Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

απλή και δόλια χρεοκοπία : ορισμοί και ποινές

  Η χρεοκοπία ή χρεωκοπία είναι μία έννοια, που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, είναι μονίμως επίκαιρη, για τους γνωστούς λόγους και συνδέεται στενά με την έννοια της πτώχευσης.
  Παράλληλα όμως, συνιστά και ποινικό αδίκημα, ήτοι πλημμέλημα, που διακρίνεται σε απλή και δόλια και τιμωρείται ως εξής : η μεν απλή, με φυλάκιση "το πολύ" δύο (2) ετών, η δε δόλια με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή, δηλαδή από 2 έως 5.
  Δόλια χρεοκοπία διαπράττει, όποιος, κατά την ύποπτη περίοδο, τουτέστιν από την ημέρα παύσης πληρωμών έως την αναγγελία της πτώχευσης ή και έξι μήνες πριν ή μετά την πτώχευση οποτεδήποτε :
-εξαφανίζει ή παρασιωπά περιουσιακά στοιχεία, που ανήκουν στην πτωχευτική περιουσία
-καταρτίζει ριψοκίνδυνες ή ζημιογόνες ή κερδοσκοπικές δικαιοπραξίες, πάσης φύσεως ή διαθέτει υπερβολικά ποσά σε ..παίγνια, στοιχήματα κλπ
-πουλάει σε τιμές υποδεέστερες του κόστους, κατά παράβαση των κανόνων της συνετής οικονομικής διαχείρισης
-παριστάνει ψευδώς ότι χρωστάει ή αναγνωρίζει ανύπαρκτα χρέη προς τρίτους
-δεν τηρεί καθόλου ή τηρεί τα προβλεπόμενα βιβλία, με τρόπο που καθίσταται δυσχερής η διαπίστωση της κατάστασης της περιουσίας του
-εξαφανίζει, καταστρέφει, αποκρύπτει και γενικά 'πειράζει" τα εμπορικά του βιβλία
-παραλείπει τη σύνταξη ισολογισμών ή το κάνει με τρόπο που δεν απεικονίζει την πραγματική κατάσταση
-ελαττώνει την περιουσία του με άλλον τρόπο ή αποκρύπτει τις αληθινές σχέσεις του (σε ποιον χρωστάει, από ποιον έχει λαμβάνειν κλπ).
   Με τις ίδιες ποινές, της δόλια χροκοπίας, τιμωρείται και όποιος, με κάποιον από τους ανωτέρω τρόπους, προκάλεσε την παύση των πληρωμών του.
   Η απλή χρεοκοπία συνίσταται στην, εξ αμελείας, μη σωστή τήρηση των εμπορικών βιβλίων ή στη λανθασμένη σύνταξη ισολογισμού ή απογραφής.
     Η απλή και δόλια χρεοκοπία διώκονται μόνον εφόσον κηρυχθεί η πτώχευση με δικαστική απόφαση ή εάν δεν κηρυχθεί αυτή, για το μοναδικό λόγο ότι η πτωχευτική περιουσία δεν επαρκεί ούτε ..για τα έξοδα της διαδικασίας.
       Με φυλάκιση έως 2 ετών και χρηματική ποινή, τιμωρείται και εκείνος που ενώ είναι σε κατάσταση παύσης πληρωμών ή ένα βήμα πριν, ικανοποιεί έναν πιστωτή, ευνοώντας έτσι προνομιακά αυτόν και βλάπτοντας τους λοιπούς !
     Με φυλάκιση από 2 έως 5 έτη και χρηματική ποινή, τιμωρείται και ο τρίτος, που "διευκολύνει" τον πτωχό να αποκρύψει περιουσιακά στοιχεία, με σκοπό να βλάψουν τους πιστωτές (εν γνώσει εννοείται του τρίτου ότι επίκειται πτώχευση).
     Τέλος, προβλέπεται ότι τιμωρούνται, κατά τις διατάξεις περί κλοπής ή υπεξαίρεσης, η σύζυγος, τα παιδιά, οι γονείς και άλλοι συγγενείς του πτωχού, εφόσον αφαιρούν πράγματα από την πτωχευτική περιουσία, χωρίς συνεννόηση με τον οφειλέτη.
     Να σημειωθεί ότι δράστης των σχετικών εγκλημάτων είναι ο πτωχεύσας, στην περίπτωση ατομικής επιχείρησης, ενώ στην περίπτωση εταιρίας, ο νόμιμος εκπρόσωπος ή διαχειριστής τους !

    Τα μέλη της διοίκησης νομικού προσώπου ελέγχονται για δόλια χρεοκοπία και εφόσον έλαβαν προκαταβολές ανώτερες από αυτές, που προβλέπει το καταστατικό.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.