Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

ο "Νόμος του Μέρφυ" στα Δικαστήρια

     Ο Έντουαρντ Μέρφυ, υπήρξε Αμερικάνος στρατιωτικός και επιστήμονας και έχει διατυπώσει ένα αξίωμα, το οποίο ονομάστηκε "νόμος του μέρφυ (ή μέρφι)".
  Ουσιαστικά, το αξίωμα αυτό, έχει επικρατήσει να λέει πως "αν κάτι πρόκειται να πάει στραβά, θα πάει", κάτι σαν αξίωμα της γκαντεμιάς, ωστόσο υπάρχουν και διαφορετικές ερμηνείες, που είναι ίσως και οι πιο σωστές...
  Σύμφωνα με τις τελευταίες, ο Μέρφυ, ουσιαστικά υποστήριζε, πως μία (η ίδια) υπόθεση, μπορεί να έχει πολλές και διαφορετικές εκβάσεις, μπορεί να εξελιχθεί με τρόπους, που δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν εκ των προτέρων, με λογικά μέσα (κάτι σαν την "θεωρία του χάους", τρόπον τινά).
  Ο "Νόμος του Μέρφυ" επιβεβαιώνεται, σε όλους τους τομείς της ζωής και μεταξύ αυτών ΚΑΙ στα Δικαστήρια, όπως άλλωστε αποδεικνύει και η περίπτωση της έκδοσης ή μη, των 8 Τούρκων στρατιωτικών, που καταζητούνται, για συμμετοχή σε πραξικόπημα.
  Έτσι, είδαμε και δυστυχώς, όχι μόνον εμείς, αλλά διεθνώς και γίναμε ρεζίλι, σε μία και την αυτή υπόθεση, με τα ακριβώς ίδια πραγματικά περιστατικά, να εκδίδονται δύο αντίθετες αποφάσεις, με μία -μόλις- ημέρα διαφορά !
  Την Δευτέρα, το Συμβούλιο Εφετών, αποφάνθηκε να ΜΗΝ εκδοθούν οι 3 από τους 8 και την Τρίτη, το ίδιο Συμβούλιο, αλλά με άλλη σύνθεση, έκρινε (και μάλιστα με αντίθετη Εισαγγελική Πρόταση) ότι άλλοι 3 από τους 8, πρέπει να εκδοθούν, στην χώρα τους...
  Οι παλινωδίες αυτές, εκθέτουν τη Δικαιοσύνη, στα μάτια όλου του κόσμου, αφού την υπόθεση παρακολουθούν, εύλογα και ξένα ΜΜΕ και επιβεβαιώνουν το "νόμο του μέρφυ", αφήνοντας την αίσθηση στον πολίτη, ότι είναι στο έλεός του, ότι δηλαδή ίδιες περιπτώσεις, μπορεί και να κριθούν διαφορετικά !
  Προσωπικά, αν με ρωτάτε, ποια από τις δύο αποφάσεις, είναι η ορθή, θα επαναλάβω την εξ αρχής θέση μου (βλέπε εκεί τα επιχειρήματα), δηλαδή η δεύτερη, ότι ΠΡΈΠΕΙ να εκδοθούν στην Τουρκία.
  Το "ατύχημα" ήταν η απόφαση της Δευτέρας και όχι της Τρίτης και ευτυχώς, που ο αρμόδιος Εισαγγελέας, έστειλε την υπόθεση στον Άρειο Πάγο, για νέα κρίση...
  Η απόφαση περί μη έκδοσης, εκτός των άλλων, εκτός από λανθασμένη νομικά, έβαλε σε κίνδυνο και τις διμερείς σχέσεις, με τη γειτονική χώρα και σύμμαχό μας, στο ΝΑΤΟ, με άλλα λόγια, υπήρξε πολύ επιπόλαιη, αλλά και επικίνδυνη !
  Ο Τσίπρας, σε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ερντογάν, είχε υποσχεθεί ότι θα εκδοθούν και νομικά μιλώντας, δεν βλέπω ποιο κώλυμα υπάρχει, για την έκδοση (αφού η απόφαση οφείλει να είναι νομική και όχι πολιτική, επειδή δηλαδή το είχε υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός μας).
  Θέλω να πιστεύω, ότι η διαφορετική, δεύτερη κρίση, υπήρξε συνέπεια της διαφορετικής σύνθεσης του Συμβουλίου και όχι συνέπεια πολιτικών παρεμβάσεων και πιέσεων (αν και εδώ ισχύει το : "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα").
  Αναδεικνύεται έτσι ξανά, η σημασία της σύνθεσης του Δικαστηρίου, ως προς το αποτέλεσμα μιας Δίκης, ότι η σύνθεση είναι σημαντικότατος παράγων, για την εφαρμογή του "νόμου του μέρφυ".
   Έχω ξαναγράψει ότι οι παλιότεροι και εμπειρότεροι συνάδελφοι, έδιναν μεγάλη βαρύτητα στην σύνθεση και ενώ αρχικά γελούσα μαζί τους, στην πορεία και εκ των πραγμάτων, έρχομαι στα λόγια τους !
   Να επαναλάβω επίσης και το εξής ευτράπελο : στα πρώτα χρόνια της καριέρας μου, όταν εργαζόμουν σε δικηγόρο, ο οποίος, μόλις είδε στην έδρα, σε 3μελές Πλημμελειοδικείο, τον Εισαγγελέα Γεράκη (που έχει τη φήμη του αυστηρού), έχασε το χρώμα του και άρχισε να σκέφτεται τρόπους αναβολής της Δίκης...
   Τέλος, να επισημάνω στους "ελληναράδες" που θεωρούν "λιγότερο πατριώτες" εμάς, που συντασσόμαστε ΥΠΈΡ της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών, ότι αυτοί (που μας κατηγορούν) είναι που θέλουν να δώσουν ασυλία και προστασία σε Τούρκους και δη εγκληματίες, όχι εμείς !

