Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

δικαστές από τα λιντλ...

     Μπορεί να ακούγεται λίγο σκληρός ο τίτλος, όμως εξίσου, αν όχι περισσότερο, σκληρή είναι η δικαστική πραγματικότητα, αυτά που ζούμε, ακούμε και διαβάζουμε, σχεδόν καθημερινά, ως μάχιμοι δικηγόροι !
  Πιθανόν να εντάσσεται και αυτό, στο γενικότερο κλίμα σήψης και ξεπεσμού, που έχει φέρει, η τελευταία, πιο αριστερή από τις προηγούμενες, κυβέρνηση, σε κάθε περίπτωση όμως, η απονομή δικαιοσύνης, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, για να αφήνεται σε χέρια ανίκανων, ανεπαρκών ή "αγράμματων" δικαστών.
 Αποδεικνύεται συνεχώς, πόσο μεγάλο ψέμα, πόσο μεγάλος μύθος, είναι και το δόγμα "iura novit curia", ότι δηλαδή οι δικαστές ...γνωρίζουν τους Νόμους και τους εφαρμόζουν αυτεπάγγελτα !
  Σε πρόσφατη Δίκη, η Πρόεδρος δεν με άφηνε, στην αγόρευση μου, να αναφέρω σε 2 λεπτά, τις κρίσιμες εφαρμοστέες νομικές διατάξεις, με αυτό το επιχείρημα, ότι δηλαδή "το Δικαστήριο γνωρίζει το Νόμο", ωστόσο το πόσο καλά τον γνωρίζει, φάνηκε (και) από την απόφαση, με την οποία αθώωθηκε, λόγω αμέλειας, ο φυσικός αυτουργός και καταδικάστηκε ο (δήθεν) ηθικός αυτουργός, σε αυτή την πράξη (lol)...
  Δεν είναι μόνον αυτό, βέβαια, όπως είπα, για να φτάσουμε σε αυτή την τραγική απόφαση, είχε προηγηθεί μια διαδικασία, όπου και εκεί, η Πρόεδρος εφάρμοζε ...τη δική της δικονομία (όπως την είχε στο ημιμαθές μυαλό της και όπως ...την βόλευε), έκανε άσχετες και τραγικές ερωτήσεις και γενικά πράγματα, που εκφεύγουν της νομικής επιστήμης και αναφέρονται στην ευφυΐα, την αντίληψη κλπ του μέσου δικαστή.
  Εννοώ ότι δεν αρκεί η καλή νομική κατάρτιση (που ούτε αυτή δεν υπάρχει), για να είσαι καλός δικαστής, χρειάζονται και άλλα, πολλά, πράγματα, σε επίπεδο γνώσεων, εμπειριών κλπ και εδώ ίσως έχει παίξει ρόλο και αυτό, που έχω ξαναπεί, ότι πλέον οι δικαστές δεν απαιτείται να έχουν περάσει πρώτα από δικηγορία, όπως συνέβαινε παλιότερα.
  Σε άλλη, πιο πρόσφατη, Δίκη, ο λίγο "πελαγωμένος" εισαγγελέας (που δεν ήταν και τόσο νέος), ζήτησε να εφαρμοστεί, σε δευτεροβάθμια υπόθεση, άρθρο του ΠΚ, που εφαρμόζεται μόνον στον πρώτο βαθμό, δε γνώριζε δηλαδή το Νόμο (άσχετα αν η πρόταση του, μας συνέφερε, χαχα) !
 Σε υπόθεση απάτης, όπου ο κατηγορούμενος είχε αποζημιώσει πλήρως τους μηνυτές, υπήρξε ντουγάνι δικαστής, που μειοψήφησε στην αναγνώριση ελαφρυντικού...
 Σε τόσο τρανταχτές περιπτώσεις, όπου τα γατάκια οι δικαστές, βγάζουν είτε κόμπλεξ, είτε ασχετοσύνη, είτε κουτοπονηριά κ.ο.κ, φοβάμαι, ειλικρινά, μην "γυρίσουν", κάποια μέρα, τα μυαλά μου και ορμήξω-πηδήξω πάνω στην έδρα και ...καταλήξω στην φυλακή (χαχα) ! 
 Αν συμβαίνουν αυτά, στο μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας, όπου κατά τεκμήριο (γιατί μην ξεχνάμε ότι ζούμε στην Βενεζουέλα των Βαλκανίων, όπου βασιλεύει το λεγόμενο "βύσμα"), τοποθετούνται καλοί δικαστές, μπορεί κανείς εύκολα να φανταστεί, τι συμβαίνει, σε άλλα, περιφερειακά, Δικαστήρια...
  Και μην πάτε μακριά, μέχρι τον διπλανό Πειραιά να πάτε, όπου πραγματικά, με αυτά, που ζούμε εκεί, επιβεβαιώνεται ο τίτλος !
 Μην ξεχνάμε επίσης, την πρόσφατη κόντρα εν ενεργεία (;) εισαγγελέως με τέως συνάδελφο της και νυν πολιτικό, με κατηγορίες ότι οι εισαγγελείς λειτουργούν ως "ρασπούτινς" και ασκούν έωλες διώξεις, με τη "λογική" : ας πάνε παρακάτω, να αθωωθούν...
  Προχθές, δέχθηκα κρούση από ένα ακόμα θύμα ποινικής Δίκης-παρωδίας, που δεν αρκούνταν στην έφεση, αλλά ήθελε να μάθει, αν μπορεί να στραφεί προσωπικά, κατά της Προέδρου, με αγωγή κακοδικίας κλπ.
  Δεν ξέρω αν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, που να φανερώνουν αύξηση των αγωγών κακοδικίας, σίγουρα όμως, οφείλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, να μεριμνήσουν, ώστε, στα ποινικά τουλάχιστον Δικαστήρια, να δικάζουν ή να ασκούν διώξεις, μόνον οι καλύτεροι, οι μορφωμένοι και κυρίως ...οι Λογικοί !


1 σχόλιο:

  1. Πριν καλά-καλά στεγνώσει η ηλεκτρονική μελάνη, ήρθαν δύο αποφάσεις να επιβεβαιώσουν τον τίτλο : στην πρώτη περίπτωση, μια καθαρίστρια-Δ.Υ οδηγήθηκε στην φυλακή με 10ετή κάθειρξη, επειδή κατά την πρόσληψη της, είχε πει ότι πήγε μέχρι έκτη δημοτικού, ενώ είχε πάει μέχρι την πέμπτη (ειλικρινά, δεν ξέρω αν και με ποιον τρόπο όσοι διχαστές βγάζουν τέτοιες αποφάσεις, μπορούν να γλιτώσουν την αιώνια Κόλαση) και στη δεύτερη, μεθυσμένος Αλβανός μπήκε φυλακή, επειδή "έδειρε" αστυνομικούς, λόγω της ιδιότητας των θυμάτων δηλαδή και ως ...αντίποινα (κατά δήλωση των δικαστών !), για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.