Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

ντόπινγκ αθλητών : ορισμοί και κυρώσεις !

    Ενόψει της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο, ένα θέμα, που δυστυχώς μοιραία θα έρθει στην επιφάνεια είναι και το ντόπινγκ των αθλητών (ήδη ακούγονται τέτοιες περιπτώσεις), το οποίο συνιστά ποινικό αδίκημα και τιμωρείται ακόμα και σε βαθμό κακουργήματος !
    Το ντόπινγκ ή φαρμακοδιέγερση αθλητών, όπως λέγεται πιο επιστημονικά, τιμωρείται, διότι όπως επί λέξει αναφέρει ο σχετικός ελληνικός Νόμος : "αλλοιώνει τη γνησιότητα του αποτελέσματος και της προσπάθεις των αθλητών, θέτει σε κίνδυνο την υγεία των αθλητών και ιδίως των ανηλίκων και είναι αντίθετο με τις αρχές του ευ αγωνίζεσθαι, του Ολυμπισμού και της ιατρικής ηθικής".
     Ο Νόμος ορίζει αναλυτικά τι συνιστά ντόπινγκ, ποιες είναι οι απαγορευμένες ουσίες και μέθοδοι, ποιοι έχουν ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες καθώς και ποιές είναι οι απαγορευμένες δραστηριότητες, αναφορικά με το ντόπινγκ, διότι δεν είναι μόνον η χρήση, αλλά και η παρασκευή, η εμπορία, διακίνηση, προμήθεια και παρακίνηση σε χρήση κ.ο.κ.
     Υπάρχουν ουσίες που απαγορεύονται πάντα, όπως τα αναβολικά και τα ναρκωτικά, ουσίες που απαγορεύονται ανάλογα με το άθλημα ή την ποσοτική συγκέντρωση, όπως κανναβιδοειδή και κορτικοστεροειδή, καθώς και απαγορευμένες μέθοδοι, όπως η χορήγηση ουσιών, που διογκώνουν το πλάσμα.
     Επιπλέον στο Νόμο ορίζεται η διαδικασία, αλλά και ο τόπος και χρόνος διενέργειας των ελέγχων, οι οποίοι έλεγχοι πρέπει να γίνονται υπό αυστηρές διαδικασίες και με προσοχή, ώστε να εξασφαλίζεται η ακρίβεια και η εγκυρότητα των αποτελεσμάτων και να μη θίγονται άδικα υπολήψεις.
      Πέρα από τις πειθαρχικές παραβάσεις, που προβλέπονται για αθλητές, προπονητές κλπ και φτάνουν από την έγγραφη επίπληξη έως τον ισόβιο αποκλεισμό και τα τσουχτερά πρόστιμα (μέχρι 100.000 και 200.000 ευρώ), εδώ θα αναφερθούμε πιο αναλυτικά στις ποινικές κυρώσεις :
       -Όποιος χορηγεί σε αθλητή απαγορευμένη ουσία, προκειμένου να βελτιώσει την αγωνιστική του διάθεση, ικανότητα και απόδοση, κατά τη διάρκεια ή ενόψει αγώνων, τιμωρείται με φυλάκιση από 3 έως 5 έτη και με χρηματική ποινή από 25.000 έως 50.000 ευρώ. Στον καταδικασθέντα επιβάλλεται και ισόβια απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος, σχετικού με τον αθλητισμό. Αν τώρα ο υπαίτιος ενεργεί κατ' επάγγελμα ή με σκοπό το κέρδος, επιβάλλεται κάθειρξη από 5 έως 10 έτη !
       -Η χρήση από αθλητή απαγορευμένης ουσίας, τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος, με φυλάκιση από 2 έως 5 χρόνια.
       -Στην πρώτη περίπτωση, αν ο αθλητής είναι ανήλικος, επιβάλλεται κάθειρξη από 10 έως 20 χρόνια !
       -Με τις ίδιες ποινές της πρώτης περίπτωσης τιμωρείται και εκείνος, που κατασκευάζει, εκχυλίζει, αποθηκεύει, διακινεί, εμπορεύεται ή προμηθεύεται απαγορευμένες ουσίες ντόπινγκ, ενώ αν αυτό γίνεται μέσα σε αθλητικές εγκαταστάσεις ή προορίζονται αυτά για ανήλικους, τότε επιβάλλεται κάθειρξη από 10 έως 20 χρόνια, όπως στην προηγούμενη περίπτωση.
        Παράλληλα, προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 2 έως 5 χρόνια, για όποιον παρακωλύει τους ελέγχους ντόπινγκ και δήμευση και καταστροφή των απαγορευμένων ουσιών.
        Τα σχετικά κακουργήματα δικάζονται από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, του τόπου τέλεσης, ενώ ρητά ορίζεται ότι ο Νόμος έχει εφαρμογή σε όλους τους Έλληνες αθλητές, ασχέτως αν διαπιστωθεί η παράβαση εντός ή εκτός Ελλάδος.
         Τέλος, ορίζεται ότι εξαγορά ποινής, μπορεί να κάνει μόνον ο αθλητής, που πιάνεται ντοπαρισμένος, ενώ οι λοιποί κατηγορούμενοι (προπονητές, προμηθευτές, ιατροί κλπ), αν δεν έχουν τις προϋποθέσεις της αναστολής, ...πάνε μέσα !






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.