Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

σκέψεις για το μεταναστευτικό

      Δεν το ονόμασα "προσφυγικό", όχι επειδή συμφωνώ με όσους τους ονομάζουν όλους (παράτυπους) μετανάστες, αλλά επειδή θεωρώ ότι η λέξη του τίτλου, τους περιλαμβάνει όλους, αφού κοινή συνισταμένη όλων, είναι η αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.
   Είτε εγκαταλείπεις το σπίτι σου, λόγω πολέμου, δηλαδή για να σώσεις την ζωή σου και της οικογενείας σου, είτε λόγω άλλων διώξεων, πείνας και δυστυχίας, η διαφορά είναι μικρή και δείχνει ότι το πρόβλημα ξεκινάει από εκεί : για να σταματήσουν οι ροές, θα πρέπει προφανώς να χτυπηθούν οι αιτίες, που κάνουν αυτούς τους ανθρώπους να φεύγουν από τις εστίες τους !
    Σίγουρα, από την άλλη, δεν πρέπει να περάσει και το μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι παράδεισος και ξέφραγο αμπέλι, έπρεπε κάπου να περιορίζονται και ο κλήρος έπεσε στην χώρα μας, αφού είναι η πύλη εισόδου.
   Είναι σαφές ότι η συντριπτική πλειοψηφία, θέλει να πάει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (κυρίως Γερμανία), όπου πιστεύουν ότι θα βρουν καλές δουλειές, ξέρουν παρότι δεν έχουν μεγαλώσει εδώ, όπως εμείς, ότι στην βενεζουέλα των βαλκανίων, ΔΕΝ υπάρχει μέλλον για κανέναν....
     Μοιραία βέβαια, ορισμένοι έχουν ήδη εγκατασταθεί εδώ ή θα το κάνουν, ενώ εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι συζητάνε (δήμαρχοι, καθηγητές και άλλοι φορείς) τις τελευταίες ημέρες, για το πως θα βρουν δουλειές και θα αφομοιωθούν στην χώρα μας (υπάρχει δηλαδή μια αντίφαση, στο αν τους θέλουμε ή όχι).
   Το ζήτημα είναι και αριθμητικό : μια χώρα 10 εκατομμυρίων ιθαγενών, δεν μπορεί να δεχθεί μεγάλο όγκο μεταναστών, χωρίς να αλλοιωθεί ο πληθυσμός της, ενώ αν διαχυθούν σε όλη την Ευρώπη, που μετράει εκατοντάδες εκατομμύρια πληθυσμού, δεν θα υπάρχει πρόβλημα.
   Αν υποθέσουμε ότι έρχονται, μέσο όρο, κάθε μέρα 500 άνθρωποι, μιλάμε για 182.500 το χρόνο, αριθμός διαχειρίσιμος (για τα ευρωπαϊκά δεδομένα) και υπό τον όρο ότι δεν θα αυξηθεί.
    Στο ζήτημα της αποτροπής, το βάρος πέφτει μοιραία στην Τουρκία, από τα παράλια της οποίας ξεκινούν, αν μπουν στις βάρκες και στην θάλασσα, μετά δεν υπάρχει επιστροφή, το ζήτημα είναι κατά πόσον, η Τουρκία θέλει ή αν ...έχει κίνητρο (οικονομικό) και προσωπικό, να χτυπήσει τα κυκλώματα διακινητών και να φυλάξει σωστά τα παράλια της, ώστε να μην ξεκινούν καν !
    Τώρα, αν έρθουμε στο ζήτημα του πώς έχουν αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό, διαχρονικά, οι κυβερνήσεις μας, θα λέγαμε απλά ότι, εδώ, αποδεικνύεται το μέγεθος της αχρηστίας και της ανικανότητας των πολιτικών μας...
