Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

το μήνυμα του Πάσχα

   Με μια σχετική καθυστέρηση, έρχεται αυτή η ανάρτηση, η τελευταία αφιερωμένη στο Πάσχα, που πρόσφατα αξιωθήκαμε να εορτάσουμε και φέτος.
 Μπορεί η περίοδος της Μ. Εβδομάδας, αλλά ίσως και ολόκληρη η Μ. Τεσσαρακοστή, να είναι "βαριά'' και πένθιμη, ωστόσο το μήνυμα του Πάσχα, είναι εξαιρετικά χαρμόσυνο και αισιόδοξο !
 Και το μήνυμα αυτό, είναι επίσης πολύ απλό και περιεκτικό, σε λίγες λέξεις, οι οποίες ειπώθηκαν από τον Άγγελο, που βρήκαν οι Μυροφόρες, να κάθεται έξω από τον τάφο του Ιησού, όταν θέλησαν να Τον αλείψουν με αρώματα κλπ, τρεις μέρες, μετά την Σταύρωση.
 Όπως διαβάζουμε στα Ευαγγέλια και στα Αναστάσιμα Τροπάρια, τι τους είπε, σε κάπως "ελεύθερη" μετάφραση ; "Τι κάνετε εδώ ; Ποιον ψάχνετε ; Γιατί ψάχνετε να βρείτε Αυτόν που δίνει τη Ζωή, ανάμεσα στους νεκρούς ; (!) Δεν είναι εδώ, Αναστήθηκε, πηγαίνετε να το πείτε και στους Μαθητές Του και σε όλον τον κόσμο" !
  Παράλληλα με αυτό, τους είπε "Μην κλαίτε πια, ο καιρός του θρήνου τελείωσε μόλις, με το χαρμόσυνο γεγονός της Αναστάσεως, που πρώτος σας αναγγέλλω".
   Άρα, το μήνυμα του Πάσχα, είναι ένα : ο ΚΕΝΌΣ τάφος του Χριστού, με την παράλληλη επισήμανση, ότι αυτός είναι ο λόγος, που πλέον δεν χρειάζεται να κλαίμε και να θρηνούμε, για τον θάνατο, που φοβίζει πάντα τους ανθρώπους, εφόσον, όποιος πιστεύσει σε Εκείνον και ενωθεί μαζί Του (με τήρηση εντολών, συμμετοχή στα Μυστήρια της Εκκλησίας κλπ), έχει αιώνια Ζωή.
   Είναι σαφές, ότι χωρίς την Ανάσταση του Κυρίου μας, η Πίστη μας, θα ήταν κενή, δίχως νόημα και πως αυτή είναι και η μεγάλη ΔΙΑΦΟΡΆ της, από τις άλλες θρησκείες, που έχουν ως ηγέτες, κάποιους ...προφήτες, οι οποίοι πέθαναν, όπως όλοι οι άνθρωποι και έμειναν μόνον τα κόκκαλα τους !
  Ο Χριστός δεν ήταν ένας απλός προφήτης, είναι ο Υιός του Θεού και ως τέτοιος, δεν θα μπορούσε ποτέ να πεθάνει, έχοντας την Θεϊκή Φύση, μαζί με την ανθρώπινη, δεν θα μπορούσε ποτέ να υποβληθεί σε θάνατο, φθορά κλπ, στοιχεία, που αρμόζουν μόνον σε ανθρώπους, μετά την Πτώση.
   Πολλοί, ακόμα και όσοι δηλώνουν Χριστιανοί, δυσκολεύονται να πιστέψουν το γεγονός της Αναστάσεως ή ζητούν αποδείξεις και το ερώτημα είναι, αν υπάρχουν.
   Στο Ευαγγέλιο της περασμένης Κυριακής, του Θωμά, είδαμε ότι ο αναστημένος Χριστός, εμφανίστηκε στους μαθητές Του και "αναγκάστηκε" να εμφανιστεί ξανά, μετά από 8 ημέρες, για να Τον δει και ο Θωμάς, που την πρώτη φορά, απουσίαζε και δεν πίστευε τους υπόλοιπους, ότι Τον είδαν !
  Δεν ήρθε, ούτε ως φάντασμα, ούτε ως όραμα, αλλά με σώμα κανονικό, το οποίο έφερε ακόμα τα σημάδια της Σταύρωσης, από τα καρφιά και την λόγχη και τα οποία ψηλάφησε ο Θωμάς, συνομίλησε με κόσμο, συνέφαγε κλπ, πράγματα δηλαδή που κάνει και ένας "κανονικός", ζωντανός, άνθρωπος.
  Και φυσικά, ο Χριστός, δεν έκανε μόνον αυτές τις δύο εμφανίσεις, αλλά επί 40 ημέρες, έως ότου Αναληφθεί, εμφανίστηκε σε πολλούς και πολλές φορές !
    Μια άλλη, ατράνταχτη, απόδειξη, για την Ανάσταση και ότι οι μαθητές του Χριστού, ήταν πλέον σίγουροι, για αυτήν, όπως έγραψε και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, είναι και η συμπεριφορά τους, μετά από αυτήν.
     Όλοι οι μαθητές του Χριστού (εκτός ίσως από τον Ιωάννη, της Απόκάλυψης) κήρυξαν το Ευαγγέλιο και βρήκαν και οι ίδιοι μαρτυρικό θάνατο και το εύλογο ερώτημα, είναι, ΠΟΙΌΣ άνθρωπος, θα άφηνε οικογένεια, σπίτι, περιουσίες κλπ και θα θυσίαζε την ζωή του, για μια Πίστη, δίχως αντίκρυσμα, αν δεν είχε δει και δεν είχε πιστέψει στον αναστημένο Κύριο ; Ακόμα και ο "δύσπιστος" Θωμάς, κήρυξε στην Ινδία, βάπτισε κόσμο κλπ και τελικά θανατώθηκε !
  Βέβαια, όπως τους είπε και ο Κύριος, εσείς με είδατε αναστημένο και πιστέψατε, μακάριοι είναι εκείνοι, που πιστεύουν στην Ανάσταση μου, χωρίς να Την έχουν δει, με τα μάτια τους.
      
     
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.