Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 4 Απριλίου 2017

μικροδικηγορικά

    Ο τίτλος, κατ' αναλογία των όρων "μικροπολιτικά" ή "παραπολιτικά" αναφέρεται στα καθημερινά προβλήματα της (μάχιμης) δικηγορίας.
  Πρόσφατα, διάβασα ότι οι μειωμένες, κατά το μισό, ετήσιες εισφορές, προς τον ΔΣΑ, ισχύουν μόνον για το έτος 2016 και όχι εσαεί, όπως αρχικά είχαμε καταλάβει !
 Έτσι, μοιραία, αρχίζει η σκέψη και η συζήτηση, για το αν και γιατί χρειάζονται οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, τι και ποιους εξυπηρετούν και κατά πόσον τα 150 ευρώ, που ζητάνε, ως "ετήσια συνδρομή" πιάνουν τόπο...
 Το πλέον, αν όχι μόνο, χρήσιμο, είναι η πρόσβαση στην τράπεζα νομικών πληροφοριών, όπου βρίσκει κανείς, την ισχύουσα νομοθεσία, καθώς και νομολογία, υποδείγματα δικογράφων κλπ.
  Βέβαια, δεν ξέρω αν αυτό δικαιολογεί τα περισσότερα από 10 ευρώ, το μήνα, που καλούμαστε να πληρώσουμε, ειδικά αν σκεφτεί κανείς, ότι σε ώρες αιχμής, το σύστημα "πέφτει" και δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις...
  Τα τελευταία χρόνια, οι δικηγορικοί σύλλογοι, προσπαθούν να εμπλουτίσουν τις προσφερόμενες, προς τα μέλη τους, υπηρεσίες, ωστόσο, έχω την αίσθηση και δεν ξέρω αν είμαι ο μόνος, ότι ο Σύλλογος και όσα συμβαίνουν εκεί, είναι κάτι ξένο, που δεν με αφορά, σπάνια βλέπω να εξυπηρετεί τα συμφέροντά μου (και της πλειοψηφίας), όπως π.χ πρόσφατα με το αίτημα για παράταση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών του 2016.
  Κάθε τόσο βγάζει ανακοινώσεις κλπ, αλλά δεν ξέρω πόσοι έχουν το χρόνο και τη διάθεση, να τα παρακολουθούν ή να επωφελούνται από αυτά...
   Υπάρχουν θέματα, απλά και καθημερινά, όπου ο Σύλλογος, θα μπορούσε να παρέμβει, ζητήματα της λεγόμενης "διοικητικής μέριμνας", για να βελτιώσει τη ζωή του δικηγόρου : έτσι π.χ εμείς, που μπαίνουμε στο Πρωτοδικείο, όχι από την οδό Ευελπίδων, αλλά από πίσω, από την οδό Βαλτινών, πρέπει να διασχίσουμε μια απόσταση αρκετών μέτρων, μέσα από το πάρκο-άλσος.
   Η διαδρομή είναι γεμάτη λακκούβες και νεροφαγώματα, στην αρχή (επικίνδυνο ειδικά για τα ψηλοτάκουνα των γυναικών), το καλοκαίρι μέσα στην σκόνη και το χειμώνα, στις λάσπες (δεν αναφέρω τις τσουκνίδες του 1,5 μέτρου, γιατί αυτό είναι αρμοδιότητα του Δήμου) και θα μπορούσε να φροντίσει ο Σύλλογος, τόσα χρόνια, να φτιαχτεί ένα, υποτυπώδες έστω, μονοπάτι, πλακόστρωτο ή με τσιμέντο, από την οδό Βαλτινών, ως την είσοδο των Δικαστηρίων.
   Ένα άλλο ζήτημα, που καταδεικνύει πόσο κωλοχανείο, είναι το χρεοκοπημένο μόρφωμα, που λέγεται "ελληνικό Κράτος", είναι και το κάπνισμα εντός των δικαστικών κτιρίων.
   Προχθές, στο Εφετείο, υπήρχε "ομίχλη" από τον καπνό, ακριβώς έξω από τις δικαστικές αίθουσες του 1ου ορόφου, ήταν τεκές και την ίδια στιγμή, διαβάζεις στους τοίχους, πινακίδες, που λένε ότι το κάπνισμα απαγορεύεται, βάσει της υπουργικής απόφασης τάδε (πολύ πριν τον αντικαπνιστικό Νόμο)...
