Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

νομικά οφέλη, από την παρακολούθηση προγράμματος απεξάρτησης

     Τα ναρκωτικά, εκτός από την ζημιά, που προξενούν στην υγεία των χρηστών, συνδέονται, ως γνωστόν και με μια σειρά από ποινικά αδικήματα, που τελούνται, είτε προς εξασφάλιση της δόσης, είτε μεταξύ διακινητών κλπ.
  Εξίσου γνωστό είναι, ότι οι τοξικομανείς (όπου αποδεικνύεται η τοξικομανία, εννοείται) δράστες, έχουν μειωμένες ποινές, στα σχετικά με τη διακίνηση των ναρκωτικών, εγκλήματα, αλλά και σε άλλα, εφόσον τα τελευταία τελέστηκαν υπό καθεστώς επήρειας, από αυτά (περιπτώσεις μειωμένου καταλογισμού).
  Αυτό, που ίσως, δεν είναι τόσο γνωστό, είναι τα οφέλη και οι ευεργετικές διατάξεις, που περιέχει ο τελευταίος Νόμος (2013) για τα ναρκωτικά, σε όσους συμμετέχουν σε εγκεκριμένα προγράμματα, σωματικής και ψυχικής απεξάρτησης, από τα ναρκωτικά.
  Συνοπτικά, τα οφέλη αυτά, που παρέχονται σε τοξικομανείς κατηγορούμενους (που παρακολουθούν πρόγραμμα απεξάρτησης), για τα περισσότερα αδικήματα, εκτός από μερικά πολύ σοβαρά, όπως η ανθρωποκτονία, ο βιασμός, η ληστεία μετά φόνου και οι ιδιαίτερα διακεκριμένες περιπτώσεις διακίνησης, είναι :
-Καταρχάς, η συμμετοχή σε θεραπευτικό πρόγραμμα, αποτελεί υποχρεωτικό λόγο αναβολής της Δίκης (η παραγραφή βέβαια αναστέλλεται).
-Στο στάδιο της Ανάκρισης, αν δηλώσει ότι το επιθυμεί ο κατηγορούμενος, μπορεί, αντί για προσωρινή κράτηση, να επιβληθεί, ως περιοριστικός όρος, η εισαγωγή του, σε πρόγραμμα απεξάρτησης.
-Ο Εισαγγελέας, μπορεί να αναβάλει την άσκηση ποινική δίωξης, αν μαθαίνει ότι ο δράστης καταβάλει σοβαρές προσπάθειες απεξάρτησης, ενώ, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση, μπορεί και να απόσχει οριστικά, από την ποινική δίωξη, εφόσον η τελευταία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ομαλή επανένταξη του, στην κοινωνική ζωή (εδώ ανοίγουμε παρένθεση, διότι προφανώς η ΌΛΗ λογική των ρυθμίσεων αυτών, είναι να μην διαταραχθεί η προσπάθεια, που κάνει ο τοξικομανής δράστης, να απεξαρτηθεί και να επανενταχθεί στην κοινωνία, μακριά από παραβατικές συμπεριφορές).
-Αντίστοιχα, ο Εισαγγελέας, μπορεί να αναστείλει και την ισχύ εντάλματος σύλληψης, σε βάρος προσώπου, που παρακολουθεί πρόγραμμα, εφόσον το έγκλημα διαπράχθηκε, πριν την εισαγωγή του, σε αυτό.
-Το σημαντικότερο όμως, είναι ότι οι καταδικαστικές αποφάσεις (τόσο οι στερητικές της ελευθερίας και μάλιστα ανεξαρτήτως διάρκειας, όσο και οι χρηματικές ποινές) αναστέλλονται (η εκτέλεση τους, δηλαδή), για όσο χρόνο διαρκεί το πρόγραμμα και υπό τον όρο παρακολούθησης και ολοκλήρωσης (εδώ να πούμε, ότι αυτοτελή αίτηση αναστολής, μπορεί να υποβάλει και τυχόν φυγόποινος τοξικομανής, εφόσον παρακολουθεί πλέον πρόγραμμα και προβλέπεται προσωρινή χορήγηση αναστολής, από τον αρμόδιο Εισαγγελέα, έως ότου συζητηθεί η αίτηση).
-Σε δράστη, που παρακολουθεί θεραπευτικό πρόγραμμα σωματικής και ψυχικής απεξάρτησης, χορηγείται αναβολή στράτευσης, ενώ δεν επιτρέπεται η σύλληψη και η παραπομπή του σε Δίκη, για λιποταξία και τα συναφή αδικήματα του ΣΠΚ.
-Μετά την πιστοποίηση επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος, αναστέλλονται επίσης οι τυχόν επιβληθείσες ποινές, κατ' εξαίρεση των γενικών προϋποθέσεων, για διάστημα από 3 έως 6 χρόνια, υπό όρους πάντα και εφόσον δεν ανακληθεί η αναστολή, η ποινή θεωρείται, σαν να μην είχε επιβληθεί !
-Το Δικαστήριο, αναγνωρίζει, υποχρεωτικά, ως ελαφρυντικό, την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, στα αδικήματα, που καλύπτει ο Νόμος και δυνητικά, στα λοιπά αδικήματα (π.χ σε περίπτωση ανθρωποκτονίας).
-Αν κάποιος, παρακολουθεί σχετικό πρόγραμμα, εντός της φυλακής, ο χρόνος αυτός, μετράει ως χρόνος έκτισης της ποινής (και μάλιστα κάθε μέρα, για δύο) και μπορεί να απολυθεί, υπό ευνοϊκότερους όρους, από την φυλακή, σε σχέση με ό,τι ισχύει γενικά και πιο γρήγορα (στο 1/6 της ποινής).
-Τέλος, υπάρχει ειδική μέριμνα, ώστε, σε αυτές τις περιπτώσεις, η τυχόν ποινή, να αναγράφεται μόνον στα ποινικά μητρώα δικαστικής χρήσης, αλλά και να αναστέλλονται τυχόν καταδιωκτικά μέτρα είσπραξης ποινών κλπ, από τις Δ.Ο.Υ., ενώ τα σχετικά χρέη διαγράφονται, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και παρέλευσης του χρόνου δοκιμασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.