Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 4 Μαρτίου 2017

ζητήματα ειδικής δωσιδικίας (η περίπτωση των συμβολαιογράφων)

    Με τον νομικό όρο "δωσιδικία", εννοούμε βασικά, σε ποιο Δικαστήριο, πρέπει να δικαστεί κάποιος, ήτοι ποιο είναι το κατά τόπον και το καθ' ύλην αρμόδιο Δικαστήριο, στο οποίο οφείλει να εμφανιστεί, για να "δώσει δίκη" (όρος της αρχαίας ημών γλώσσας).
  Διακρίνεται σε γενική (κανόνας) και ειδική (εξαιρέσεις) και αφορά, τόσο τις αστικές-πολιτικές Δίκες, όσο και τις ποινικές.
  Για τα ζητήματα της αρμοδιότητας των αστικών Δικαστηρίων, έχουμε αναφερθεί αλλού, εδώ μιλάω μόνον για τις ποινικές υποθέσεις.
  Η ποινική Δικονομία μας, καθιέρωνε, από παλιά, καθεστώς ειδικής δωσιδικίας, για ορισμένα πρόσωπα, όπως οι δικαστές, οι δικηγόροι, οι "αιρετοί άρχοντες", οι ανώτεροι και ανώτατοι Ιεράρχες κ.α.
  Αυτό σήμαινε ότι τα πρόσωπα αυτά, δικάζονταν από ανώτερα Δικαστήρια, από ότι οι "κοινοί θνητοί", δηλαδή τα πλημμελήματά τους, σε πρώτο βαθμό, από το τριμελές Εφετείο και όχι από τα Πλημμελειοδικεία !
  Με το Νόμο 3904/ 2010 επήλθαν τροποποιήσεις στο σχετικό άρθρο του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και εκεί πλέον αναφέρονται, ως πρόσωπα ειδικής δωσιδικίας, μόνον εμείς οι δικηγόροι, οι δικαστικοί λειτουργοί εν γένει και τα μέλη του ΝΣΚ.
  Επειδή η ειδική δωσιδικία ορισμένων προσώπων, όπως οι Δήμαρχοι και οι συμβολαιογράφοι, καθιερώνονταν σε ειδικές διατάξεις, εκτός του ΚΠΔ, δημιουργείται το ερώτημα, αν αυτές εξακολουθούν να ισχύουν ή όχι !
   Μπορεί μεν ο Νόμος 3904/ 2010 να λέει, κάπου, ότι από την ισχύ του, "καταργείται κάθε αντίθετη διάταξη", ωστόσο θεωρώ ότι η απάντηση δεν είναι τόσο απλή και εύκολη...
   Θα μιλήσω ειδικά για τους συμβολαιογράφους, ο Κώδικας των οποίων καθιερώνει στο άρθρο 36, την ειδική τους δωσιδικία και παραπέμπει στο σχετικό άρθρο του ΚΠΔ και γιατί, κατά τη γνώμη μου, το άρθρο αυτό εξακολουθεί να ισχύει :
-Καταρχάς, αν μπει κανείς στην Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών του ΔΣΑ, το άρθρο 36 του Κώδικα Συμβολαιογράφων, εμφανίζεται ως ισχύον, ενώ και στο άρθρο 111 του ΚΠΔ αν ψάξεις, εμφανίζεται, από κάτω, ως σχόλιο, ότι ΚΑΙ οι συμβολαιογράφοι απολαμβάνουν της ειδικής δωσιδικίας.
-Η περιβόητη παράγραφος ενός άρθρου του Ν. 3904/ 2010, που μιλάει για "κατάργηση κάθε αντίθετης διάταξης", έχει και άλλες παραγράφους, ειδικές και όχι τόσο γενικές, όπου καταργεί ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΑ άρθρα του ΚΠΔ ή άλλων ειδικών Νόμων και εξ αντιδιαστολής, εφόσον ΔΕΝ περιλαμβάνει ρητά, το άρθρο 36 του Κώδικα Συμβολαιογράφων, προκύπτει πως αυτό συνεχίζει να ισχύει, ότι αν ήθελε να το καταργήσει, θα το ανέφερε πιο πάνω, ρητά.
-Τέλος και από τη βούληση του Νομοθέτη, να περιορίσει την ειδική δωσιδικία, για λόγους (δήθεν) ισότητας, μόνον σε όσους συμμετέχουν στην απονομή της Δικαιοσύνης και έρχονται "σε επαφή" με τους Δικαστές, προκύπτει ότι σε αυτούς, δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνονται ΚΑΙ οι συμβολαιογράφοι, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά, στην απονομή Δικαιοσύνης και με πολλούς τρόπους (κυρίως σε πλειστηριασμούς, πτωχεύσεις, σφραγίσεις, αποσφραγίσεις, μεσεγγυήσεις κλπ).
   Σε κάθε περίπτωση και προς άρση πάσης αμφιβολίας, θεωρώ, ότι πρέπει να εκδοθεί (δεσμευτική για τα Δικαστήρια) ερμηνευτική εγκύκλιος, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, για το ποια πρόσωπα, εμπίμπτουν στην "ειδική δωσιδικία" του άρθρου 111 ΚΠΔ, από την ισχύ του Ν. 3904/ 23.12.2010 και μετά !

1 σχόλιο:

  1. Μια σημαντική πρακτική συνέπεια της ειδικής δωσιδικίας, είναι ότι τα πρόσωπα αυτά, δεν περνούν το λεγόμενο "αυτόφωρο", αφού τα πλημμελήματα τους, δικάζονται από το Εφετείο, που δεν δικάζει έτσι ! Έτσι, αν πλακωθώ ή βριστώ με κάποιον και αλληλομηνυθούμε, την αυτόφωρη διαδικασία, θα την περάσει μόνον εκείνος...Επίσης, αν κλέψω κάτι, μαζί με άλλον, θα δικαστούμε και οι δύο, από το ανώτερο Δικαστήριο, στο οποίο υπαγόμαστε εμείς οι δικηγόροι (οπότε θα γλιτώσει και το αυτόφωρο, ο άλλος), η ειδική δωσιδικία μου, θα ...συμπαρασύρει και τον έτερο συγκατηγορούμενο, που δεν την έχει ! Τέλος, προσοχή χρειάζεται από τα Δικαστήρια και στο ζήτημα, του κατά πόσον η πρωτόδικη απόφαση είναι εκκλητή (δηλαδή εφέσιμη) ή όχι, επειδή αυτό θα κριθεί, λαμβάνοντας υπόψιν ότι το Εφετείο, δικάζει σε πρώτο βαθμό και όχι σε δεύτερο, όπως συνήθως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.