Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

πως γίνεται αλλαγή επιθέτου-επωνύμου

  Επειδή ρωτήθηκα πρόσφατα, αν μπορεί να αλλάξει το κύριο-βαφτιστικό όνομα κάποιου, να πούμε ότι αυτό δε γίνεται, μπορεί να γίνει μόνον διόρθωση της ληξιαρχικής πράξης, αν υπάρχει κάποιο λάθος (με δικαστική διαδικασία).
   Μπορεί ωστόσο να αλλάξει κάποιος το επίθετο-επώνυμό του και μάλιστα με διοικητική και όχι δικαστική διαδικασία, εφόσον όμως συντρέχει κάποιος (σοβαρός) λόγος.
   Ως σοβαρός λόγος π.χ μπορεί να θεωρηθεί ο γάμος ή το διαζύγιο, ή εάν το επίθετο είναι κακόηχο ή προκαλεί στους άλλους θυμηδία και στον φερόντα δημιουργεί ψυχολογικό πρόβλημα (αν λέγεσαι π.χ "κυρία Τσιμπούκη", θεωρώ ότι έχεις λόγο να το αλλάξεις, χωρίς φυσικά να θέλω να θίξω τις κυρίες που έχουν αυτό το επίθετο-ο καθένας μπορεί να σκεφτεί ανάλογες περιπτώσεις) ή εάν το επίθετό σου έχει αποκτήσει αρνητική δημοσιότητα (π.χ λέγεσαι Παπανδρέου ή Τσοχατζόπουλος-χαχα, αυτό είναι δική μου επινόηση) ή σε ρωτάνε όλοι αν έχεις σχέση με τον τάδε ή δείνα (διάσημο) εγκληματία.
    Ο ενδιαφερόμενος για την αλλαγή επωνύμου, οφείλει να κάνει σχετική αίτηση στο Νομάρχη, στην περιφέρεια του οποίου ανήκει ο Δήμος ή η κοινότητα, όπου είναι εγγεγραμμένος,όπου θα αναφέρει τους λόγους, για τους οποίους ζητάει την αλλαγή και φυσικά το νέο επίθετο, που επιθυμεί !
     Τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι :
-Πιστοποιητικό εγγραφής στο Δημοτολόγιο ή στο μητρώο αρρένων, απ'όπου να προκύπτει ο τόπος, το έτος γέννησης και η οικογενειακή κατάσταση.
-Ποινικό μητρώο.
-Βεβαίωση του οικείου Εισαγγελέα ότι ο αιτών δε διώκεται για αξιόποινη πράξη.
-Πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης για άνδρες και
-Το σχετικό παράβολο.
    Αφού πάρει ο Νομάρχης την αίτηση, παραγγέλει να δημοσιευτεί αυτή, με έξοδα του αιτούντος, σε εφημερίδα, όπου θα αναφέρονται τα στοιχεία του αιτούντος και το νέο επώνυμο, που επιθυμεί και παράλληλα καλεί όσους έχουν αντιρρήσεις για την αλλαγή, να τις υποβάλουν εντός 15 ημερών, από τη δημοσίευση.
     Μόλις περάσουν οι 15ημέρες, εκδίδεται η απόφαση του Νομάρχη, που είτε δέχεται είτε απορρίπτει την αίτηση (αιτιολογημένα εννοείται).
     Αν υπάρξει απορριπτική απόφαση, υπάρχει δυνατότητα προσφυγής στο Γενικό Γραμματεά της Περιφέρειας και τελικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
     Η τάση που υπάρχει είναι να μη δίνονται εύκολα οι αλλαγές, διότι έτσι δημιουργούνται αμφιβολίες και πιθανά μπερδέματα (ίσως και ηθελημένα) για την οικογενειακή τάξη και καταγωγή του καθενός : σκεφτείτε πόσοι θα ήθελαν να έχουν το επίθετο "Λάτσης" και παρόμοια.
     Τέλος, όσον αφορά το κύριο όνομα, θεωρώ ότι η μη δυνατότητα αλλαγής, μικρή σημασία έχει, αφού στην πράξη κανείς σχεδόν δε χρησιμοποιεί στην καθημερινή του ζωή, το πραγματικό-βαφτιστικό όνομά του, αλλά κάποιο (αστείο ή και άθλιο πολλές φορές) υποκοριστικό-"χαϊδευτικό", προσβάλλοντας έτσι τον Άγιο ή την Αγία, το όνομα του οποίου ή της οποίας έχει την τιμή να φέρει !
    Έπρεπε να φτάσω σε αυτήν την ηλικία, για να αντιληφθώ ότι ονομάζομαι "Νικόλαος" και όχι ..."Νίκος" και από (κακή) συνήθεια, όταν με ρωτάνε, λέω το δεύτερο και όχι το πρώτο, το αληθινό.
    








1 σχόλιο:

  1. ίσως έχετε διαβάσει και σεις ότι το αρχικό επίθετο του ΓΑΠ και όλων γενικά των Παπανδρέηδων, της οικογένειας αυτής των πολιτικών που ρήμαξε την Ελλάδα, ήταν "Σταυρόπουλος" !! δεν ξέρετε πόσο τυχερός νιώθω που το άλλαξαν ! χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.