Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

μερικές σκέψεις για την προφυλάκιση του Α. Τσοχατζόπουλου

  (Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά !)
  Η απόφαση για την προσωρινή κράτηση του Άκη Τσοχατζόπουλου σίγουρα προκάλεσε αίσθηση στο πανελλήνιο, επειδή πρόκειται για πρώην υψηλόβαθμο και προβεβλημένο πολιτικό στέλεχος και επειδή ..δεν έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα να βλέπουμε πολιτικά πρόσωπα να διαβαίνουν το κατώφλι της φυλακής !
  Τα όποια σχόλια και εκτιμήσεις βέβαια, αυτή την ώρα, είναι λίγο παρακινδυνευμένα, διότι η υπόθεση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη : αυτό που αποδεικνύεται ωστόσο ξανά και ξανά είναι ότι η αλήθεια βρίσκεται πάντα κάπου στη μέση ! και εξηγούμαι :
   Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι υπάρχουν σοβαρές (σοβαρότατες μάλλον) ενδείξεις ότι υπάρχει εδώ "ξέπλυμα", "μίζες" κλπ. , διότι απλούστατα τα περιουσιακά στοιχεία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από το μισθό του βουλευτή ή του υπουργού και ο ίδιος ο κατηγορούμενος ουδεμία πειστική απάντηση επ' αυτού δεν έδωσε στην απολογία του !!
   Από την άλλη όμως, με βάση τις αιτιάσεις των συνηγόρων του, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και τα εξής :
  Η σύλληψη έγινε με εντυπωσιακό τρόπο και σε περίοδο εορταστική, χωρίς να έχει προηγηθεί κλήση σε απολογία !! η ..επίσημη δικαιολογία ότι αυτά έγιναν, για να αποφευχθεί το "κάζο" Χριστοφοράκου δεν επαρκεί, από τη στιγμή που είχε ήδη απαγορευτεί η έξοδος από τη Χώρα. Δεν μπορεί ένα άσχημο προηγούμενο να χρησιμοποιείται για την καταπάτηση δικαιωμάτων, από τη στιγμή μάλιστα που δεν έχουν δοθεί αφορμές.
   Παράλληλα και σε νομικό επίπεδο, εκφράζονται σοβαρές ενστάσεις, αναφορικά με ζητήματα παραγραφής κλπ, τα οποία κρίνονται σημαντικά και μπορεί-ενόψει και της πολιτικής ιδιότητας του κατηγορούμενου και του ειδικού καθεστώτος δηλ. για τα εγκλήματα υπουργών κλπ-ο θησαυρός να αποδειχθεί άνθρακες στο τέλος !
   Δεν επιτρέπεται, ούτε το άσχημο παρελθόν (βλ. Χριστοφοράκος), ούτε η ανάγκη "κάθαρσης" να οδηγεί τους Δικαστές σε αποφάσεις "εν θερμώ", σε άρον-άρον προφυλακίσεις και σε παραβίαση κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, όπως π.χ η μη παράταση της προθεσμίας απολογίας, ενόψει του τεράστιου όγκου της δικογραφίας !
   Δεν είναι να απορεί κανείς για τη γνώμη πολλών ότι όλο αυτό το "σόου" έγινε ενόψει των επικείμενων εκλογών και της λαϊκής απαίτησης "να πάει επιτέλους κάποιος στη φυλακή" !
      Νομίζω ότι ο εν λόγω κατηγορούμενος, ούτε ύποπτος φυγής είναι (που είναι από τους κύριους σκοπούς της προφυλάκισης), ούτε πιθανόν να τελέσει νέα αδικήματα, από τη στιγμή μάλιστα που έχει πάψει προ πολλού να ασχολείται "με τα κοινά" και πιθανολογώ ότι θα αποφυλακιστεί και αυτός μετά από κάποιο διάστημα, όπως περίπου και ο ηγούμενος Εφραίμ.
   Το ζητούμενο, είναι θεωρώ, όταν βγει από τη φυλακή, να μην συνεχίσει να ζει πλουσιοπάροχα και σαν να μην συνέβη τίποτε, αλλά η παρανόμως αποκτηθείσα περιουσία να ρευστοποιηθεί και να αποδοθεί στο λεηλατημένο Ελληνικό Κράτος, μπας και κλείσει καμία τρύπα !
   Το λαϊκό αίσθημα δικαίου θα ικανοποιηθεί μόνον, όταν δημευθούν όλες οι περιουσίες των καταχραστών του Δημοσίου (και είναι πολλοί, πάρα πολλοί) και αποδοθούν ξανά στους έλληνες φορολογούμενους, σε αυτούς δηλαδή, με τα χρήματα των οποίων, κάποιοι διάγουν "μεγάλη ζωή" !
    Το αν θα πάει κάποιος φυλακή για 2 ή 3 μήνες, δε λέει ούτε προσφέρει τίποτε, το ζήτημα είναι να εφαρμοστεί επιτέλους και πραγματικά το περιβόητο "πόθεν έσχες", να κληθούν όλοι να δικαιολογήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και εφόσον δεν το κάνουν, να κατασχεθούν και εκποιηθούν, ώστε να μην χρειάζεται κάθε φορά νέος φόρος, νέα μείωση μισθών κ.ο.κ.
    Είναι τόσο δύσκολο να τους εντοπίσουν ; δε νομίζω, απλά δεν υπάρχει βούληση, με τη λογική ότι "μαζί τα φάγαμε" !
    Πρέπει όμως και ο καθένας από εμάς να ξεπεράσει το σύνδρομο, ότι το να "δίνεις" το γείτονα είναι κακό και να γίνει πιο υπεύθυνος : είσαι μεσίτης, μηχανικός, οικοδόμος, ελαιοχρωματιστής κλπ και σε καλεί π.χ ένας απλός υπάλληλος δημόσιας υπηρεσίας να του αγοράσεις ή να του χτίσεις ή να του φτιάξεις την έπαυλη με την πισίνα και τι κάνεις ; απλά σιωπάς, για να βγάλεις το μεροκάματο ; όχι, πρέπει να τον "δώσεις", για να σπάσει το απόστημα και ο φαύλος κύκλος της διαφθοράς και της φοροεπιδρομής !
   Από την άλλη, θα πρέπει επιτέλους να αλλάξει και το νομικό καθεστώς περί ποινικής ευθύνης πολιτικών προσώπων, διότι το ισχύον καθεστώς της ασυλίας και της ατιμωρησίας, εξέθρεψε και συντηρεί τη διαφθορά στη Χώρα και κρατάει δεμένα τα χέρια των Δικαστών, οι οποίοι φαίνονται διατεθειμένοι να παίξουν το ρόλο, που τους αρμόζει, αρκεί βεβαίως να μην το παρακάνουν και να μην παρασύρονται σε κινήσεις εντυπωσιασμού, διότι όλοι (κλέφτες, απατεώνες, καταχραστές, μιζαδόροι κλπ) έχουν νόμιμα δικαιώματα και δικαιούνται μία δίκαιης Δίκης.