1 σχόλιο:

  1. Επειδή αφορμή της ανάρτησης, στάθηκε η υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών (που ...αν δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα, δεν βλέπω για ποιο λόγο να φύγουν και να έλθουν εδώ) και της έκδοσής τους ή μη, στην χώρα τους και επειδή σήμερα, αποφασίστηκε η μη έκδοση άλλων δύο (5 όχι και 3 ναι, δηλαδή, συνολικά), να πούμε και το εξής : εξ όσων γνωρίζω, στο Νόμο, ΔΕΝ τίθεται ως όρος για τη μη έκδοση, ο φόβος (γενικά ή ειδικά) για μελλοντική μεταχείριση ! Συνεπώς, το μοναδικό επιχείρημα, ότι "θα μας σκοτώσουν", "θα μας βασανίσουν" κλπ, φοβάμαι πως ΔΕΝ είναι καν νόμιμο ! Εξάλλου, το να λέμε, ότι ΘΑ επανέλθει η θανατική ποινή και μάλιστα αναδρομικά, αναφέρεται σε γεγονός μελλοντικό και αβέβαιο, που μπορεί και να μην συμβεί ποτέ...Η σημερινή αγόρευση του Εισαγγελέα, όπως διέρρευσε, ήταν ένα μίνι "σόου", για λαϊκή κατανάλωση και δημιουργία όλως πρόσκαιρων εντυπώσεων που δεν συνάδει με το χώρο των Δικαστηρίων (ίσως με τα "τηλεοπτικά παράθυρα") και ενώ αποκήρυξε την ανάμειξη στην πολιτική, ουσιαστικά, αυτό έκανε, μιλώντας με πολιτικές και άσχετες ιστορικές προεκτάσεις ! Ας ελπίσουμε ο Άρειος Πάγος, που θα κληθεί να αποφασίσει οριστικά, να δει το ζήτημα, πιο ψύχραιμα ...και πιο νομικά και να διατάξει το αυτονόητο, ήτοι την έκδοση όλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.