Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

παραγραφή μισθωμάτων από σύμβαση leasing

   Για τα ζητήματα της παραγραφής των αξιώσεων, εν γένει, μεταξύ ιδιωτών, έχω αναφερθεί και αλλού, εδώ θα ασχοληθώ με το ειδικότερο ζήτημα, που λέει ο τίτλος, επειδή έτυχε να το αντιμετωπίσω πρόσφατα.
 Ο Αστικός μας Κώδικας, καθιερώνει ως γενικό κανόνα, την 20ετή παραγραφή των απαιτήσεων, μεταξύ ιδιωτών, ωστόσο ο κανόνας ισχύει "εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά" και ενόψει του γεγονότος, ότι ο ίδιος ο ΑΚ καθιερώνει σειρά πολλών και σημαντικών εξαιρέσεων 5ετούς παραγραφής, ο κανόνας ...καταντά εξαίρεση.
 Η λέξη "μισθωμάτων" στον τίτλο, θα έπρεπε ίσως να μπει σε εισαγωγικά, για να κάνω το χατήρι ...της Θεωρίας, που υποστηρίζει ότι η σύμβαση leasing δεν είναι μισθωτική σύμβαση, έχει έναν άλλον χαρακτήρα και οι περιοδικές καταβολές, προς την εταιρία leasing, ...δεν είναι ακριβώς μισθώματα (παρότι ονομάζονται έτσι).
 Κάπου εδώ πατάνε "τα γατάκια", οι δικηγόροι των εταιριών αυτών (συνήθως είναι θυγατρικές τραπεζών), για να μας πουν, ότι δεν ισχύει στις συμβάσεις αυτές, η 5ετής παραγραφή των μισθωμάτων, που καθιερώνει ο ΑΚ, αλλά ισχύει 20ετής.
  Βέβαια, αυτοί κάνουν μια δουλειά, για να ζήσουν, οι δικ(χ)αστές, που δέχονται αυτούς τους ισχυρισμούς, τι δικαιολογία έχουν ; Ότι ...υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο ;
  Από την στιγμή, που ο Νόμος, που εισήγαγε το θεσμό της σύμβασης leasing, δεν περιέχει ειδική διάταξη περί παραγραφής, θα πρέπει να δούμε, τι ορίζει ο ΑΚ και αν η περίπτωση αυτή, υπάγεται σε μια από τις εξαιρέσεις της 5ετούς παραγραφής ή θα ισχύσει ο γενικός κανόνας, της 20ετούς.
  Καταρχάς, η διάταξη που καθιερώνει την 5ετή παραγραφή για τα μισθώματα, μιλάει για "κάθε είδους" μισθώματα και συνεπώς, θα μπορούσε και ίσως πρέπει να περιλάβει και αυτά, από την σύμβαση leasing !
  Πέρα από αυτή την διασταλτική έννοια και ερμηνεία του όρου "μισθώματα", στην σχετική διάταξη του ΑΚ, υπάρχει και άλλη γενικότερη, που μιλάει για κάθε άλλη παροχή, που επαναλαμβάνεται περιοδικά...
  Αν δεν αρκούν, αυτές οι εξαιρέσεις, υπάρχουν άλλες δύο, τουλάχιστον, ήτοι οι απαιτήσεις των εμπόρων (οι εταιρίες leasing ΈΧΟΥΝ την εμπορική ιδιότητα, κατά Νόμο) και όσων παρέχουν υπηρεσίες !
  Ενόψει αυτών, είναι τουλάχιστον αστείο να μιλάμε για 20ετή παραγραφή των αξιώσεων από σύμβαση leasing, ήτοι ότι ισχύει η γενική διάταξη και όχι μία από τις τέσσερις, παραπάνω, εξαιρέσεις, ακόμα και αν δεχτούμε ότι τα ποσά που καταβάλει ο αντισυμβαλλόμενος, ως μισθώματα, ...δεν είναι μισθώματα, σύμφωνα πάντα με τη Θεωρία.
  Παρατηρείται το φαινόμενο, θυγατρικές τραπεζών, οι οποίες προφανώς, τα τελευταία έξι τουλάχιστον χρόνια, είναι απασχολημένες με τις ανακεφαλαιοποιήσεις τους και τις διοικήσεις τους, να εκδίδουν, εν έτει 2016, διαταγές πληρωμής, για συμβάσεις leasing, της περιόδου 2003-2005, οι οποίες έχουν παραγραφεί, από το 2010 και εντούτοις κάποια "ξεφτέρια" δικαστές, να τις κάνουν δεκτές !
   Από την έρευνά μου, στη Νομολογία, εξάλλου, βρήκα μία και μοναδική απόφαση Εφετείου (Λάρισας), που ουσιαστικά και εξ αντιδιαστολής, λέει ότι οι εν λόγω αξιώσεις, υπόκεινται σε σύντομη, 5ετή παραγραφή και όχι 20ετή, ΕΚΤΌΣ εάν έχει γίνει (εμπρόθεσμα) καταγγελία της σύμβασης leasing, οπότε έχουν εφαρμογή οι διατάξεις περί 20ετούς παραγραφής των αξιώσεων, από αδικαιολόγητο πλουτισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.