Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

"ξέπλυμα βρώμικου χρήματος" : ορισμοί και ποινές

  Η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, όπως λέγεται επιστημονικά το "ξέπλυμα", ρυθμίζεται πλέον από ξεχωριστό Νόμο, ενώ αρχικά αποτελούσε απλά ένα ακόμα άρθρο του ποινικού μας Κώδικα και δυστυχώς είναι συνέχεια στην επικαιρότητα.
  Με τον όρο αυτό εννοούμε κάθε πράξη, που αποσκοπεί στη συγκάλυψη της πραγματικής προέλευσης περιουσιακών στοιχείων, με κάθε μέσο και ιδίως μέσω του χρηματοπιστωτικού τομέα (τράπεζες, εταιρίες επενδύσεων, ασφαλιστικές εταιρίες κ.ο.κ), ώστε να φαίνεται ότι αποτελούν προϊόντα νόμιμης δραστηριότητας, ενώ στην πραγματικότητα προέρχονται από εγκληματικές πράξεις.
  Ακόμα και μία "απλή" κατάθεση των χρημάτων στην Τράπεζα αρκεί, για να στοιχειοθετηθεί η έννοια του "ξεπλύματος" !!
  Τα βασικά αδικήματα, από τα οποία προέρχονται συνήθως τα "μαύρα" περιουσιακά στοιχεία, είναι : εγκληματική οργάνωση-τρομοκρατία, ενεργητική και παθητική δωροδοκία, απάτη, σωματεμπορία, ναρκωτικά, αρχαιοκαπηλία και φοροδιαφυγή και εν γένει κάθε αξιόποινη πράξη, από την οποία προκύπτει περιουσιακό όφελος.
   Τα βασικά σημεία του σχετικού Νόμου είναι :
-Εκείνος που "ξεπλένει" τα "μαύρα" χρήματα διαπράττει νέο και ανεξάρτητο ποινικό αδίκημα, από εκείνον που διέπραξε το έγκλημα, από το οποίο προέρχονται και μπορεί να είναι φυσικά και πρόσωπο διαφορετικό (π.χ συγγενής).
-Εκείνος που ξεπλένει, τιμωρείται ανεξάρτητα από το αν τιμωρήθηκε ή όχι ο υπαίτιος του βασικού εγκλήματος ! π.χ ο δράστης μπορεί να απαλλαγεί λόγω παραγραφής. Εκτός εάν ο υπαίτιος αθωωθεί λόγω ικανοποίησης του ζημιωθέντος.
-Εξυπακούεται ότι για να τιμωρηθεί κανείς για ξέπλυμα, θα πρέπει να γνωρίζει την παράνομη προέλευση των περιουσιακών στοιχείων ! έτσι π.χ δεν μπορεί να ευθύνεται κάποιος που αγοράζει ακίνητο, αγνοώντας ότι ο πωλητής το είχε αποκτήσει με "μαύρο" χρήμα.
-Για το ξέπλυμα προβλέπονται αυστηρές ποινές κακουργηματικού χαρακτήρα, από 10 έως 20 χρόνια κάθειρξης και τεράστιες χρηματικές ποινές, που φτάνουν έως τα 2.000.000 ευρώ ! υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου το ξέπλυμα είναι πλημμέλημα και τιμωρείται με ποινές φυλάκισης και χρηματικές ποινές έως 500.000 ευρώ.
-Εκτός από τις ποινές αυτές, προβλέπονται και άλλες κυρώσεις, όπως δήμευση των ύποπτων περιουσιακών στοιχείων, αποζημίωση του Δημοσίου και τσουχτερά διοικητικά πρόστιμα.
-Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και από τα πρόσωπα, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εμπλέκονται στη διαδικασία νομιμοποίησης (τραπεζικοί υπάλληλοι, δικηγόροι, συμβ/φοι κλπ.), διότι αν καταλάβουν ότι "κάτι δεν πάει καλά" και σιωπήσουν, μπορεί να μπλέξουν (πόσω μάλλον αν γνωρίζουν την προέλευση των χρημάτων !).
-Ξέπλυμα στην Ελλάδα υπάρχει και όταν τα χρήματα προέρχονται από το εξωτερικό και έχουν αποκτηθεί με παράνομο τρόπο, σύμφωνα με τους Νόμους, τόσο τους δικούς μας όσο και του κράτους προέλευσής τους.
  Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση σε όλους !

2 σχόλια:

  1. μετά την προφυλάκιση της λογίστριας του Άκη, πολλοί λογιστές είναι -ως ένα βαθμό δικαιολογημένα- θορυβημένοι και ανήσυχοι, ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί ξανά το αυτονόητο : ο τρίτος (λογιστής, δικηγόρος κλπ) δεν μπορεί να ευθύνεται παρά μόνον ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ τη "μαύρη" προέλευση των χρημάτων, θα πρέπει να έχει δηλαδή δόλο, ακόμα και ενδεχόμενο. π.χ όταν έρχεται ένας δημόσιος υπάλληλος και σου ζητάει να φτιάξεις offshore, μέσω της οποίας διακινούνται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, εκεί προφανώς "κάτι δεν πάει καλά" και θα είναι δύσκολο-αν όχι αδύνατο-να πείσεις ότι δεν ήξερες ότι γίνεται ξέπλυμα ! Σε κάθε περίπτωση συνίσταται ιδιαίτερα ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ οι τρίτοι να εμφανίζονται οι ίδιοι ως νόμιμοι εκπρόσωποι offshore κλπ. Σε κάθε περίπτωση είναι ΘΕΜΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ το κατά πόσον ο τρίτος γνώριζε ή όχι ότι γίνεται "ξέπλυμα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οι ενστάσεις, που υπέβαλαν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων, για την υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου, περί δήθεν παραγραφής των αδικημάτων, είναι, φοβάμαι και σύμφωνα με τα παραπάνω, αβάσιμες και λογικά θα απορριφθούν ! Ακόμα και αν το έγκλημα, από το οποίο προήλθε ο παράνομος πλουτισμός (δωροδοκία, εν προκειμένω), έχει παραγραφεί, είτε κανονικά, είτε με βάση το Νόμο περί μη ευθύνης υπουργών, το ξέπλυμα, είναι νέο, αυτοτελές και ανεξάρτητο έγκλημα, που έχει τη δική του, ξεχωριστή παραγραφή. Η παραγραφή είναι λόγος εξάλειψης του αξιοποίνου, ήτοι σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιβληθεί ποινή, ΟΜΩΣ ο άδικος-παράνομος χαρακτήρας του παραγραφέντος εγκλήματος ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.