Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

αθλιότητες δίχως τέλος

    Το είπαν και το έκαναν τελικά, κάποιοι εγκέφαλοι, που, όπως φαίνεται, δεν λειτουργούν και τόσο καλά και έτσι χθες δημοσιεύτηκε λίστα με τους (μεγάλο)οφειλέτες του Δημοσίου !
  Ήλπιζα ότι θα επικρατήσει η λογική και δεν θα προχωρήσουν σε αυτό το ανοσιούργημα, ωστόσο, ως γνωστόν, Λογική και ελληνικό Δημόσιο, είναι έννοιες παράλληλες, που δεν θα συναντηθούν ποτέ...
  Καταρχήν, επειδή μιλάμε για προσωπικά δεδομένα, πρέπει να ερευνηθεί, αν υπήρχε σχετική άδεια, από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, πριν την δημοσίευσή τους και σε οποιοδήποτε άλλο, πολιτισμένο, Κράτος του κόσμου, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, θα είχε ήδη ζητήσει κατ' επείγουσα έρευνα επ' αυτού.
 Από άποψη σκοπιμότητας, πάντως, είναι εντελώς ηλίθιο : η απειλή της δημοσίευσης, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μέσο πίεσης, μπορεί να μιλούσαμε για μαφιόζικο τρόπο παράνομης εκβίασης, αλλά ίσως είχε κάποια αποτελέσματα.
  Η ίδια η δημοσίευση, όμως, δεν προσφέρει πλέον τίποτα, διότι ο βρεγμένος την βροχή δεν την φοβάται, αφού το κακό έγινε, τι έχει πλέον να φοβηθεί ο οφειλέτης, αφού τον έβγαλαν ήδη στα μανταλάκια ;
   Μήπως, αν πάει και πληρώσει τώρα, θα αλλάξει κάτι ; Αφού η ζημιά έγινε, ακόμα και αν πληρώσει η ρετσινιά του φοροφυγά, δεν θα φύγει, οπότε δεν υπάρχει κανένα κίνητρο πληρωμής, μάλλον το αντίθετο.
   Η αθλιότητα όμως μεγαλώνει, όταν βλέπει κανείς, ποιους περιλαμβάνουν οι δύο λίστες : καταρχάς, στα φυσικά πρόσωπα, όπου φιγουράρουν και αρκετοί, που έχουν εγκαταλείψει το μάταιο ετούτο κόσμο, αλλά φαίνεται πως το ελληνικό Δημόσιο, θα τους κυνηγάει εσαεί, δεν θα αφήσει τις ψυχές τους, να αναπαυτούν...
   Με τον θάνατο, τα όποια (χρηματικά) χρέη, παύουν και μόνον αν οι κληρονόμοι αποδεχτούν την κληρονομιά του μακαρίτη, μπορείς να τους κυνηγήσεις.
   Επίσης, στη λίστα των φυσικών προσώπων, φιγουράρουν και αλλοδαποί, που είτε ήταν αχυράνθρωποι άλλων, είτε τώρα μένουν στο εξωτερικό και δεν πρόκειται να βρεθούν ποτέ, άλλοι, που έχουν πτωχεύσει και "ουκ αν λάβοις, παρά του μη έχοντος" κ.ο.κ.
    Τέλος, προβλήματα ίσως δημιουργεί και ο τρόπος δημοσιοποίησης, διότι ναι μεν ο ΑΦΜ είναι μοναδικός, ωστόσο αυτόν δεν τον ξέρουν συνήθως τρίτοι, οι οποίοι όμως κοιτώντας το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο, μπορεί να τον περάσουν για άλλον, αν υπάρχει ..συνωνυμία !
   Τα ίδια και στη λίστα των νομικών προσώπων : περιλαμβάνονται εταιρίες, που έχουν πτωχεύσει και προφανώς η φορολογική Διοίκηση, αγνοεί βασικές έννοιες.
   Μήπως έχουν την απαίτηση η πτωχευμένη εταιρία, που δεν λειτουργεί πλέον και δεν έχει έσοδα, να βρει λεφτά, για να πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο, επειδή δημοσίευσαν την επωνυμία της ; (!)
    Από την στιγμή, που πτώχευσε, η διαδικασία ικανοποίησης των πιστωτών, γίνεται όπως προβλέπει το πτωχευτικό Δίκαιο, δηλαδή τι θέλουν ; Να παρακαμφθεί ο Νόμος, για να εξοφληθεί το Δημόσιο ; Από που, αν δεν έχει επαρκές ενεργητικό, προς εκποίηση, η πτωχή εταιρία ;
