Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

τα σεξουαλικά εγκλήματα (μέρος 4ο)

   Σήμερα θα μιλήσουμε για το τι είναι και πως τιμωρείται το ειδεχθές έγκλημα της σωματεμπορίας, της σεξουαλικής δηλαδή εκμετάλλευσης, κυρίως γυναικών και δη αλλοδαπών, με σκοπό το κέρδος.
   Σωματεμπορία διαπράττει όποιος με χρήση ή απειλή βίας ή άλλο εξαναγκαστικό μέσο, προσλαμβάνει, μεταφέρει ή προωθεί, εντός ή εκτός της επικράτειας, κατακρατεί, υποθάλπει, παραδίδει με ή χωρίς αντάλλαγμα σε άλλον ή παραλαμβάνει από άλλον, πρόσωπο με σκοπό να προβεί, ο ίδιος ή άλλος, στη γενετήσια εκμετάλλευσή του.
    Από τον ορισμό αυτόν προκύπτει ότι δράστης αλλά και θύμα του εν λόγω αδικήματος, μπορεί να είναι τόσο γυναίκα, όσο και άνδρας.
    Γενετήσια εκμετάλλευση σημαίνει την επιχείρηση, από κερδοσκοπία, οποιασδήποτε ασελγούς πράξης (όχι μόνον συνουσίας), αλλά και την χρησιμοποίηση του σώματος, της φωνής ή του προσώπου, για την παροχή εργασίας, που αποσκοπεί στη γενετήσια διέγερση, μέσω της πραγματικής ή και προσποιητής επιχείρησης τέτοιων πράξεων (με σκοπό το κέρδος πάντα) !
    Ο ορισμός αυτός δείχνει ότι σωματεμπορία συνιστά, εκτός από την "κλασική" περίπτωση της έκδοσης σε φανερούς ή κρυφούς οίκους ανοχής και η εκμετάλλευση "ροζ" γραμμών κλπ, εφόσον γίνεται προφανώς κερδοσκοπικά και οι "εργαζόμενοι/ες" δε δουλεύουν εκεί, με τη θέλησή τους !
    Το στοιχείο της θέλησης των εκμεταλλευομένων, είναι κρίσιμο για να κριθεί εάν πρόκειται για σωματεμπορία ή για μαστροπεία, η οποία είναι εντελώς διαφορετικό αδίκημα (θα τη δούμε στην επόμενη σχετική ανάρτηση).
     Η συνηθέστερη περίπτωση σωματεμπορίας αφορά τη δράση κυκλωμάτων (εδώ πραγματικά ταιριάζει η λέξη "κτήνη"), που φέρνουν αλλοδαπές γυναίκες στη Χώρα, υποσχόμενοι ότι θα τις βοηθήσουν να βρουν (κανονική) δουλειά και εν συνεχεία τις αφαιρούν τα ταξιδιωτικά έγγραφα, τις κρατούν κλειδωμένες και τις αναγκάζουν να εκδίδονται με απειλές, χτυπήματα κλπ, εκμεταλλευόμενοι την ευάλωτη θέση τους και το γεγονός ότι βρίσκονται αβοήθητες, σε μία ξένη χώρα, χωρίς να ξέρουν κανέναν και χωρίς να μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από κανέναν.
     Στη βασική του μορφή, το έγκλημα της σωματεμπορίας, είναι κακούργημα, που τιμωρείται με κάθειρξη από 5 έως 10 έτη και χρηματική ποινή, από 10.000 έως 50.000 ευρώ.
     Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος παρασύρει το θύμα του, όχι με βία κλπ, αλλά με απατηλά μέσα, με υποσχέσεις, δώρα, πληρωμές και άλλα "ωφελήματα", εκμεταλλευόμενος την ευάλωτη θέση του θύματος (οικονομική και όχι μόνον).
    Η ποινή ανεβαίνει σε κάθειρξη 10 έως 20 χρόνια και χρηματική ποινή από 50.000 έως 100.000 ευρώ, εφόσον η σωματεμπορία :
-στρέφεται κατά ανηλίκου ή προσώπου με μειωμένες πνευματικές ικανότητες
-τελέστηκε από συγγενή, επίτροπο, επιβλέποντα ή δάσκαλο του θύματος
-συνδέεται με παράνομη είσοδο και παραμονή του θύματος στη Χώρα
-τελείται κατ' επάγγελμα
-τελείται από υπάλληλο, ο οποίος εκμεταλλεύεται την ιδιότητά του αυτή ή τέλος
-αν είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη του παθόντος.
    Αν επέλθει θάνατος, επιβάλλεται ισόβια κάθειρξη.
Τέλος να πούμε ότι προβλέπεται και ποινή φυλάκισης από 6 μήνες έως 5 χρόνια, για τους 'πελάτες', για όσους δηλαδή "πηγαίνουν" με αυτές τις γυναίκες, γνωρίζοντας ωστόσο ότι είναι θύματα σωματεμπορίας !









    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.