Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2012

προ-φυλάκιση και ..απo-φυλάκιση : τι ισχύει

  Θα έχετε παρατηρήσει ότι, οι έννοιες "προφυλάκιση" (το ορθό είναι, ως γνωστόν, "προσωρινή κράτηση") και "αποφυλάκιση", ακούγονται στα δελτία ειδήσεων σχεδόν καθημερινά, αφενός διότι μπαίνουν στη φυλακή και αρκετοί "επώνυμοι" συμπολίτες μας και αφετέρου επειδή, δόξα τον αντι-Θεό, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα κακούργοι και εγκληματίες !
   Η προφυλάκιση διατάσσεται με διάταξη (ένταλμα) του ανακριτή, αμέσως μετά την απολογία του κατηγορούμενου και αφού πρώτα υπάρξει η σύμφωνη γραπτή γνώμη του Εισαγγελέα, ο οποίος προηγουμένως ακούει τον κατηγορούμενο και το συνήγορό του. Αν υπάρξει διαφωνία μεταξύ τους, αποφασίζει, ως γνωστόν, το (τριμελές) συμβούλιο πλημμελειοδικών.
   Προσωρινή κράτηση διατάσσεται στα σοβαρά εγκλήματα, ήτοι σε κακουργήματα και ιδίως αν ο κατηγορούμενος είναι ύποπτος φυγής ή ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί να επιβληθεί αυτή και στο πλημμέλημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, κατά συρροή.
    Ένταλμα προσωρινής κράτησης εκδίδεται-και εδώ χρειάζεται προσοχή-και όταν ο κατηγορούμενος παραβιάζει τους περιοριστικούς όρους, που του είχαν επιβληθεί (π.χ εμφάνιση σε Αστυνομικό τμήμα).
    Κατά του εντάλματος προφυλάκισης, μπορεί ο κατηγορούμενος να προσφύγει, εντός 5 ημερών, στο συμβούλιο πλημ/κων, το οποίο και αποφασίζει οριστικά. Να σημειωθεί ότι η προσφυγή δεν αναστέλει την κράτηση και ότι δεν επιτρέπεται, όταν η προφυλάκιση διατάχθηκε από το συμβούλιο, κατόπιν διαφωνίας ανακριτή και Εισαγγελέα.
   Επίσης, μπορεί να προσφύγει απευθείας και στον ίδιο τον ανακριτή, ζητώντας να του επιβληθούν μόνον περιοριστικοί όροι και αν απορριφθεί το αίτημά του, να προσφύγει μετά, εντός 5 ημερών, στο συμβούλιο. Ακόμα και ο ίδιος ο ανακριτής, μπορεί να άρει την προφυλάκιση, αν στην πορεία της ανάκρισης, κρίνει αλλιώς !
    Η μέγιστη διάρκεια της προσωρινής κράτησης είναι ένα (1) έτος και μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί να παραταθεί για άλλους 6 μήνες, είτε με αιτιολογημένο βούλευμα, είτε με απόφαση του Δικαστηρίου, αν άρχισε η Δίκη. Η ρύθμιση αυτή δικαιολογείται από τη φύση της κράτησης, που είναι προσωρινή, διότι ο κατηγορούμενος κρατείται μόνον με ενδείξεις ενοχής και δεν έχει δικαστεί ακόμα !
     Σε κάθε περίπτωση, όταν συμπληρωθούν έξι μήνες, στο κακούργημα και τρεις μήνες, στο πλημμέλημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, κατα συρροή, οφείλει το δικαστικό συμβούλιο (αυτεπάγγελτα) να αποφανθεί, αιτιολογημένα, αν θα συνεχιστεί ή όχι η προφυλάκιση και αν δεν αποφανθεί εντός 30 ημερών, ο κατηγορούμενος ..απολύεται από τις φυλακές.
     Αν έχει εκδοθεί βούλευμα, που παραπέμπει τον κατηγορούμενο να δικαστεί, αρμόδιο για τα ζητήματα της συνέχισης ή μη της προφυλάκισης, είναι πλέον το (τριμελές) Συμβούλιο Εφετών, διότι τα κακουργήματα δικάζονται, σε πρώτο βαθμό, από Εφετεία (κακουργημάτων).
     Γενικά, ο θεσμός της προφυλάκισης συνιστά μία εξαίρεση, από τον κανόνα ότι κανείς δεν φυλακίζεται, χωρίς να έχει προηγηθεί μία (δίκαιη) Δίκη, όπως προβλέπει ο κώδικας ποινικής δικονομίας, με δημοσιότητα και όλες τις άλλες εγγυήσεις του Νόμου.
     Αποβλέπει στο να εξασφαλίσει την παρουσία του κατηγορούμενου στο Δικαστήριο, ότι δεν θα προσπαθήσει δηλαδή να διαφύγει, αλλά και στο να προστατεύσει την κοινωνία, από επικίνδυνους κακοποιούς, η θέση των οποίων είναι, ούτως ή άλλως, ..στη φυλακή.


Υ.Γ δεν υπάρχει περιορισμός στο πόσες αιτήσεις αποφυλάκισης, θα υποβάλει ο προσωρινά κρατούμενος, θεωρητικά μπορεί να υποβάλει όσες θέλει, επικαλούμενος νέα στοιχεία, προβλήματα υγείας κ.ο.κ
1 σχόλιο:

  1. η απόφαση για την προφυλάκιση του Πακιστανού, που κατηγορείται για την κακοποίηση της 15χρονης, στην Πάρο, μόνον ως αναμενόμενη μπορεί να χαρακτηριστεί, διότι, όπως έγινε γνωστό, ετοίμαζε βαλίτσες για να ..φύγει στο Πακιστάν, ήταν δηλαδή ύποπτος φυγής, που συνιστά θεμελιώδη προϋπόθεση, για την επιβολή της προσωρινής κράτησης !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.