Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013

κλητήριο θέσπισμα και προσφυγή εναντίον του !

   Ένα χρήσιμο (ειδικό) ένδικο μέσο, που προβλέπει ο Νόμος, στις ποινικές υποθέσεις, είναι και η προσφυγή κατά του κλητηρίου θεσπίσματος, διότι τυχόν αποδοχή της, έχει πολλαπλά οφέλη και κυρίως μπορεί να προφυλάξει τον κατηγορούμενο, από τη δοκιμασία του ακροατηρίου και ό,τι αυτή συνεπάγεται !
    Μιλώντας για κλητήριο θέσπισμα, εννοούμε το έγγραφο εκείνο, με το οποίο ο Εισαγγελέας καλεί τον κατηγορούμενο, προκειμένου να δικαστεί, σε συγκεκριμένη μέρα, ενώπιον του τριμελούς πλημμελειοδικείου (η προσφυγή αυτή αφορά δηλαδή πλημμελήματα).
    Ο κατηγορούμενος, αφού λάβει το κλητήριο θέσπισμα, έχει μόλις 10 μέρες προθεσμία, για να ασκήσει προσφυγή εναντίον του,  προσφυγή, που εξετάζεται από τον (ανώτερο) εισαγγελέα εφετών, ο οποίος και την κρίνει, την αποδέχεται ή την απορρίπτει.
     Σκοπός της προσφυγής, είναι να καταδειχθεί ότι δεν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής, προκειμένου υποβληθεί ο κατηγορούμενος στη δοκιμασία μιας Δίκης ή ότι δεν συνιστά ποινικό αδίκημα, η πράξη για την οποία κατηγορείται, ότι τα πραγματικά περιστατικά δηλαδή και αληθή υποτιθέμενα, δεν συνιστούν εγκληματική πράξη.
     Τουτέστιν, δεν μπορεί να ασκηθεί η προσφυγή αυτή, με αιτιολογία τυχόν ακυρότητες του κλητηρίου θεσπίσματος, ότι π.χ δεν αναγράφεται το άρθρο του ποινικού κώδικα ή δεν περιγράφεται επαρκώς η κατηγορία κ.ο.κ, παρά μόνον για ουσιαστικούς λόγους (έλλειψη ενδείξεων, νομικά επιχειρήματα), διότι η προβολή των ακυροτήτων, γίνεται μόνον στο Δικαστήριο, πριν την έναρξη της Δίκης !
     Ο εισαγγελέας εφετών τώρα, εξετάζοντας την προσφυγή, μπορεί είτε να την απορρίψει αμέσως, είτε να διατάξει συμπλήρωση της δικογραφίας, είτε να την κάνει δεκτή και να εισαγάγει την υπόθεση στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.
    Το τελευταίο, εκδίδει εν συνεχεία, είτε απαλλακτικό, είτε και παραπεμπτικό βούλευμα (δεν δεσμεύεται δηλαδή από την κρίση του εισαγγελέα, ο οποίος πρότεινε την αποδοχή της προσφυγής).
    Ωστόσο, ακόμα και στην περίπτωση αυτή, που απορριφθεί ουσιαστικά η προσφυγή από το συμβούλιο και εκδοθεί παραπεμπτικό -σε Δίκη- βούλευμα, το όφελος είναι σημαντικό, διότι κερδίζεται χρόνος και επειδή ανατρέπεται η αναστολή της παραγραφής, που είχε επέλθει με το κλητήριο θέσπισμα και ξεκινάει νέα αναστολή, με την επίδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος !
     Υπενθυμίζεται ότι η παραγραφή, στα πλημμελήματα, είναι 5ετής και παρατείνεται κατά 3 έτη, δηλαδή σύνολο οκτώ, εφόσον επιδοθεί το κλητήριο θέσπισμα, εάν επομένως γίνει δεκτή η σχολιαζόμενη προσφυγή, ΔΕΝ συντρέχει η 3τής αναστολή, έως ότου επιδοθεί το βούλευμα και είναι πιθανόν να έχει συμπληρωθεί -εν τω μεταξύ- η 5ετία (αλλά και να μην έχει συμπληρωθεί, κερδίζεται πολύτιμος χρόνος).
      Τα πλημμελήματα των προσώπων, που "απολαμβάνουν" της λεγόμενης ειδικής δωσιδικίας, όπως π.χ οι δικηγόροι,  δε δικάζονται από το τριμελές πλημ/κείο, αλλά από το τριμελές εφετείο, σε πρώτο βαθμό (!) και έτσι η σχετική προσφυγή αυτών, απευθύνεται στο συμβούλιο εφετών και όχι στον εισαγγελέα εφετών !
       Τέλος, να πούμε, ότι για την σχετική προσφυγή, πλέον, ελέω τρόϊκας και πτώχευσης, απαιτείται η καταβολή παραβόλου, υπέρ του δημοσίου, ύψους 300 ευρώ (!), αφού οι πολιτικάντηδες, που μας κυβερνάνε, ανοίγουν τα πόδια, προκειμένου, να εξασφαλίσουν τη "δόση" τους και γράφουν το ελληνικό Σύνταγμα, στα παλιά τους τα παπούτσια.
       Περιττό να πούμε, ότι η πρόβλεψη, πως αν δεν υπάρχει το παράβολο, η προσφυγή απορρίπτεται, για αυτό το λόγο, είναι ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ, αφού εμποδίζει υπέρμετρα το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα δικαστικής προστασίας !
       Είμαι σίγουρος, ότι οι έλληνες εισαγγελείς και δικαστές, θα αφήσουν ανεφάρμοστη τη σχετική πρόβλεψη, για το παράβολο, διότι είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να ΜΗΝ εφαρμόζουν αντισυνταγματικούς Νόμους και θα εξετάζουν όλες τις προσφυγές, άσχετα αν υπάρχει παράβολο ή όχι...
       
     Υ.Γ Για τέτοια, ουσιαστικά, ζητήματα, δεν βλέπω, τους δικηγορικούς συλλόγους να ιδρώνουν και πολύ ή να βγάζουν ανακοινώσεις ! (ενώ π.χ έσπευσαν να βγάλουν για τα παιδιά (τους), που δίνουν πανελλήνιες, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν θα ήταν πρόβλημα η απεργία των καθηγητών, ωστόσο, για άλλο λόγο, βρίσκονται στις καρέκλες τους)


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.