    Ιδιαίτερη μνεία "αξίζει" στην πρώην κρατική, Ολυμπιακή Αεροπορία, που φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των μεγάλο-οφειλετών, η ιδιωτικοποίηση της οποίας, θα πρέπει να διδάσκεται στα διεθνή Πανεπιστήμια, ως παράδειγμα προς αποφυγή (ή ως ανέκδοτο).
    Είναι σαφές, ότι από τις λίστες αυτές, ελάχιστα ποσά, είναι ακόμα εισπράξιμα και η δημοσιοποίησή τους, δεν έκανε κανέναν σοφότερο.
    Αλήθεια, γιατί δεν δημοσίευσαν τα ονόματα ΌΛΩΝ των οφειλετών, ακόμα και αυτών, που χρωστούν 10 ευρώ π.χ σε Δ.Ο.Υ, αυτά είναι περισσότερο εισπράξιμα και ως γνωστόν "φασούλι το φασούλι, γεμίζει το σακούλι" ή "μάζευε και ας είναι και ρώγες", τα μικροποσά αθροιζόμενα, βγάζουν κάποια δις ευρώ.
    Οι αθλιότητες, όμως, που αναδύονται από τις λίστες αυτές, δεν σταματούν εδώ : υπάρχει η στήλη "συνεισπραττόμενα", που αφορούν τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, επί της βασικής και πραγματικής οφειλής και συχνά είναι ίσα ή και μεγαλύτερα, από την πραγματική οφειλή (...ακόμα και οι τοκογλύφοι, θα κοκκίνιζαν από ντροπή, μπροστά στις μεθόδους του ελληνικού Δημοσίου) !
    Η αθλιότητα, όμως γιγαντώνεται, από το γεγονός, ότι το ελληνικό Δημόσιο, που δημοσιοποίησε αυτές τις λίστες, χρωστάει το ίδιο πάνω από 7 δις ευρώ, σε ιδιώτες...
    Έτσι, όλοι εμείς, που περιμένουμε χρήματα από το Δημόσιο, εδώ και πολλούς μήνες ή χρόνια, θέλουμε να δούμε και τη λίστα, με ΌΛΟΥΣ τους φορείς του Δημοσίου, που χρωστάνε χρήματα, σε ιδιώτες, πόσα και για πόσο καιρό !
    Και φυσικά εκεί δεν θα υπάρχουν "συνεισπραττόμενα", το Κράτος, εν ευρεία έννοια, μπορεί να σε πληρώσει, όποτε θέλει, ακόμα και μετά από 10 χρόνια και όχι μόνον δεν πληρώνει τόκους και προσαυξήσεις, αλλά δίνει και λιγότερα, με "έτσι θέλω"...
     Είναι δε χαρακτηριστικό, του κωλοχανείου, στο οποίο ζούμε, ότι στις λίστες των εταιριών, που χρωστούν, περιλαμβάνονται και εταιρίες, που έχουν να παίρνουν σημαντικά ποσά, από εκτελεσθέντα έργα, προμήθειες, δικαστικές αποφάσεις κλπ και οι οποίες καταστράφηκαν και έφτασαν να χρωστούν, εξ αιτίας αυτού του λόγου, της αφερεγγυότητας του ελληνικού Δημοσίου !
    Εκεί όμως, δεν υπάρχει ούτε Δικαιοσύνη, ούτε Εισαγγελέας, να ψάξει, γιατί και πως δημιουργήθηκαν αυτές οι οφειλές, που κατέστρεψαν τόσους και τόσους, άμεσα και έμμεσα (π.χ εργαζόμενους σε αυτές τις εταιρίες), αν υπήρχαν ή υπάρχουν τα χρήματα, γιατί δεν δίνονται ή αν δίνονται για άλλους σκοπούς (π.χ για να μπορεί ο Καρανίκας να κερνάει σοκολατάκια πολυτελείας, στη Βουλή, για τα γενέθλιά του).
  

1 σχόλιο:

  1. Το ΥΠ.ΟΙΚ εξέδωσε πριν λίγο ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, η δημοσιοποίηση των στοιχείων των οφειλετών, είναι νόμιμη, επειδή ..γίνεται βάσει Νόμου. Το άρθρο 9 του Νόμου του 2011, στο οποίο παραπέμπει, προβλέπει στην τελευταία του παράγραφο, έκδοση Υπουργικής Απόφασης και το ερώτημα, είναι κατά πόσον, έχει εκδοθεί αυτή η απόφαση και αν είναι σύμφωνη με το Νόμο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και το Σύνταγμα ! Η ύπαρξη ενός Νόμου, από μόνη της, δεν λειτουργεί ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ, ούτε δημιουργεί "πόντιους πιλάτους"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.