Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

ποιες ποινικές κυρώσεις προβλέπει ο Κ.Ο.Κ

   Τα τελευταία 2 σχεδόν χρόνια, όλα τα ποινικά αδικήματα, που προβλέπονταν στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, έχουν μετατραπεί σε πταίσματα, τα οποία τιμωρούνται με κράτηση έως έξι (6) μήνες και πρόστιμο, μέχρι 3.000 ευρώ.
    Εξακολουθούν όμως, να τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος, οι εξής παραβάσεις :
1. Η κατάληψη, με οιοδήποτε μέσο και για οποιονδήποτε λόγο, ολόκληρου ή μέρους του οδοστρώματος των εθνικών, επαρχιακών και δημοτικών ή κοινοτικών οδών. Αν η παράβαση έγινε με πρόθεση, τότε ο υπαίτιος τιμωρείται για "παρακώλυση συγκοινωνιών".
2. Η απομάκρυνση και η μη παροχή βοήθειας στους παθόντες, καθώς και η μη ειδοποίηση της πλησιέστερης Αστυνομικής Αρχής, σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, με νεκρό ή τραυματία, από εκείνον που ενεπλάκη στο ατύχημα, με οιονδήποτε τρόπο, εκτός αν η απομάκρυνση είναι αναγκαία για την περίθαλψη του ίδιου ή των άλλων τραυματιών ή για την ειδοποίηση της Αστυνομίας.
3. Η αλλοίωση, εξαφάνιση ή παραποίηση των αριθμών πλαισίου-κινητήρα του οχήματος και
4. Η κατοχή πλαστής ή παραποιημένης άδειας κυκλοφορίας (τιμωρείται, σύμφωνα με τη διάταξη περί πλαστογραφίας).
    Εξαιρουμένων λοιπών των ως άνω πλημμελημάτων, όλες οι άλλες ποινικές παραβάσεις του ΚΟΚ, συνιστούν πταίσματα και είναι, κατά βάση, οι εξής :
-Η μη τοποθέτηση ή η πλημμελής τοποθέτηση καθώς και η μη έγκαιρη αφαίρεση ειδικής σήμανσης σε οδούς, όπου εκτελούνται εργασίες.
-Η εγκατάσταση σήμανσης, πινακίδας, αφίσας, διαγράμμισης κλπ. από μη εξουσιοδοτημένο πρόσωπο και με τρόπο, που θέτει σε κίνδυνο την κυκλοφορία.
-Η δημιουργία και η χρήση πρόσβασης προς και από αυτοκινητόδρομους και άλλους (κλειστούς) δρόμους ταχείας κυκλοφορίας.
-Η οδήγηση υπό την επήρεια ουσιών ή φαρμάκων που επηρεάζουν την ικανότητα οδήγησης, καθώς και η οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος, με τις εξής διακρίσεις : αν η ποσότητα του αλκοόλ, είναι άνω του 1,10 γρ/λίτρο αίματος ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου, ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, αν η μέτρηση γίνεται με αντίστοιχη συσκευή, όπου φυσάς.
-Η μη στάθμευση, η μη ειδοποίηση της Αστυνομίας και η μη παροχή των στοιχείων, εκείνου που ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα (η γνωστή και δυστυχώς συχνή περίπτωση της εγκατάλειψης του σημείου του ατυχήματος).
-Η οδήγηση οχήματος, του οποίου έχει διαταχθεί η ακινητοποίηση, π.χ λόγω φθορών, ακαταλληλότητας κλπ.
-Η πρόκληση φθορών στο οδόστρωμα (με τομές, εκσκαφές κλπ).
-Η διοργάνωση αγώνα, χωρίς την απαιτούμενη ειδική άδεια.
-Η οδήγηση αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέτας, χωρίς να υπάρχει άδεια κυκλοφορίας ή εφόσον έχει αφαιρεθεί η άδεια.
-Η μη έκδοση νέας άδειας, σε περίπτωση αλλαγής του κατόχου του οχήματος (μεταβίβαση).
-Η οδήγηση φυσικά αυτοκινήτου, μοτοσυκλέτας ή αγροτικού μηχανήματος, χωρίς την απαιτούμενη άδεια ικανότητας.
-Η παραχώρηση της χρήσης (οδήγησης) σε πρόσωπο, που δε διαθέτει άδεια ή του οποίου η άδεια έχει αφαιρεθεί (για όσο διάστημα διαρκεί η αφαίρεση).
    Εκτός από τα παραπάνω ποινικά αδικήματα (πταίσματα), ο Κ.Ο.Κ προβλέπει, ως γνωστόν και πλήθος διοικητικών προστίμων, στα οποία δεν θα αναφερθούμε εδώ.
    Τέλος, να επαναλάβουμε ότι τα πταίσματα γενικά έχουν έναν επικουρικό χαρακτήρα, που σημαίνει ότι οι σχετικές διατάξεις εφαρμόζονται, εφόσον η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα, με βάση άλλη διάταξη του ποινικού Κώδικα.

Υ.Γ : Να προσθέσουμε και κάτι, που δεν προβλέπεται στον Κ.Ο.Κ, αλλά έχει άμεση σχέση και αφορά τους γνωστούς και μη εξαιρετέους "παρκαδόρους". Από το 2003 ήδη, προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως 2 έτη, για όποιον απαιτεί ή δέχεται χρήματα από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο οχήματος, για να διευκολύνει τη στάθμευση αυτού σε δημόσιους χώρους. Αν αυτό γίνεται προς διευκόλυνση πελατών καταστήματος ή επιχείρησης, με την ίδια ποινή τιμωρείται ο ιδιοκτήτης και ο υπεύθυνος του καταστήματος ή της επιχείρησης, ενώ προβλέπεται και κλείσιμο της επιχείρησης, για 20 μέρες. Για το κατά πόσον εφαρμόζεται ο σχετικός Νόμος, ο καθένας μπορεί να κρίνει, νομίζω.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.