Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Ο νέος κώδικας Πολιτικής Δικονομίας

     Μέσα στα προαπαιτούμενα του Μνημονίου, είχε περιληφθεί και η αλλαγή του ισχύοντος ΚΠολΔ (το γιατί το ξέρει ..μόνο ο Θεός και η ψυχή τους) και προκλήθηκε μάλιστα κοινοβουλευτική-πολιτική αναταραχή, για το ζήτημα αυτό !
  Παρά τις αντιδράσεις, οι αλλαγές ψηφίστηκαν και προορίζονται να εφαρμοστούν, από 1.1.2016 και εντεύθεν και σίγουρα, εμείς οι δικηγόροι, που ασχολούμαστε, με τη μάχιμη-δικαστηριακή δικηγορία, οφείλουμε να ενημερωθούμε, για να μην βρεθούμε προ (δυσάρεστης) εκπλήξεως..
   Οπωσδήποτε, θα χρειαστεί κάποιο διάστημα, για να αφομοιωθούν οι αλλαγές και να συνηθίσει ο νομικός κόσμος, αφού ο προηγούμενος Κώδικας ίσχυσε, επί μακρόν !
   Με μια πρόχειρη-γρήγορη ματιά, εντοπίζει κανείς τις εξής -κύριες- μεταβολές, ορισμένες από τις οποίες είναι σημαντικές και άλλες, είναι επουσιώδεις, έως αστείες, όπως η υποχρέωση αναγραφής, στα δικόγραφα του email του δικηγόρου ή του Α.Φ.Μ του διαδίκου...
-Αυξάνεται η υλική αρμοδιότητα του Μονομελούς Πρωτοδικείου, από τα 120 στα 250 χιλιάδες ευρώ, ενώ σε αυτό το Δικαστήριο, πλέον θα υπάγονται και οι περισσότερες γαμικές διαφορές (πριν ανήκαν στο Πολυμελές).
-Η αναστολή των προθεσμιών, κατά τον Αύγουστο, θα ισχύει πλέον μόνον, για συγκεκριμένες κατηγορίες υποθέσεων.
-Στο ζήτημα της αναγκαστικής παρουσίας δικηγόρου, ανοίγει ένα "παράθυρο" να παραστεί ο διάδικος μόνος του, σε εξαιρετικές-επείγουσες περιπτώσεις, αλλά δε νομίζω ότι θα τύχει ποτέ εφαρμογής...
-Στο πεδίο των δικαστικών εξόδων, θα πρέπει πλέον, να προσκομίζει ο διάδικος αναλυτικό κατάλογο, ρύθμιση που κρίνεται αναγκαία, γιατί μέχρι τώρα, τα Δικαστήρια επιδίκαζαν, κυριολεκτικά, ό,τι ήθελαν και άλλες φορές λιγότερα και άλλες περισσότερα, από τα πραγματικά !
-Δίνεται πλέον η δυνατότητα στα Δικαστήρια να επιβάλλουν ποινές-πρόστιμα, στους διαδίκους, ακόμα και στους δικηγόρους (!), αν δεν συμπεριφέρονται σωστά ή αν ασκούν αβάσιμες αγωγές (προφανώς έτσι αντιλαμβάνονται κάποιοι, ότι θα λυθεί το ζήτημα της επιτάχυνσης της απονομής Δικαιοσύνης..)
-Θεσπίζεται, για πρώτη φορά, η δυνατότητα (όχι υποχρέωση) να προσφύγει κάποιος στον Ειρηνοδίκη, για να λυθεί το ζήτημά του, εξωδικαστικά, εφόσον παραβρεθεί, εννοείται και η άλλη πλευρά. Θεωρώ ότι αυτό, στην πράξη, ελάχιστα θα γίνει-αποδώσει, μερικές φορές η προσπάθεια συμβιβασμού, απλά είναι, μάταιη !
-Πολύ σημαντικό : οι αγωγές πλέον, πρέπει να επιδίδονται άμεσα, μέσα σε 30 μέρες, από την κατάθεση, ακόμα και αν η δικάσιμος, είναι μετά από αρκετά χρόνια, αλλιώς θεωρείται, ότι δεν ασκήθηκαν !
-Πλέον οι προτάσεις και τα αποδεικτικά μέσα, θα κατατίθενται ΠΡΙΝ τη συζήτηση στο Δικαστήριο, εντός 100 ημερών, από την κατάθεση της αγωγής, ενώ παρέχεται εξουσία, στο Δικαστήριο, να ζητά, από μόνο του, από τους διαδίκους να προσκομίσουν έγγραφα κλπ, με ποινή προστίμου, αν δεν το κάνουν, αδικαιολόγητα.
-Η ..ανάγκη κατάθεσης μαρτύρων, πλέον, επαφίεται στην κρίση του Δικαστή !
-Σημειώνω, ότι καταργούνται πλείστες διατάξεις του ισχύοντος, μέχρι 31.12.2015 ΚΠολΔ, τις οποίες, δεν αραδιάζω, λόγω συντομίας και επειδή δεν έχω, μπροστά μου, ανοιχτά και τα δύο κείμενα.
-Πέρα, από τα γενικά, αλλαγές επέρχονται ειδικότερα, στις διατάξεις περί ασφαλιστικών μέτρων, στην εκουσία δικαιοδοσία και στην αναγκαστική εκτέλεση, οι οποίες, λόγω του περιορισμένου, αυτής της αρχικής ανάρτησης, ίσως αναλυθούν στο μέλλον, πιο αναλυτικά και κατ' ιδίαν !
    Ειδικά, για τα ζητήματα της αναγκαστικής εκτέλεσης, είχαν προκύψει οι μεγαλύτερες αντιδράσεις, διότι, όπως είχε ακουστεί, καταργείται το προνόμιο των εργαζομένων, στους πλειστηριασμούς, έναντι άλλων πιστωτών (βασικά των τραπεζών).
    Σε κάθε περίπτωση, εισάγεται ένα νέο σύστημα διεξαγωγής της αστικής Δίκης και απαιτείται κάποια ελαστικότητα, μέχρι να αφομοιωθεί και να προσαρμοστεί ο νομικός κόσμος, σε αυτό !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.