   Λειτουργούν πάντα σπασμωδικά, χωρίς κανένα σχέδιο, με το "βλέποντας και κάνοντας", πάντα κατόπιν εορτής, άγονται και φέρονται από τις εξελίξεις και φυσικά μεταθέτουν τα προβλήματα είτε στο μέλλον, είτε τα θάβουν κάτω από το χαλί, απλά γιατί δεν θέλουν (ή δεν μπορούν ή και τα δύο) να τα αντιμετωπίσουν !
   Το σχετικό υπουργείο καταργήθηκε, για να ξανασυσταθεί  αργότερα και έβαλαν υπουργό, κάποιον που έφυγε ως αποτυχημένος υφυπουργός από αλλού, επειδή δεν μπορούσε να συνεννοηθεί με τον υπουργό ή ...είχε βαρεθεί να λέει ψέματα, σε εργαζόμενους και συνταξιούχους.
   Η Πολιτεία φαίνεται απούσα, από τα νησιά, όπου, από όσα ακούμε, κουμάντο κάνουν μάλλον οι ΜΚΟ, ενώ υπάρχουν και ισχυρές ενδείξεις κακοδιαχείρισης των κονδυλίων (επί συριζα, ειδικά).
    Μιλώντας για τα λεφτά που δίνει η Ε.Ε για το ζήτημα αυτό, οι τραγικοί πολιτικοί μας, έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο κατάντιας, ώστε να τα συνυπολογίζουν, για να εμφανίσουν τα πέτσινα πλεονάσματα ή να τα δώσουν για αλλότριους σκοπούς, δηλαδή για να εξαγοράσουν ψήφους και συνειδήσεις, μέσω διορισμών, επιδομάτων κλπ.
    Η κατάσταση στη Μόρια και αλλού, είναι γνωστή, εδώ και πολλά χρόνια, όπως είναι γνωστό και εύλογο, όταν πολλοί άνθρωποι, συνωστίζονται και περιορίζονται κάπου (έστω και αν δεν είναι κανονική φυλακή), να υπάρχουν ξεσπάσματα βίας !
     Από την άποψη αυτή, δεν ξέρω πόσο καλή ιδέα είναι και τα κλειστά κέντρα κράτησης, όπου και εκεί παρακολουθούμε ένα θέατρο του παραλόγου, με "επίταξη" που θυμίζει Χούντα (και) ιδιωτικών εκτάσεων-ακινήτων, όταν το ίδιο το Δημόσιο έχει τόσα ακίνητα, που δεν χρησιμοποιεί ή θα μπορούσαν να επιτελέσουν αυτό τον σκοπό.
    Να πω επίσης, πως η ιδέα κάποιων, να σταλούν σε έρημα-ακατοίκητα νησιά, δεν είναι και τόσο καλή, από εθνική άποψη, δηλαδή να υπάρχουν δικά μας νησιά, που θα κατοικούνται αποκλειστικά (έστω και προσωρινά) από αλλοδαπούς μετανάστες...
    Το τι σημαίνει "δημόσιο" στην βενεζουέλα των βαλκανίων, βέβαια, αποδεικνύεται από το ...πόσο γρήγορα εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου, πόσοι και πότε επαναπροωθούνται, εφόσον πρέπει και στη δημιουργία κυκλωμάτων, από επιτήδειους, όπως πάντα, που πάνε να βγάλουν 50ρικα, με πλαστές βεβαιώσεις κλπ
      Σίγουρα πάντως, το μεταναστευτικό ζήτημα είναι Ευρωπαϊκό, όχι Ελληνικό και θα πρέπει οι Ευρωπαίοι "εταίροι", να βοηθήσουν πιο ενεργά, όχι μόνον στέλνοντας κονδύλια, που καταλήγουν σε λαμόγια και απατεώνες, αλλά και με τεχνογνωσία και με υπόδειξη λύσεων, εφόσον οι δικοί μας πολιτικοί, έχουν επανειλημμένα αποδείξει την αχρηστία τους, ακόμα και στην αντιμετώπιση πολύ πιο απλών ζητημάτων !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.