Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

η διαδικασία της Ποινικής Δίκης σε γενικές γραμμές και με απλά λόγια

  Η Ποινική Δίκη ξεκινά με την εκφώνηση του ονόματος του κατηγορουμένου από τον/την (το δεύτερο είναι πλέον όλο και συνηθέστερο) Πρόεδρο του Δικαστηρίου.
  Αν ο κατηγορούμενος είναι παρών, κάθεται στο περιβόητο πια "εδώλιο" και ξεκινά η διαδικασία, με την εκφώνηση των ονομάτων των μαρτύρων κατηγορίας. Αν είναι αδικαιολόγητα απών (δε συνίσταται), δικάζεται η υπόθεση "ερήμην" του.
  Σημειώνεται ότι ο κατηγορούμενος μπορεί πλέον να εκπροσωπείται στη Δίκη με δικηγόρο, εφόσον το επιτρέψει το Δικαστήριο (κατά 99,9%), οπότε και θεωρείται "παρών" !
  Εφόσον δεν υποβληθεί αίτημα αναβολής ή κάποια άλλη διαδικαστική ένσταση από τον κατηγορούμενο, ξεκινά η διαδοχική εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας και εν συνεχεία διαβάζονται τα έγγραφα που περιέχονται στη δικογραφία.
   Στη συνέχεια, εξετάζονται οι μάρτυρες, που ο κατηγορούμενος καλεί προς υπεράσπισή του, τα ονόματα των οποίων δεν είναι εκ των προτέρων γνωστά στο Δικαστήριο.
    Σημειώνεται ότι στους μάρτυρες έχουν δικαίωμα να κάνουν ερωτήσεις τα μέλη του Δικαστηρίου, ο/η Εισαγγελέας, οι δικηγόροι και ο ίδιος ο κατηγορούμενος.
    Μετά την εξέταση και του τελευταίου μάρτυρα, καλείται ο/οι κατηγορούμενοι να απολογηθεί/ουν, αναφορικά με την κατηγορία : ο κατηγορούμενος φυσικά δεν ορκίζεται, έχει δικαίωμα σιωπής και δεν έχει το καθήκον αληθείας, που έχουν οι μάρτυρες, επομένως έχει θεωρητικά (και όχι μόνον..) τη δυνατότητα να πει ακόμα και ψέμματα..
    Μετά την απολογία, ο λόγος δίνεται διαδοχικά στον Εισαγγελέα, που προτείνει ανάλογα την ενοχή ή όχι του κατηγορούμενου, στο συνήγορο της πολιτικής αγωγής (αν υπάρχει) και τέλος στο συνήγορο του κατηγορούμενου ή στον ίδιο τον κατηγορούμενο. Τονίζεται ότι ο κατηγορούμενος έχει πάντα το λόγο τελευταίος, σε κάθε ζήτημα που ανακύπτει στη διάρκεια της Δίκης.
    Εν συνεχεία, το Δικαστήριο εκδίδει την απόφασή του περί ενοχής ή μη, είτε αμέσως είτε κατόπιν συσκέψεως και εφόσον η απόφαση είναι καταδικαστική, γίνεται συζήτηση για το ύψος της ποινής, αν θα ανασταλεί ή θα μετατραπεί σε χρήμα κλπ.
   Αν η απόφαση είναι αθωωτική, φεύγει ο κατηγορούμενος άμεσα, αν είναι καταδικαστική (σε πρώτο βαθμό), ασκεί, κατά κανόνα έφεση, εφόσον επιτρέπεται και αφήνεται ελεύθερος, έως ότου γίνει η Δίκη σε δεύτερο βαθμό.
   Αυτά σε γενικές γραμμές και εντελώς χοντρικά, για τα επιμέρους δικαιώματα του κατηγορουμένου και άλλες διαδικαστικές λεπτομέρειες της Ποινικής Δίκης, θα επανέλθουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.