Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Κατρούγκαλος θα λέμε και θα κλαίμε

    Πολύ πρόσφατα, ο υφυπουργός Πετρόπουλος, βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, δέχτηκε ειρωνεία και σάτιρα, όχι μόνον από όσους έχουν κάνει την παπαρολογία και το καλαμπούρι επάγγελμα, αλλά ακόμα και από σοβαρά, υποτίθεται, δελτία ειδήσεων.
 Ο λόγος ήταν, κάποιες δηλώσεις του, περί συγχαρητηρίων, που δέχεται από εμπόρους και επαγγελματίες, για το νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες θεωρήθηκαν από κάποιους "ανέκδοτο", ενώ είναι, πέρα για πέρα, αληθινές, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
 Βέβαια, όπως είχα γράψει και τότε, όταν ξέσπασε ο ντόρος, ο Πετρόπουλος δρέπει τους καρπούς και τα οφέλη, από το Νόμο Κατρούγκαλου, προφανώς αυτόν εφαρμόζει και τα συγχαρητήρια θα έπρεπε να δίνονται στον δεύτερο...
  Όσα και αν θα μπορούσε να προσάψει κανείς, στον Κατρούγκαλο, η αντικειμενική πραγματικότητα είναι, πως το νέο σύστημα, είναι πιο σωστό, πιο δίκαιο και πιο λογικό !
  Πέρα από αυτό όμως και συνολικότερα, ο Νόμος Κατρούγκαλου, για το Ασφαλιστικό, είναι και η πιο σοβαρή και η πιο σωστή προσπάθεια συμμαζέματος, του ασφαλιστικού συστήματος, μετά την Μεταπολίτευση και αν είχε γίνει π.χ το 2010, όταν ξέσπασε η κρίση και η χρεοκοπία, η πορεία της χώρας, θα ήταν διαφορετική.
  Το προηγούμενο ασφαλιστικό καθεστώς, ήτοι το πότε και πως βγαίνει κάποιος στην σύνταξη και πόσα θα πληρώνει και πόσα θα πάρει, ΜΌΝΟΝ ως έκτρωμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, είχε τεράστιες στρεβλώσεις και αδικίες !
  Φυσικά, δύσκολα μπορεί κανείς να υποστηρίξει, ότι με το Νόμο Κατρούγκαλου ίσιωσε μεμιάς ότι στράβωνε συνεχώς, επί 40 χρόνια, ότι είναι τέλειος ο Νόμος και ότι όλα έφτιαξαν, αλλά αυτό δεν μειώνει την αξία και την χρησιμότητά του, για την Κοινωνία και την Οικονομία, αφού το Ασφαλιστικό ήταν μία από τις μεγάλες (αν όχι η μεγαλύτερη) πληγές, που οδήγησαν στην χρεοκοπία...
  Οι κοινωνικές αντιδράσεις, αναλογικά, με τις τομές, που επέφερε ο Νόμος Κατρούγκαλου, υπήρξαν μάλλον περιορισμένες και αυτό ίσως οφείλεται και στον τρόπο, που τις "σέρβιρε" ο ίδιος, στο γεγονός ότι εξηγούσε πάντα, τι αλλάζει και γιατί.
  Ακόμα και αν (θεωρήσουμε πως) θυσιάστηκε ως Ιφιγένεια, στον ανασχηματισμό, για να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις κάποιων, το αποτύπωμα, που άφησε είναι εξαιρετικά θετικό και αρχίζει ήδη να αποδίδει καρπούς.
   Θα αναφερθώ τώρα και συγκεκριμένα, τι άλλαξε προς το καλύτερο, στη δική μου κοινωνική ασφάλιση, ως δικηγόρου, δεν μπορώ να μιλήσω για άλλες κατηγορίες :
-Πρώτον και σημαντικότερο, συνδέθηκαν οι εισφορές με το εισόδημα του καθενός, ώστε ο καθένας να πληρώνει, ανάλογα με τις δυνάμεις του, όπως ορίζει το ισχύον ελληνικό Σύνταγμα.
-Δεύτερον, ενώ παλιά, πληρώναμε τις εισφορές ολόκληρου του προηγούμενου έτους, εφάπαξ, στις αρχές του επόμενου (μέχρι τέλη Φλεβάρη, αλλά πάντα δίνονταν παράταση έως τέλη Ιούνη), πλέον η καταβολή γίνεται μηνιαίως, πράγμα ευχερέστερο και πιο βολικό (πριν, ελάχιστοι, θεωρώ πως έβαζαν στην άκρη χρήματα, για τις ασφαλιστικές εισφορές), κάθε οφειλή, που σπάει σε δόσεις, εξοφλείται ευκολότερα.
-Τρίτον, ενώ τα Ταμεία μας έπαιρναν λεφτά, από τα γραμμάτια των παραστάσεων στα Δικαστήρια, τα ποσά αυτά, δεν αφαιρούνταν, από τις τελικές εισφορές, με συνέπεια να έχουν εισπράξει περισσότερα, ήτοι δύο φορές κάποια ποσά (επομένως, οι πραγματικές οφειλές των ασφαλισμένων, εν γένει, προς τα Ταμεία, αν γινόταν επανυπολογισμός και συμψηφισμός, θα έβγαιναν σίγουρα λιγότερες). Πλέον, τα ποσά από τα γραμμάτια των παραστάσεων, αφαιρούνται αυτόματα, από το σύστημα και έτσι δεν διπλοπληρώνουμε !
   Με το νέο σύστημα, θεωρώ, πως ο αριθμός των ανασφάλιστων (που είχε φτάσει σε τραγικά επίπεδα) θα μειωθεί σημαντικά, ενώ και η ενοποίηση όλων των Ταμείων σε ένα, κάνει πράξη το ρητό "η ισχύς εν τη ενώσει" και μένει τώρα να δούμε, ποιο θα είναι το ισοζύγιο, ενόψει του γεγονότος ότι οι περισσότεροι θα πληρώνουν λιγότερα (βέβαια, θα πληρώνουν και όσοι πριν, αδυνατούσαν να πληρώσουν).
  Δεν έχω εντρυφήσει ιδιαίτερα, στο Νόμο Κατρούγκαλου, αλλά έχω την εντύπωση, από όσα είχα διαβάσει τότε, πως θα εφαρμοστεί μόνον για διάστημα 3 ετών και αυτό θα είναι λάθος και άδικο, αν δεν εφαρμοστεί εσαεί, θα γίνει πράξη ο τίτλος !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.