   Αυτή ωστόσο, δεν είναι η μόνη περίπτωση, όπου οι Νόμοι κλπ παραβιάζονται εντός δικαστικού κτιρίου, εκεί όπου υποτίθεται τιμωρείται η παραβίαση τους (!) : έτσι, όπως έχω ξανά στηλιτεύσει, παρατηρείται, ειδικά στο Εφετείο, στα κακουργήματα, η παράνομη και μη ορθή πρακτική, οι Δικαστές, να παίρνουν τις δικογραφίες, για μελέτη και έτσι να μην τις βρίσκει εκεί, ο συνήγορος του κατηγορούμενου, όπως ορίζει ο ΚΠΔ !
   Πρέπει να γίνει (σε ΌΛΟΥΣ) σαφές, ότι 9:00 με 13:00, που λειτουργεί το σχετικό γραφείο, οι δικογραφίες, ΠΡΈΠΕΙ να είναι εκεί και να είναι ΆΜΕΣΑ προσβάσιμες από τους δικηγόρους και όχι να ψάχνουμε να βρούμε, ποιος δικαστής τις έχει και που...(πριν τις 9 ή μετά τις 1 το μεσημέρι, ας τις παίρνουν και στο σπίτι τους, που λέει ο λόγος και να τις διαβάζουν στην τουαλέτα).
   Είναι εξοργιστικό να διαμαρτύρεσαι για αυτό το πράγμα και να θέλουν να δικαιολογηθούν, δικαστές και γραμματείς ή και να βγουν από πάνω (!), ενώ ο Νόμος είναι σαφής και πως αλλιώς, αφού παραβιάζονται τα υπερασπιστικά δικαιώματα του κατηγορούμενου, όταν πάει ο δικηγόρος του, να μελετήσει τη δικογραφία και αυτή ...κάνει βόλτες σε δικαστικά γραφεία ή σε καρότσια σούπερ μάρκετ και επιστρέφεται, όταν και όποτε θέλουν εκείνοι (δηλ. οι δικαστές) !
  Κανονικά, αυτό, αν προβαλλόταν στο ακροατήριο, θα οδηγούσε σε ακυρότητα της διαδικασίας και μάλιστα απόλυτη, ενώ και οι δικαστικοί γραμματείς, οφείλουν να καταλάβουν, ότι πρέπει να υπακούν ...στο Νόμο και όχι στους Δικαστές, όταν ζητούν κάτι που δεν είναι νόμιμο, ήτοι να φύγει η δικογραφία, από το μέρος, όπου πρέπει-οφείλει να είναι.
   Θα είχε πλάκα και θα γελούσε ο κάθε πικραμένος, αν, την επόμενη φορά, που θα μου πουν ότι η δικογραφία δεν είναι εδώ, αλλά την έχει ο Πρόεδρος ή ο Εισαγγελέας, καλούσα το 100, για να υποβάλλω μήνυση, μέσα στο χώρο του Εφετείου και να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία (για τους Δικαστές δεν ισχύει, βέβαια, το αυτόφωρο, λόγω ειδικής δωσιδικίας, μόνον για τους υπαλλήλους, αλλά ένα σχετικό "τζέρτζελο" θα προκαλούνταν).

1 σχόλιο:

  1. Σχετικά με τις οφειλές και τις συνδρομές προς τον Σύλλογο, ισχύει και εδώ ό,τι ισχύει εν γένει για το Δημόσιο : σε βγάζουν οφειλέτη, ενώ έχεις ήδη πληρώσει, ενώ στα έχουν ήδη πάρει, εισπράττουν δύο και τρεις φορές, τα ποσά ! Έτσι, π.χ προχθές που έκοψα ένα γραμμάτιο για παράσταση σε 3μελές Εφετείο Κακουργημάτων, πλήρωσα 389 ευρώ, εκ των οποίων : 39 ευρώ, πήγαν στον Σύλλογο, 147, στην Εφορία και 196 πήρε ο ΕΦΚΑ...Ο φόρος συνήθως συμψηφίζεται, δεν ισχύει όμως το ίδιο, για τον Σύλλογο, ενώ και ο ΕΦΚΑ ΤΏΡΑ τελευταία, άρχισε να αφαιρεί τα ποσά αυτά, από τις οφειλόμενες εισφορές (μένει να αποδειχθεί ακόμα) !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.