Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

νησιά vs γλώσσας : 1, Χ ή 2 ;

    Οι χθεσινές δηλώσεις του Ζουράρι (ή Ζουρλάρι, γιατί μία, καλώς εννοούμενη, τρέλα, σίγουρα την κουβαλάει) προκάλεσαν σάλο και πολλές αντιδράσεις, οι οποίες ήταν μάλλον υπερβολικές και γι' αυτό, ο τίτλος, θα μπορούσε να είναι και : "μην πυροβολείτε τον Ζουράρι" !
  Ο ίδιος, αλλά και από τρίτους, χαρακτηρίζεται ως "λόγιος", "φιλό-λογος" και "φιλό-σοφος" και συχνά, όλοι εμείς, οι κοινοί θνητοί, δεν καταλαβαίνουμε τι λέει, ειδικά όταν χρησιμοποιεί αρχαιοπρεπείς λέξεις, άγνωστες στους πολλούς...
  Βέβαια, οι χθεσινές δηλώσεις του, δεν περιείχαν δυσνόητες ή ακαταλαβίστικες λέξεις, για να παρερμηνευθούν, περιείχαν ωστόσο μία γερή δόση υπερβολής, η οποία και προκάλεσε ή προκαλεί τις όποιες αντιδράσεις.
   Σίγουρα, το ...να χάσουμε νησιά, δεν είναι άνευ σημασίας (!), ούτε το θέλει, ούτε θα το επιτρέψει κανείς, ωστόσο ο κίνδυνος από την απώλεια της ελληνικής γλώσσας, είναι όντως μεγαλύτερος και σε αυτό, μάλλον, έχει δίκιο ο (πανεπιστημιακός) δάσκαλος Ζουράρις.
   Η ελληνική γλώσσα, είναι μοναδική, σπάνια και πλούσια και συνδέεται άρρηκτα με την εθνική μας ταυτότητα και συνείδηση, οπότε η όποια "απώλειά" της, δεν είναι τόσο απλό ζήτημα, αλλά έχει εθνικής εμβέλειας συνέπειες και διαστάσεις...
   Αποτελεί συνέχεια της αρχαίας ελληνικής, στην οποία έχουν γραφτεί αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, από τον Όμηρο και τις τραγωδίες, μέχρι και (οποία τιμή !) τα Ευαγγέλια (ήτοι, ο Λόγος του Ενός και Αληθινού Θεού, προς τους ανθρώπους) και παρατηρείται μία συνεχής "έκπτωση", ένας εκφυλισμός της, ειδικά, μετά την καθιέρωση του μονοτονικού συστήματος (κατά σύμπτωση, όταν άρχισα να πηγαίνω στο Δημοτικό).
  Τα τελευταία χρόνια, όμως, η κατάσταση, κυρίως λόγω των αντισόσιαλ μίντια και της μεγάλης διείσδυσής τους, βασικά στη νεολαία, αλλά όχι μόνον, πάει από το κακό στο χειρότερο.
  Πολλές φορές, έχω αναρωτηθεί, αν έχω χάσει επεισόδια, αν έχει καταργηθεί και το μονοτονικό σύστημα, διότι, αν και δεν συμμετέχω στα αντισόσιαλ, μοιραία διαβάζω αναρτήσεις ή σχόλια, που γίνονται, σε διάφορα sites, όπου η πλειοψηφία δεν (!) τονίζει τις λέξεις (για να μην πούμε για τα greeklish, ελλιπή ή λάθος χρήση των σημείων στίξης κλπ).
   Ενώ όλες οι (...έξυπνες, τρομάρα τους) συσκευές υποστηρίζουν τους τόνους, το να μην τονίζονται οι λέξεις καθόλου ή να "τρώγονται" λέξεις (π.χ "μ" αντί για "μου" ή "κ" αντί για "και") φαντάζομαι είναι συνέπεια της βιασύνης, με την οποία διαγ(κ)ωνίζονται τα πρόβατα των αντισόσιαλ, να πουν την εξυπνάδα τους, πρώτοι, χωρίς να το πολύ σκεφτούν...
   Εδώ έγκειται και η μεγαλύτερη παγίδα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος, διότι η γλώσσα συνδέεται άρρηκτα με την σκέψη, όσο πιο φτωχή είναι η πρώτη, τόσο φτωχαίνει και η δεύτερη, οι "εκπτώσεις" και η βιασύνη στην γλώσσα, ο περιορισμός του λεξιλογίου, η χρήση εικονιδίων, αντί για λέξεις, για την έκφραση σκέψεων ή συναισθημάτων, οδηγεί σε αποχαύνωση, σε παράλυση-εξασθένηση των εγκεφαλικών λειτουργιών, σε "προβατοποίηση" και έτσι εξηγούνται και πολλά άλλα πράγματα, όπως ...οι πολιτικές (και όχι μόνον) επιλογές !


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.