Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

πότε εκδίδεται ένταλμα σύλληψης

  Με αφορμή τη σημερινή σύλληψη του Άκη Τσαχατζόπουλου, βάσει εντάλματος σύλληψης, ας δούμε ποια είναι η έννοια και η λειτουργία του εν λόγω εντάλματος.
  Η συνηθέστερη περίπτωση έκδοσης εντάλματος σύλληψης, είναι, όπως εν προκειμένω, από τον ανακριτή, στα πλαίσια δηλαδή διενεργούμενης ανάκρισης για κακουργηματικές πράξεις.
  Σκοπός του εντάλματος σύλληψης είναι να προσέλθει ο κατηγορούμενος στον ανακριτή, για να απολογηθεί απέναντι στις εναντίον του κατηγορίες και όχι να οδηγηθεί στη φυλακή.
   Η (προ)φυλάκισή του θα κριθεί αφού πρώτα απολογηθεί.
   Η ανάκριση τελειώνει πάντα με την απολογία του κατηγορουμένου και εφόσον αυτός, δηλ. ο κατηγορούμενος είτε δεν προσέλθει, μετά τη λήψη προθεσμίας προς απολογίαν, είτε δεν έχει ποτέ εμφανιστεί ενώπιον του ανακριτή, εκδίδεται εναντίον του ένταλμα σύλληψης, οπότε η ανάκριση θεωρείται περαιωμένη, άσχετα αν συλληφθεί άμεσα ή όχι !
   Η ανάκριση διενεργείται πάντα αναφορικά με πράξεις και όχι πρόσωπα, διότι ο δράστης μπορεί να μην είναι εξαρχής γνωστός ή να συμμετέχουν περισσότεροι, οι οποίοι δεν έχουν συλληφθεί όλοι και γι' αυτό, εφόσον στην πορεία, ανακύψουν ενδείξεις εις βάρος συγκεκριμένου προσώπου, το πρόσωπο αυτό καλείται να απολογηθεί και εάν δεν προσέλθει εκδίδεται εναντίον του ένταλμα σύλληψης.
   Η έκδοση του ένταλματος σύλληψης, όπως ειπώθηκε, περατώνει τη διαδικασία της ανάκρισης, διότι προφανώς δεν μπορούν οι δικαστικές Αρχές να περιμένουν αιώνια πότε θα συλληφθεί ο ύποπτος και η υπόθεση εισάγεται στο δικαστικό συμβούλιο, προκειμένου, όπως είδαμε στην προηγούμενη ανάρτηση, να εκδώσει (παραπεμπτικό σε Δίκη) βούλευμα.
   Το βούλευμα όμως, αν συντρέχουν οι νόμιμοι όροι, μπορεί παράλληλα να διατάσσει και την προσωρινή κράτηση (προφυλάκιση) του κατηγορουμένου, οπότε σε αυτή την περίπτωση, εάν συλληφθεί, οδηγείται κατευθείαν στη φυλακή και όχι στον ανακριτή !
   Συνεπώς, πρέπει να διακρίνουμε το ένταλμα σύλληψης από το ένταλμα προσωρινής κράτησης : το πρώτο οδηγεί στον ανακριτή, ενώ το δεύτερο στη φυλακή. Βέβαια και εκείνος που συλλαμβάνεται με ένταλμα σύλληψης, είναι πιθανόν να κριθεί προφυλακιστέος, μετά την απολογία του, ωστόσο αυτό δεν γίνεται άμεσα, ειδικά αν διαφωνήσουν ανακριτής και εισαγγελέας.
    Η κινηματογραφική σύλληψη του ηγουμένου Εφραίμ στο Άγιο Όρος π.χ έγινε με βάσει ένταλμα προσωρινής κράτησης και όχι σύλληψης, αφού είχε ήδη απολογηθεί αυτοβούλως.
    Εκτός από το ένταλμα σύλληψης, που εκδίδει ο ανακριτής και το ένταλμα προσωρινής κράτησης, που εκδίδουν τα δικαστικά συμβούλια, υπάρχει και το ένταλμα βίαης προσαγωγής : αυτό εκδίδεται συνήθως από τα Δικαστήρια, όταν ο κατηγορούμενος ή κάποιος σημαντικός μάρτυρας, απουσιάζει και η παρουσία τους κρίνεται αναγκαία, για τη διαλεύκανση της υπόθεσης ! Έτσι, αν κάποιος μάρτυρας απουσιάζει από τη Δίκη και κριθεί ότι πρέπει να καταθέσει, ο Πρόεδρος δίνει εντολή, οι αστυνομικοί "τον μαζεύουν" και τον οδηγούν στο Δικαστήριο, για να δώσει κατάθεση.
    Τέλος, υπάρχουν και τα εντάλματα σύλληψης, που εκδίδονται από τις Εισαγγελικές Αρχές : 1. στα αυτόφωρα αδικήματα, προκειμένου ο δράστης να συλληφθεί και να δικαστεί και 2. σε βάρος των φυγόποινων, εκείνων δηλαδή που έχουν καταδικαστεί (συνήθως ερήμην) αλλά δεν έχουν εκτίσει ακόμα την ποινή τους, με οποιονδήποτε τρόπο.
   

2 σχόλια:

  1. οφείλουμε να χαιρετίσουμε και να συγχαρούμε εδώ την απόφαση των Δικαστών στην υπόθεση του "Επαναστατικού Αγώνα" για τη βίαιη προσαγωγή ως μάρτυρα πρώην υπουργού, διότι είναι καιρός να μάθουν επιτέλους οι γελοίοι πολιτικοί μας ότι δεν είναι υπεράνω του Νόμου και να αρχίσουν να τηρούν τις νόμιμες υποχρεώσεις τους, διότι η μαρτυρία είναι ΚΑΘΗΚΟΝ, ειδικά σε τόσο σοβαρές υποθέσεις !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η χθεσινή σύλληψη του Γιάννη Σμπώκου υπήρξε ξαφνική και θυμίζει τι έγινε με τον Άκη και μας προϊδεάζει ότι θα έχει την ίδια συνέχεια.. ! Στην περίπτωση του κ.Σμπώκου, βέβαια, ο κατηγορούμενος (Σμπώκος) είχε λάβει προθεσμία, για να ετοιμάσει την απολογία του, η οποία δεν είχε εκπνεύσει και εγείρονται κάποιες επιφυλάξεις νομιμότητας της σύλληψης. Προφανώς, θεωρήθηκε ύποπτος φυγής (δε γνωρίζουμε φυσικά, βάσει ποιων στοιχείων) και έτσι "κλήθηκε" σε απολογία, μία ώρα αρχίτερα, αλλά ως κρατούμενος πλέον και όχι ως ελεύθερος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.