Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

αναφορικά με τις ενστάσεις στη Δίκη του Άκη !

   Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν χθες από τα ρεπορτάζ και τις δηλώσεις των συνηγόρων, η βασική ένσταση, ήταν εκείνη της παραγραφής, που φοβάμαι ότι θα πάει άκλαφτη (μέχρι την ώρα, που γράφεται το κείμενο, δεν έχει γίνει γνωστή η απόφαση του Δικαστηρίου, μόνον ότι η πρόταση της εισαγγελικής έδρας, είναι απορριπτική).
    Η σχετική ένσταση, μπορεί να έχει δύο αναγνώσεις : η πρώτη είναι ότι, εφόσον έχει παραγραφεί το βασικό αδίκημα, από το οποίο προήλθε το μαύρο χρήμα (παθητική δωροδοκία, εν προκειμένω), παραγράφεται μαζί του και το ξέπλυμα και η δεύτερη, ότι εφόσον παραγράφηκε -με βάση το Νόμο περί μη ευθύνης υπουργών- η δωροδοκία, δεν μπορεί να υπάρξει και ξέπλυμα, από αυτήν τη "δραστηριότητα", που δεν μπορεί πλέον να τιμωρηθεί.
     Ενώ σε προηγούμενη ανάρτηση, εκθείαζα τον συνάδελφο, κύριο Δημητρακόπουλο (για το χειρισμό της υπόθεσης του "κομιστή"), εδώ δεν μπορώ, παρά να τον μαλώσω (χαχα, όλοι έχουμε τις άτυχες στιγμές μας) και μάλιστα να προσθέσω ότι η αναμενόμενη απόρριψη της ένστασης, θα γίνει με ΚΑΘΑΡΑ νομικά κριτήρια και όχι "επειδή το θέλει ο κόσμος", όπως ζήτησε και ο ίδιος.
     Ως προς το πρώτο σκέλος, λοιπόν, είναι ξεκάθαρο ότι το ξέπλυμα, είναι ένα νέο, αυτοτελές και ανεξάρτητο αδίκημα-έγκλημα, σε σχέση με το αρχικό-βασικό, το οποίο υπόκειται στη δικιά του, αυτοτελή, παραγραφή και δεν έχει εφαρμογή σε αυτό, ο νόμος περί μη ευθύνης υπουργών, διότι άλλα έννομα αγαθά προστατεύει το έγκλημα της δωροδοκίας και άλλα το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
      Αναφορικά τώρα, με τυχόν ισχυρισμό, ότι η παραγραφή του βασικού εγκλήματος, "εξαγνίζει" και το ξέπλυμα, η απάντηση έγκειται στην ίδια τη φύση και την έννοια της παραγραφής : Η παραγραφή, λοιπόν, είναι ΛΟΓΟΣ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΟΥ ΑΞΙΟΠΟΙΝΟΥ, όπερ σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιβληθεί ποινή, ΔΕΝ σημαίνει ότι η παραγραφείσα πράξη παύει να είναι άδικη-παράνομη, δεν είναι λόγος άρσης του άδικου χαρακτήρα, όπως είναι π.χ η νόμιμη άμυνα ! Επομένως, το χρήμα που προέρχεται, από παραγραφέντα αδικήματα, ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ να είναι μαύρο και παράνομο και το ξέπλυμά του, συνιστά αξιόποινη πράξη...
      Πιο ψαγμένη και "πικάντικη", οπωσδήποτε, υπήρξε η ένσταση του Αλέξη, συνηγόρου της κυρίας Τσοχατζοπούλου (και όχι Σταμάτη, όπως θέλει και ο ίδιος χαχα), ο οποίος ενέπλεξε μέσα Ελβετίες κλπ (δεν ξέρω αν τις σκέφτεται μόνος του ή τις ξετρυπώνουν τα λαγωνικά του γραφείου του).
      Δεν διακινδυνεύω να τη σχολιάσω, διότι δεν γνωρίζω όσα θα έπρεπε, δεν είναι τόσο απλή, όσο εκείνη της παραγραφής, ωστόσο μας δίνετε η ευκαιρία να αναφέρουμε ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΟΡΙΑ εφαρμογής των ελληνικών ποινικών νόμων :
-Οι ελληνικοί ποινικοί Νόμοι, εφαρμόζονται, εντός της επικράτειας, ΣΕ ΟΛΟΥΣ, έλληνες και αλλοδαπούς, σε πράξεις δηλαδή που τελέστηκαν στην Ελλάδα, ενώ ελληνικό έδαφος, θεωρούνται και τα ελληνικά πλοία και αεροσκάφη, ακόμα και όταν βρίσκονται μακριά (με κάποιες εξαιρέσεις).
-Εφαρμόζονται επίσης και σε εγκλήματα, που διέπραξαν έλληνες στην αλλοδαπή, μόνον όμως εφόσον, συνιστά έγκλημα και κατά τους τοπικούς νόμους (εδώ πατάει η ένσταση του Αλέξη, απλά δεν έχω καταλάβει 100%, σε ποιο αδίκημα αναφέρεται !).
-Εφαρμόζονται και κατά αλλοδαπού, για έγκλημα, που τελέστηκε στην αλλοδαπή, εφόσον όμως στρέφεται εναντίον έλληνα και συνιστά έγκλημα και σύμφωνα, με τους τοπικούς νόμους.
-Τέλος, υπάρχουν και ορισμένα-συγκεκριμένα αδικήματα (π.χ τρομοκρατία, σωματεμπορία, ναρκωτικά), για τα οποία έχουν εφαρμογή οι ελληνικοί νόμοι, ανεξάρτητα από την ιθαγένεια του δράστη και ανεξάρτητα, με το κατά πόσον είναι εγκλήματα και στον τόπο τέλεσης.
      Βέβαια, να διευκρινίσουμε ότι η ποινική δίωξη και τιμωρία εγκλημάτων, που τελέστηκαν στην αλλοδαπή, δεν είναι τόσο απλή και εύκολη και υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και διαδικασίες, για να δικαστεί κάποιος, σύμφωνα με τους ελληνικούς ποινικούς Νόμους.








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.