεις το θύμα σε πράξη ή παράλειψη ή ανοχή πράξης, για την οποία δεν έχει υποχρέωση, τιμωρείσαι με ποινή φυλάκισης από 2 έως 5 έτη.
  Η πράξη γίνεται κακούργημα, που τιμωρείται με κάθειρξη 5 έως 8 έτη και χρηματική ποινή, όταν :
-Η κοινοποίηση γίνεται στο διαδίκτυο ή σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αόριστο αριθμό αποδεκτών
-Ο θύτης είναι ενήλικος και το θύμα ανήλικο (<18)
-Γίνεται σε βάρος νυν ή πρώην συζύγου ή συντρόφου ή συνοίκου ή με πρόσωπο υπό την προστασία ή την επιμέλεια του θύτη ή που δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του ή τελεί σε σχέση εργασίας ή υπηρεσίας με τον υπαίτιο και
-Υπάρχει σκοπός να προσπορίσει ο υπαίτιος στον εαυτό του ή σε άλλον, περιουσιακό όφελος.
   Αν τώρα κάποια από τις παραπάνω πράξεις, οδηγήσει το θύμα σε απόπειρα αυτοκτονίας, το πλαίσιο κάθειρξης είναι 5 έως 15 έτη, ενώ αν καταλήξει-πεθάνει, σε 10 έως 15 έτη (συν χρηματική ποινή και στις δύο περιπτώσεις) !
   Τέλος, να διευκρινίσουμε ότι για να επέλθει η βλάβη του θύματος και να ενεργοποιηθεί η εν λόγω διάταξη, θα πρέπει είτε να διακρίνεται το πρόσωπο, είτε κάποια χαρακτηριστικά του θύματος που το καθιστούν αναγνωρίσιμο, να μπορεί δηλαδή να ταυτοποιηθεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.