Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Να γυρίσουν τα Μάρμαρα πίσω (ΤΩΡΑ !!)

   Κάθε τόσο, ανοίγει η συζήτηση για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, τα οποία παράνομα κατέχει η Μ. Βρετανία, εδώ και 200 χρόνια σχεδόν, ωστόσο και πάλι το ζήτημα ξεχνιέται και πάλι από την αρχή, όπως έγινε και πρόσφατα, με αφορμή τις δηλώσεις του ηθοποιού Κλούνεϊ, που έγιναν, λόγω της τελευταίας του ταινίας, με παρεμφερές αντικείμενο !
   Οφείλω εξαρχής να πω, επειδή το αισθάνομαι και όχι για να φανώ αρεστός, ότι σέβομαι και εκτιμώ απεριόριστα το λαό του "μεγάλου Νησιού" (όπως και κάθε λαό-έθνος του πλανήτη, ο οποίος είναι μοναδικός) και είμαι σίγουρος, όπως και οι περισσότεροι, ότι κανένας Άγγλος, δεν αισθάνεται άνετα και όμορφα, με αυτή την αδικία, σε βάρος της Ελλάδας...(που έγινε από κάποιον Λόρδο πρόγονό τους, πριν 200 και πλέον χρόνια)
   Οι Βρετανοί, έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν υπερανεπτυγμένη αίσθηση της ΤΙΜΗΣ και της ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ και οπωσδήποτε η αρπαγή των μαρμάρων, από το λόρδο Έλγιν, σε μία περίοδο δύσκολη για τη χώρα μας, αποτελεί παραφωνία και πιθανόν όνειδος, για την ιστορία της χώρας τους !
    Όποια και αν ήταν η "δικαιολογία", για την αρπαγή-κλοπή τους, τότε, δεν νομίζω να υπάρχει αμφιβολία, ότι η συγκεκριμένη πράξη, υπήρξε παράνομη και η συνέχιση της παρουσίας τους, στο Βρετανικό Μουσείο, συνιστά ένα διαρκές έγκλημα (υπεξαίρεσης, για να μιλήσουμε με πιο νομικούς όρους)...
     Εξίσου σαφές, θα έπρεπε να είναι, ότι κανένας ..Σουλτάνος, δεν θα μπορούσε ποτέ να δώσει ..άδεια μεταφοράς των μαρμάρων, να παραχωρήσει δηλαδή κάτι που δεν του ανήκε και πιθανόν να μην ήταν σε θέση να εκτιμήσει, λόγω διαφορετικής κουλτούρας και παράδοσης στην Τέχνη !
     Τα Μάρμαρα λοιπόν του Παρθενώνα, πρέπει να επαναπατριστούν, να επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο, εκεί ΌΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ και να αποκτήσουν την αξία και τη διάσταση-αίγλη, για την οποία ήταν κατασκευασμένα εξαρχής και όχι να πηγαίνει κάποιος στη Βρετανία, για να δει μάρμαρα ...της αρχαίας Ελλάδας, είναι παρανοϊκό.
      Η πολιτιστική κληρονομιά κάθε λαού, πρέπει να είναι ιερή και σεβαστή και να ανήκει ακριβώς στις επόμενες γενιές, εκτός αν δεχτούμε ότι οι αρχαίοι Έλληνες κατασκεύασαν αυτά τα μοναδικά έργα Τέχνης-γλυπτικής, έχοντας στο μυαλό τους, ως παραλήπτες, τους Άγγλους (όσο αστείο και αν ακούγεται, όσο χιούμορ και αν διαθέτουν οι Βρετανοί, τα πράγματα εδώ είναι ..σοβαρά) !
      Από όποια γωνία και να το δει κανείς, νομική, πολιτιστική, εθνική, διεθνών σχέσεων κλπ, δε νομίζω να βρεθεί, έστω και ένα, επιχείρημα, υπέρ της παραμονής των Μαρμάρων, σε ξένο έδαφος, φιλόξενο μεν, αλλά ξένο...
       Τα Μάρματα ανήκουν στην Παρθενώνα, στην Ακρόπολη της Αθήνας και στους Έλληνες (period, που θα έλεγαν και οι Άγγλοι) και πρέπει να επιστρέψουν στο σπίτι τους !
        Για να συμβεί αυτό, πρέπει πρώτα απ' όλα να το ζητήσουν οι ίδιοι οι Βρετανοί πολίτες, που στην πλειοψηφία τους, αναγνωρίζουν την αδικία και ΘΕΛΟΥΝ να επιστραφούν, δεν υπάρχει λόγος να φανεί ότι αντιδικούμε, να φτάσουμε σε διεθνή Δικαστήρια κλπ..
        Παρά την τσιγκουνιά, για την οποία φημίζονται οι Άγγλοι, είναι καιρός, να προβούν σε μία κίνηση γενναιοδωρίας, να φανεί ότι μας τα παραχωρούν εκείνοι, από μόνοι τους, να μην φαίνεται ότι ζητιανεύουμε εμείς, για κάτι που μας ανήκει ή ότι υποχωρούν, υπό το βάρος της διεθνούς κατακραυγής !
        Είμαι σίγουρος ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων, θα πει "ευχαριστώ", θα εκφράσει ευγνωμοσύνη και συμπάθεια, προς την κυβέρνηση και το λαό της Μ. Βρετανίας, όσο και αν, στο πίσω μέρος του μυαλού της, θα σκέφτεται ότι πρόκειται απλά, για αποκατάσταση μίας τεράστιας και πολύχρονης αδικίας...
          Εξίσου σίγουρο, είναι ότι η αγγλική κυβέρνηση, που θα τολμήσει να πράξει το καθήκον της, θα αντιμετωπίσει την εύνοια και τα θετικά σχόλια, όχι μόνον των Ελλήνων, αλλά ολόκληρου του πολιτισμένου κόσμου !

1 σχόλιο:

  1. Μπορεί να οδηγούν ανάποδα, μπορεί να πίνουν πολύ, ειδικά όταν έρχονται στην Ελλάδα, τα καλοκαίρια, όμως οι Άγγλοι είναι εργατικοί, έχουν οργανωμένο κράτος, ισχυρή οικονομία και είναι υπέρμαχοι της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως έδειξε και η σκληρή μάχη, που έδωσαν, κατά του Χίτλερ, στο Β' παγκόσμιο πόλεμο ! Από αυτά, που έχω δει, μου αρέσει επίσης και ο τρόπος λειτουργίας του βρετανικού Κοινοβουλίου, όπου το σώμα, επιδοκιμάζει ή αποδοκιμάζει, δια βοής, τα λεγόμενα του εκάστοτε ομιλητή, σε κόσμια πάντα πλαίσια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.