Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

εμπορία ανθρώπων : ορισμοί και ποινές

       Το ποινικό αυτό αδίκημα (κακούργημα) είναι γνωστό, παγκοσμίως, ως trafficking και δεν είχα γράψει, ως τώρα, κάτι για αυτό, αλλά αποφάσισα να γράψω, επειδή ήρθε πρόσφατα στην επικαιρότητα και μάλιστα με κάπως ανορθόδοξο τρόπο, όταν προφυλακίστηκαν δύο youtubers (νέο "επάγγελμα" αυτό), με αυτή την κατηγορία !
  Οι εν λόγω κατηγορούμενοι, είχαν βρει ως τρόπο ...να βγάζουν λεφτά, το να εκμεταλλεύονται πρόσωπα Αμεα, σε απευθείας μετάδοση (καλά, για όσους ...πλήρωναν, για να τα βλέπουν αυτά, τι να πεις ;), με σωματική βία ή και πράξεις σεξουαλικού περιεχομένου, είτε μεταξύ τους, είτε εναντίον τους.
 Η "κλασική" μορφή αυτού του αδικήματος, είναι η λεγόμενη σωματεμπορία (ή νταβατζιλίκι, κατά το λαϊκότερον), δηλαδή η σεξουαλική εκμετάλλευση, το οποίο αποτελούσε άλλο, ξεχωριστό, ποινικό αδίκημα, μέχρι το 2019, αλλά ο ποινικός κώδικας συριζα, το ενσωμάτωσε στο εξεταζόμενο.
 Ωστόσο, υπάρχουν και πολλές ακόμα περιπτώσεις trafficking, με ανθρώπους, που χρησιμοποιούνται για εργασία ή επαιτεία, ακόμα και για πόλεμο ή για λήψη οργάνων και άλλων βιολογικών στοιχείων !
  Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για έγκλημα που στρέφεται κατά της ανθρώπινης ελευθερίας, όπου κάποιος με χρήση ή απειλή βίας ή με επιβολή και κατάχρηση εξουσίας ή με άλλα μέσα (πολύ συχνό π.χ είναι να στερούν από τα θύματα, τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα), εκμεταλλεύεται άλλον/άλλους, πάντα όμως, με σκοπό την απόκτηση παράνομου περιουσιακού οφέλους (αυτό "έκαψε" και τους youtubers)...
   Επειδή αυτοί, στις απολογίες τους, είπαν ότι είχαν τη "συναίνεση" των Αμεα προσώπων, που "χρησιμοποιούσαν" για να κάνουν θέαση και να βγάλουν λεφτά, να πούμε ότι το έγκλημα μπορεί να τελεστεί και όταν αποσπάς τη συναίνεση του θύματος, με απατηλά μέσα ή εκμεταλλεύεσαι την ευάλωτη θέση, στην οποία βρίσκεται !
   Στη βασική του μορφή, το αδίκημα αυτό τιμωρείται με κάθειρξη 5 έως 10 ετών και χρηματική ποινή (αλίμονο, να μην πάρει μερίδιο και το κράτος, ο επίσημος "νταβατζής", από τα "μαύρα" ; λολ).
 Οι διακεκριμένες περιπτώσεις του εγκλήματος, τώρα, που τιμωρούνται με πλαίσιο 5 έως 15 έτη κάθειρξης (το ανώτατο όριο κάθειρξης που είχε πάει από τα 20 στα 15, με συριζα, θα επιστρέψει σύντομα στα 20, με μπλε πασοκ), είναι : α) όταν τελείται κατ' επάγγελμα (δε νομίζω, πάντως, να το κάνει αυτό κάποιος περιστασιακά ή ...από χόμπι) β) όταν τελείται από κρατικό υπάλληλο π.χ  αστυνομικό, που επωφελείται της θέσης του γ) αν η πράξη συνδέεται με την παράνομη είσοδο, παραμονή ή έξοδο του παθόντος από τη χώρα ή δ) αν είχε ως συνέπεια τη βαριά σωματική βλάβη του θύματος (αν πεθάνει το θύμα, από αμέλεια εννοείται, το ελάχιστο ανεβαίνει στα 10 έτη κάθειρξης) !
   Με τις ίδιες ποινές των διακεκριμένων περιπτώσεων, τιμωρείται ο δράστης και όταν η πράξη στρέφεται κατά ανηλίκου ή αν στρατολογεί ανήλικο για ...ένοπλες επιχειρήσεις.
   Η έννοια της "εκμετάλλευσης" με σκοπό το παράνομο κέρδος, περιλαμβάνει τις εξής περιπτώσεις : υπαγωγή του θύματος σε καθεστώς δουλείας ή ειλωτείας, εργασιακή εκμετάλλευση (είτε σε εργασία, είτε σε επαιτεία), "χρήση" του θύματος για τέλεση αξιόποινων πράξεων, αφαίρεση οργάνων ή άλλου βιολογικού υλικού από το θύμα, γενετήσια, δηλαδή σεξουαλική εκμετάλλευση και τέλος την τέλεση γάμου, χωρίς τη συναίνεση του παθόντος !
   Ο όρος της γενετήσιας διέγερσης είναι αρκετά γενικός, ώστε να περιλαμβάνει πολλές περιπτώσεις, όπως π.χ της "ροζ" τηλεφωνικής γραμμής...
   Για τους πελάτες του κυκλώματος trafficking, όσους δέχονται τις υπηρεσίες των θυμάτων ή έσοδα από αυτό, προβλέπεται ποινή φυλάκισης 3 έως 5 ετών και χρηματική ποινή (πλημμέλημα, δηλαδή).
  Βέβαια, εδώ είναι θέμα απόδειξης, να αποδείξει η κατηγορούσα Αρχή, ότι αυτός π.χ που πήγε με πόρνη, γνώριζε πως είναι θύμα εμπορίας ανθρώπων, ότι δηλαδή, όπως συμβαίνει συνήθως, της είχαν υποσχεθεί άλλη δουλειά, για να έρθει, ως δόλωμα και την εκδίδουν, παρά τη θέληση της...
   Τέλος, προβλέπεται και ποινή φυλάκισης 3 έως 5 ετών, για όσους εξωθούν σε επαιτεία ανήλικους και εκμεταλλεύονται τα έσοδα τους.
   Να πούμε, κλείνοντας, επειδή έχει προκύψει θέμα το τελευταίο 24ωρο και είχαμε παρέμβαση του Αρείου Πάγου, επειδή κάποιο ανθρωποειδές κατήγγειλε 19χρονη θύμα trafficking ότι εκδιδόταν χωρίς άδεια κλπ, ότι αν η καταγγελία του θύματος αποδειχτεί αληθινή, όπως εδώ, βάσει του Νόμου, το πλημμέλημα του παθόντος (παραβάσεις περί εκδιδόμενων προσώπων ή παράνομη είσοδος ή παραμονή αλλοδαπού στη χώρα) ΔΕΝ τιμωρείται !
  Η "εμπορία ανθρώπων", από άποψη εγκληματικών εσόδων, είναι μάλλον στην τρίτη θέση, μετά τα ναρκωτικά και τα όπλα, ενώ να πούμε ότι το αδίκημα αυτό συρρέει συνήθως (αληθινά) και με άλλα, όπως αυτό της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.