2 σχόλια:

  1. το μεγαλύτερο ΑΙΣΧΟΣ βέβαια είναι να κυκλοφορούν σε όλα τα sites οι διάλογοι μεταξύ ανακριτή και Άκη !! ..υποτίθεται ότι η ανάκριση είναι μυστική ! θα τιμωρηθεί άραγε και επιτέλους κάποιος για αυτή την παράνομη τακτική ;; δε νομίζω ότι η ανάγκη για ενημέρωση είναι υπεράνω του Νόμου, αλλά στην Ελλάδα ποιος Νόμος εφαρμόζεται ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. να πούμε και το εξής, με αφορμή την απολογία και της κόρης : τα ΜΜΕ συνηθίζουν να αναφέρουν ότι ο/κατηγορούμενος/η απολογήθηκε "καταθέτοντας γραπτό υπόμνημα". Επειδή μπορεί να δημιουργήσει αυτό παρεξηγήσεις, να διευκρινίσουμε ότι δεν δίνεις το γραπτό υπόμνημα και περιμένεις την απόφαση (για προφυλάκιση ή μη). Ο ανακριτής το διαβάζει και κάνει μετά ερωτήσεις στον κατηγορούμενο, ζητά διευκρινίσεις κλπ. Η απολογία είναι πάντα προφορική, "ζωντανή" διαδικασία, διότι έτσι σχηματίζει άποψη ο ανακριτής, για την προσωπικότητα του υπόπτου, διαβάζει τη "γλώσσα του σώματος", τα μάτια που δύσκολα λένε ψέμματα κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.