Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

η ανάγκη νομικής αναγνώρισης της πνευματικής συγγένειας

    Ως μάχιμοι δικηγόροι, δηλαδή νομικοί της Πράξης, που ονομαζόμαστε και "συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης", έχουμε, μεταξύ άλλων, υποχρέωση να επισημαίνουμε τυχόν νομοθετικά κενά και άλλα "κακώς κείμενα", τα οποία εντοπίζουμε μέσα από τον καθημερινό χειρισμό νομικών υποθέσεων και να προτείνουμε αλλαγές και βελτιώσεις !
 Σήμερα, αναφέρομαι στις περιπτώσεις των ανθρώπων, που πεθαίνουν χωρίς να έχουν κληρονόμους, δηλαδή κατά σάρκα συγγενείς, που δεν είναι λίγοι (και πιθανόν να αυξηθούν στο μέλλον, λόγω και του δημογραφικού προβλήματος της χώρας μας) και ενίοτε διαθέτουν αρκετά σημαντικές περιουσίες...
 Στις περιπτώσεις αυτές, όπου δεν υπάρχει κανένας κληρονόμος των πρώτων πέντε τάξεων, καλείται ως κληρονόμος το ελληνικό Δημόσιο, ωστόσο στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι αυτοί, που πεθαίνουν μόνοι, πέφτουν συνήθως θύματα διαφόρων "επιτήδειων", δηλαδή απατεώνων, που με πλαστές διαθήκες κλπ, πάνε να τους αρπάξουν τις περιουσίες !
  Μερικές φορές μάλιστα, τα "αρπακτικά", τα "κοράκια" αυτά, που έχουν βάλει στο μάτι αυτές τις περιουσίες, που θα κατέληγαν στο Δημόσιο, ...επιταχύνουν την έξοδο των κατόχων τους, από το μάταιο αυτό κόσμο (θυμίζω την "εταιρία δολοφόνων" του δικηγόρου Παπαδόπουλου, για όσους έχουν και κάποια ηλικία).
 Ένας τρόπος, για να αποφευχθεί αυτό το λυπηρό και σκληρό φαινόμενο, από δράστες άπληστους (που νομίζουν ότι "θα τα πάρουν μαζί τους"), είναι να κατοχυρωθούν, νομοθετικά, ως νέα τάξη κληρονόμων, πριν το Δημόσιο, τα πνευματικά τέκνα του/της νεκρού/νεκρής, δηλαδή το/τα παιδί/α, που μπορεί να είχε βαφτίσει !
 Θεωρώ ότι αυτή θα ήταν μια δίκαιη λύση για όλους : και για τα πνευματικά τέκνα, που τώρα είναι "στον αέρα" και για τους κληρονομούμενους, αλλά και γενικότερα, εφόσον, αν οι περιουσίες καταλήξουν στο Δημόσιο, είναι σχεδόν σαν να καταλήγουν στα σκουπίδια...
  Παράλληλα, η νομική κατοχύρωση των πνευματικών τέκνων, ως κληρονόμων, όταν δεν υπάρχουν βιολογικοί συγγενείς, θα τους παρέχει και το περιβόητο "έννομο συμφέρον", να ...κυνηγήσουν τυχόν λαμόγια, που εμφανίζουν πλαστές διαθήκες, αλλά και να υποστηρίξουν τις κατηγορίες, σε τυχόν ποινικά Δικαστήρια !
  Τα τελευταία χρόνια προστέθηκε ως δικλείδα, σε περιπτώσεις που ζητείται η επικύρωση ιδιόγραφων διαθηκών, με τις οποίες δίνεται η περιουσία σε ...γείτονες κλπ, δηλαδή σε πρόσωπα μη συγγενικά, αφενός να διενεργείται γραφολογική εξέταση, για τη γνησιότητα γραφής και υπογραφής και αφετέρου να καλείται και το ελληνικό Δημόσιο, στη σχετική δίκη.
  Ωστόσο, αμφιβάλλω αν αυτό είναι αρκετό και κατά πόσον το Δημόσιο ...σκίζεται να αποδείξει ότι η περιουσία πρέπει να καταλήξει σε αυτό, μόνον αν τα πνευματικά τέκνα είχαν νομικά κληρονομικά δικαιώματα, θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στη σχετική Δίκη και να προσκομίσουν στοιχεία, που να αποδεικνύουν την απάτη και την πλαστογραφία !
  Σε κάθε περίπτωση, από πρακτικής απόψεως, θα ήταν, θεωρώ, προτιμότερο, όσοι δεν έχουν κληρονόμους (παιδιά, γονείς, ανίψια κλπ), να φροντίζουν να μεταβιβάσουν (δωρεές ακινήτων, να βάλουν συνδικαιούχους σε λογαριασμούς κλπ) τις περιουσίες τους, όσο ακόμα ζουν, εκεί που θέλουν, για να μην καταλήξουν, μετά, σε λαμόγια-απατεώνες του κερατά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.