Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

παραβίαση απορρήτου, περιπτώσεις και ποινές !

   Η υποκλοπή από τον κασιδιάρη της συνομιλίας, που είχε με το Μπαλτάκο, επανέφερε στο προσκήνιο τα σχετικά αδικήματα, που, όπως ορθά ειπώθηκε και γράφτηκε, συνιστούν κακουργήματα !
   Η πρώτη περίπτωση παραβίασης απορρήτου, πάντως, αφορά την αλληλογραφία κάποιου, τις (κλειστές) επιστολές (ή άλλου κλειστού εγγράφου, όπως λέει ο Νόμος, που είναι κλειστό προφανώς, για να μην μπορεί ο καθένας να έχει πρόσβαση) και έτσι όποιος αθέμιτα και με σκοπό να λάβει γνώση, ανοίγει τις επιστολές κλπ, για να διαβάσει ή αντιγράψει ή αποτυπώσει με άλλο τρόπο, το περιεχόμενό τους, τιμωρείται, είτε με χρηματική ποινή, από 150 έως 15.000 ευρώ, είτε με φυλάκιση, από 10 μέρες έως ένα έτος και μόνον κατόπιν σχετικής έγκλησης (εντός 3μηνου), από το θύμα (πλημμέλημα εδώ δηλαδή).
   Η υποκλοπή όμως, είτε τηλεφωνικής επικοινωνίας, είτε προφορικής συνομιλίας, όπως εν προκειμένω, συνιστά κακούργημα, που τιμωρείται με κάθειρξη, από 5 έως 10 έτη!
   Η υποκλοπή μπορεί να αφορά μόνον σε πληροφόρηση του περιεχομένου της συνομιλίας, αλλά και σε αποτύπωση του υλικού (και μπορεί να γίνει με διάφορα τεχνικά μέσα, τους γνωστούς "κοριούς" κλπ) και αφορά καταρχήν τις συνομιλίες μεταξύ τρίτων, ωστόσο τιμωρείται με την ίδια ποινή και όποιος (βλ. κασιδιάρη) καταγράφει συνομιλία δικιά του, με άλλον, χωρίς όμως ο άλλος να το ξέρει και να συναινεί..
    Η χρήση του υποκλαπέντος υλικού, όπως έγινε εδώ, αναφέρεται σε ξεχωριστή παράγραφο και είναι ένα ζητούμενο, αν πρόκειται για ένα ή δύο αδικήματα (2 κακουργήματα, με πλαίσιο ποινής τα 5 έως 10 έτη) !
    Αν τώρα ο δράστης, είναι πάροχος ή υπεύθυνος σε τηλεφωνική εταιρία ή υπάλληλός της ή ντετέκτιβ ή εκτελεί τις πράξεις αυτές κατ' επάγγελμα ή κατά συνήθεια ή απέβλεπε στην είσπραξη αμοιβής, τότε, εκτός, από κάθειρξη (5-10), απειλείται και με χρηματική ποινή, από 55.000 έως 200.000 ευρώ...
    Η επόμενη περίπτωση αφορά στην παραβίαση του απορρήτου προγραμμάτων ή άλλων στοιχείων ηλεκτρονικών υπολογιστών, που είναι απόρρητα, με την έννοια ότι ο νόμιμος κάτοχός τους, έχει λάβει μέτρα, για να παρεμποδίζονται τρίτοι, από το να λάβουν γνώση!
     Οι πράξεις αυτές, τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος, με φυλάκιση δηλαδή, από 3 μήνες έως 5 χρόνια, εκτός αν ο δράστης είναι υπάλληλος του κατόχου ή το απόρρητο, είναι ιδιαίτερα μεγάλης οικονομικής σημασίας, οπότε η ελάχιστη ποινή, ανεβαίνει στο ένα έτος και σε κάθε περίπτωση, για τη δίωξη, απαιτείται και εδώ έγκληση του παθόντος.
      Η χωρίς δικαίωμα αντιγραφή ή χρήση προγραμμάτων Η/Υ, τιμωρείται με φυλάκιση, από 10 μέρες έως 6 μήνες και χρηματική ποινή, από 290 έως 5900 ευρώ.
      Η απλή πρόσβαση σε στοιχεία υπολογιστών και μνήμης υπολογιστών, χωρίς σχετικό δικαίωμα, παρά τα προστατευτικά μέτρα, που είχε λάβει, ο νόμιμος κάτοχός τους, τιμωρείται με φυλάκιση, από 10 μέρες έως 3 μήνες ή με χρηματική ποινή, από 29 έως 15000 ευρώ.
      Στις δύο αυτές τελευταίες περιπτώσεις, χρειάζεται επίσης έγκληση του παθόντος, για να κινηθεί η δίωξη !
      Να πούμε τέλος, ότι αν το απόρρητο αφορά, σε κρατικό, στρατιωτικό ή διπλωματικό απόρρητο και γενικά ανάγεται στην ασφάλεια ή τις διεθνείς σχέσεις του ελληνικού κράτους, έχουν εφαρμογή άλλες, ειδικές, διατάξεις, που ίσως εξεταστούν στο μέλλον...
      Συνοψίζοντας, για την περίπτωση κασιδιάρη : θα κατηγορηθεί για τη (μοναδική) σε βαθμό κακουργήματος περίπτωση υποκλοπής (από τις "απλές", όχι αυτές που αφορούν κρατικά μυστικά) και έχει ενδιαφέρον, αν η χρήση του υλικού, από τον ίδιο, θα θεωρηθεί τελικά, νέο, ξεχωριστό αδίκημα, διότι έτσι επιβαρύνεται η θέση του και αυξάνονται οι απειλούμενες ποινές !
      Η συγκεκριμένη περίπτωση, εκτός από τη βαρύτητα της ποινής, είναι και η μόνη, που διώκεται αυτεπάγγελτα...
  

1 σχόλιο:

  1. Είναι τόσο τραγικοί, τόσο γκασμάδες, οι χρυσαβγίτες, που βγαίνουν δημόσια, στα κανάλια και διαφημίζουν την ύπαρξη και άλλων βίντεο, που είναι προϊόντα υποκλοπής, ότι έχουν διαπράξει δηλαδή και άλλες κακουργηματικές πράξεις !! Πιο τραγικοί βέβαια, είναι όσοι επιμένουν να θέλουν να τους ψηφίσουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.