Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

μια λανθασμένη απόφαση

    Πρόσφατα εκδόθηκε από το Μ.Ο.Ε Θεσ/νικης μια απόφαση, φοβάμαι, εσφαλμένη, που αγγίζει τα όρια της δικαστικής πλάνης : αναφέρομαι στην καταδίκη με την εσχάτη των ποινών, ειδικευόμενου ιατρού, όπως και πρωτόδικα, για ανθρωποκτονία από πρόθεση !
  Δεν θα σταθώ στο ότι δεν του αναγνωρίστηκε κάποιο ελαφρυντικό, ώστε να "σπάσει" τα ισόβια, στο Εφετείο (αν και αυτό συμβαίνει σχεδόν πάγια, ειδικά όταν ...ο κατηγορούμενος είναι Δ.Υ), αλλά στην καταδίκη, αυτή καθ' εαυτή, διότι εκεί έγκειται και η Αδικία (για μένα, όπως έχω ξαναπεί, είναι "δώρον άδωρον", να πάρω ελαφρυντικό, όταν πιστεύω ότι είμαι αθώος ή δεν στέκει η κατηγορία)...
   Υπενθυμίζω την υπόθεση, από τα στοιχεία της δικογραφίας που είχαν διαρρεύσει : ο γιατρός αυτός, γνώρισε το θύμα, μία παντρεμένη μεσίτρια, αν δεν απατώμαι, από τα αντισόσιαλ, εκεί άρχισαν να μιλάνε και εκείνη του εκμυστηρεύθηκε ότι αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας και ο κατηγορούμενος ...προθυμοποιήθηκε να την βοηθήσει-χειρουργήσει.
  Εικάζω, χωρίς να είμαι σίγουρος φυσικά, ότι σκοπός του, ήταν να έρθουν πιο κοντά και εφόσον την βοηθούσε με το πρόβλημα, να πετύχαινε ...να της κάνει έρωτα, για να το πούμε κομψά, ίσως επειδή θα ένιωθε και εκείνη κάποια "υποχρέωση" απέναντι του, εκτός αν είναι τόσο καλός άνθρωπος και ήθελε απλά να βοηθήσει και όχι να ...πηδήξει (δεν το λέω ειρωνικά) !
  Όντας ειδικευόμενος σε δημόσιο νοσοκομείο, ωστόσο, δεν ακολούθησε την ορθόδοξη οδό, αλλά της έκλεισε ραντεβού σε άκυρη ώρα, αφού έστησε, μόνος του, πρώτα ένα πρόχειρο χειρουργείο, σαν αυτά που στήνονται στους πολέμους (με τη διαφορά ότι τα δεύτερα είναι ακόμα καλύτερα), δηλαδή χρησιμοποίησε το δημόσιο νοσοκομείο, ως "μαγαζάκι" του...(ενδεικτικό και αυτό της σήψης του ΕΣΥ).
  Βέβαια, δεν καταδικάστηκε για αυτό (τυπικά, γιατί ουσιαστικά ...ίσως αυτό να έπαιξε το μεγαλύτερο ρόλο, ότι καταχράστηκε τη θέση του, στο δημόσιο σύστημα υγείας), αλλά επειδή κάτι πήγε στραβά στο χειρουργείο (πιθανόν με την αναισθητοποίηση του θύματος), η γυναίκα δεν ξυπνούσε και αυτός πανικοβλήθηκε, πίστεψε ότι την σκότωσε και εν συνεχεία πέταξε το σώμα της, σε μια απόμερη τοποθεσία της Χαλκιδικής !
  Προσωπικά, δεν έχω κανένα λόγο, να μην πιστέψω τις δύο μόνον προτάσεις που είπε απολογούμενος : ότι ήταν ιατρικό λάθος και ότι δεν είχε σκοπό να την σκοτώσει, άρα για μένα, θα έπρεπε να καταδικαστεί για το πλημμέλημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας και όχι για φόνο.
     Η (διπλή, σε πρώτο και δεύτερο βαθμό) καταδίκη του για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, με δόλο δηλαδή (έστω και ενδεχόμενο, όπως είπαν τα δικαστήρια), στα μάτια μου, φαντάζει κάπως "τρελή", διότι ΛΕΊΠΕΙ αυτό που στα χωριά της Αμερικής, ονομάζεται "μότιβ", δηλαδή το κίνητρο, ο γιατρός δεν είχε ΚΑΝΈΝΑ λόγο να σκοτώσει μια γυναίκα, με την οποία ήλπιζε να συνάψει ερωτική σχέση (αν αυτός ήταν ο σκοπός του) !
  Όλα έγιναν, επειδή έκανε το χειρουργείο "στη ζούλα" και ίσως υπερεκτίμησε τις δυνατότητες του, ως ειδικευόμενος ακόμα, αλλά πρόθεση δεν είχε, ούτε θα μπορούσε να έχει, να σκοτώσει μία γυναίκα σχεδόν άγνωστη, χωρίς προηγούμενα κλπ.
  Βέβαια, εκτός από αυτό που πήγε στραβά στο χειρουργείο, υπάρχουν και τα όσα ακολούθησαν και δεν θυμάμαι τώρα, αν όταν πετάχτηκε το θύμα, ήταν ακόμα ζωντανή ή όχι, διότι αν ήταν ζωντανή, θα μπορούσε να αναβαθμιστεί η κατηγορία σε κακουργηματική έκθεση (5 έως 10 έτη, η ποινή της), αλλά ΜΈΧΡΙ εκεί, σε καμία περίπτωση, ανθρωποκτονία με δόλο !
    Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να ισχυριστεί ο γιατρός, όμως (μάλλον εύλογα), ότι πανικοβλήθηκε και νόμιζε ότι είναι νεκρή, δεν κατάλαβε πάνω στη σύγχυση του ότι αναπνέει ίσως ακόμα, οπότε δεν θα μπορούσε να καταδικαστεί ούτε για θανατηφόρα έκθεση, διότι και εκεί απαιτείται δόλος (έστω και ενδεχόμενος), άρα και από αυτή την οδό, καταλήγουμε στην ανθρωποκτονία εξ αμελείας (όσο βαριάς θέλετε, αλλά αμέλειας).
    Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει αίτηση Αναίρεσης της απόφασης και η Δίκη θα ξαναγίνει, με λίγο μεγαλύτερη ψυχραιμία και νηφαλιότητα, από όλους τους παράγοντες !
  Κλείνοντας, ήθελα να κάνω ένα γενικότερο σχόλιο, διότι φαίνεται (από μία σειρά αποφάσεων) ότι τα (ποινικά, αφού αυτά δημοσιοποιούνται, κατά κανόνα) δικαστήρια της Θεσ/νικης, μάλλον "ρετάρουν" και ίσως χρειάζεται κάποιο "ρεκτιφιέ", από τους αρμοδίους, διότι δε μιλάμε για κανένα χωριό, αλλά για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας...
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.