Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

η Ε.Ε (μέσω Ελλάδας) ως ευεργέτης του πρώην ανατολικού μπλοκ

     Στη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της επόμενης, ήταν οι Αλβανοί εργάτες, που ήρθαν στην χώρα μας και πλούτισαν, δουλεύοντας σε δημόσια και ιδιωτικά τεχνικά έργα, κυρίως, αλλά και ως "βοηθοί" γενικά, του καθενός, που έψαχνε πρόθυμα και φθηνά (σχετικά) εργατικά χέρια, κυρίως στην επαρχία, για χτισίματα, κλαδέματα, αγροτικές εργασίες κ.ο.κ.
  Τότε δεν υπήρχε ευρώ, στην Ελλάδα, αλλά δεν έχει σημασία, ενώ σήμερα έχουν απομείνει πολύ λίγοι Αλβανοί, στα χωριά μας, οι περισσότεροι έφυγαν, λόγω της εδώ κρίσης και επειδή τελείωσαν τα δανεικά μας και μερικοί άλλοι, βέβαια, μεγαλοπιάστηκαν και έγιναν οι ίδιοι εργολάβοι-εργοδότες.
  Τα τελευταία δέκα χρόνια και ιδίως σήμερα, όπου η Ελλάς έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο γηροκομείο, τα ευρώ, φεύγουν απευθείας, από εδώ, για άλλες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ (κυρίως Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Βουλγαρία, Μολδαβία κλπ), μέσω άλλης οδού.
   Σε πολλά χωριά της επαρχίας, έχουν απομείνει μόνον ορισμένοι γέροι και οι οικιακές βοηθοί, από αυτές τις χώρες, που αμείβονται, χωρίς να φορολογούνται, συνήθως και στέλνουν το χρήμα, απευθείας, στις πατρίδες τους, εκεί όπου έχει διπλάσια και υπερδιπλάσια αξία.
   Αυτή καθ' εαυτή η εργασία της φροντίδας υπερήλικων προσώπων, με κινητικά ή διανοητικά προβλήματα, συνήθως, είναι καθ' όλα σεβαστή και δύσκολη (αν και δεν ξέρω τι γνώσεις, έχουν ή θα έπρεπε να έχουν αυτές οι γυναίκες, δεν είναι μια δουλειά, που μπορεί να κάνει ο καθένας).
   Εδώ να ανοίξουμε μια παρένθεση, για να δούμε ότι η άνοια έχει αρχίσει και θερίζει στην Ελλάδα, όπως αποδεικνύουν και τα silver alerts, κάθε τόσο και είναι ένα θέμα προς διερεύνηση.
   Δεν είμαι γιατρός, βέβαια, η άνοια μπορεί να οφείλεται σε οργανικούς παράγοντες ή σε παραμέτρους, όπως ο καθιστικός τρόπος ζωής και η διατροφή, αλλά θεωρώ ότι έχει και κοινωνικές προεκτάσεις.
   Προσωπική εκτίμηση, είναι, πως στη σημερινή κατάσταση, έχει συμβάλλει το μέχρι πριν και ένα χρόνο (αν και οι πρόωρες συντάξεις ακόμα διαφημίζονται στα ΜΜΕ, για να πουλήσουν), καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, στις πιο παραγωγικές ηλικίες, αλλά και το τι (δεν) έκανες, όταν υποτίθεται ότι εργαζόσουν (ως Δ.Υ).
   Όταν παραιτείσαι πρόωρα από την ζωή, όταν δεν έχεις στόχους, όνειρα, φιλοδοξίες, όταν τα βρίσκεις όλα έτοιμα και δεν κάνεις, ούτε σκέφτεσαι κάτι, μοιραίο είναι, ο εγκέφαλος να εκφυλίζεται, λόγω αδράνειας, όπως κάθε τι, που δεν χρησιμοποιείται, όσο και όπως πρέπει !
   Για να επιστρέψουμε στο θέμα, προσωπικά, δε με ενοχλεί, αν αυτές οι αλλοδαπές γυναίκες εργάζονται και αμείβονται, στον συγκεκριμένο τομέα, το μόνο, που χρειάζεται, είναι να βρεθεί φόρμουλα, ώστε τα χρήματα αυτά, να μην φεύγουν αφορολόγητα, για ξένες πατρίδες...
   Ούτε φυσικά είμαι υπέρ του κυνηγητού αυτών, όπως τα καραγκιοζιλίκια, που βλέπουμε, κατά καιρούς, να συλλαμβάνονται αποκλειστικές νοσοκόμες, μέσα στα Νοσοκομεία (μετά από καταγγελίες ελληναράδων χρυσαβγιτών, συνήθως).
    Άντε και συνέλαβες την αποκλειστική, ποιος θα ξεσκατώνει μετά το γέρο ; Θα πάει ο χρυσαβγίτης καταγγέλων ή ο συλλαμβάνων (μην έχοντας επιλογή) αστυνομικός ;
    Από κοινωνική, αλλά και νομική άποψη, βέβαια, δημιουργούνται κάποια θεματάκια, από όλη αυτή την κατάσταση, στις περιπτώσεις (και δεν είναι λίγες), όπου οι αλλοδαπές οικιακές βοηθοί, συνάπτουν σχέσεις (ερωτικές-αισθηματικές), είτε με τα ίδια τα άτομα, που φροντίζουν, είτε με άλλα άτομα του ευρύτερου περιβάλλοντός τους.
    Τότε είναι που ξεσπούν διαμάχες, για περιουσιακά και κληρονομικά θέματα, ενώ υπάρχουν (λίγες, αλλά υπάρχουν) και περιπτώσεις, όπου οι γυναίκες αυτές, εμπλέκονται σε κλοπές, ληστείες και άλλες παράνομες πράξεις και γι' αυτό χρειάζεται προσοχή, στην επιλογή της οικιακής βοηθού.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.