Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

κάποιοι δεν πήγαν ορθώς και κάποιοι εσφαλμένα

      Σε αυτές τις εκλογές, έλαβα, για πρώτη φορά, κλήση να παραστώ ως μέλος Εφορευτικής επιτροπής, δε διορίστηκα δηλαδή (και στις δύο περιπτώσεις, γίνεται, υποτίθεται, κλήρωση) ως δικαστικός αντιπρόσωπος, όπως σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν και μου ζητήθηκε να μοιράζω ψηφοδέλτια κλπ.
 Ομολογώ ότι δεν πήγα, δεν εμφανίστηκα, παρόλο που, υποτίθεται πάλι, αυτό είναι ποινικό αδίκημα και επιφέρει κυρώσεις, όπως φρόντιζαν να μας ...υπενθυμίζουν αλήτες ρουφιάνοι δημοσιογράφοι.
 Η απόφαση αυτή, δεν ήταν εύκολη, αμφιταλαντεύτηκα αρκετά και δεν πήγα, όχι γιατί το θεώρησα "υποτιμητικό", αλλά για λόγους νομικούς και ηθικούς.
 Το ζήτημα αυτό, της εμφάνισης ή μη, των μελών των εφορευτικών επιτροπών (4 τακτικοί και 4 αναπληρωματικοί) απασχολεί επί δεκαετίες και ενώ όλοι συμφωνούσαν ότι ΚΑΙ αυτοί θα πρέπει να αποζημιώνονται, εντούτοις είναι οι μόνοι, που κάνουν αγγαρεία και γιαυτό και δεν πηγαίνουν (δικαιολογημένα) !
 Το ισχύον Σύνταγμα, είναι σαφές και απαγορεύει κάθε μορφή καταναγκαστικής εργασίας, όπως είναι και αυτή και ενώ έχει θεσπιστεί, εδώ και δέκα, τουλάχιστον, χρόνια η πρόβλεψη να αποζημιώνονται τα μέλη της Εφορευτικής, για αυτές τις 15 σχεδόν ώρες, που κάθονται σε μια σχολική αίθουσα, Κυριακάτικα, εντούτοις ...εκκρεμεί ακόμα η υπουργική απόφαση, που θα ενεργοποιεί και θα καθορίζει το ύψος αυτής της αποζημίωσης.
 Την στιγμή μάλιστα, που ΌΛΟΙ οι υπόλοιποι, δημοτικοί και δικαστικοί υπάλληλοι, γραμματείς κλπ πληρώνονται κανονικά, άρα παραβιάζεται ΚΑΙ η συνταγματική Αρχή της Ισότητας.
  Ακόμα και η παροχή κοινωφελούς εργασίας, που προβλέπεται ως εναλλακτική ...ποινή για εγκλήματα, χρειάζεται την συναίνεση του καταδικασμένου και εδώ όχι μόνον δεν σε ρωτάνε, αλλά θέλουν και να σε υποχρεώσουν, να εργαστείς "δωρεάν", με απειλές κυρώσεων !!
  Επειδή το να αφεθεί στην ελεύθερη βούληση του καθενός, να γίνει εθελοντικό δηλαδή, δεν θα έχει, προφανώς, αποτέλεσμα, είναι ανάγκη να ενεργοποιηθεί ...χθες, η σχετική πρόβλεψη και να δίνεται αποζημίωση (τουλάχιστον 100 ευρώ) στα μέλη της Εφορευτικής, που (όντως) θα παραστούν, στην εκλογική διαδικασία.
   Διότι παρατηρείται και ένα άλλο οξύμωρο, αυτός δηλαδή που θα κληρωθεί ως μέλος Εφορευτικής, να δικαιούται ...υποχρεωτική άδεια, σε περίπτωση που εργάζεται και Κυριακές και να πηγαίνει στη σχολική αίθουσα, για να ...εργαστεί τζάμπα και να χάσει και το μεροκάματο, που θα έπαιρνε, στην κανονική του δουλειά !
  Από εκεί και μετά, προσωπικά, θεωρώ "καραγκιοζιλίκια" αυτό που λένε ή κάνουν ορισμένοι (μάλλον οι περισσότεροι), δηλαδή το να πάρεις "χαρτί γιατρού", ότι δήθεν είσαι ασθενής και δεν μπορείς να παραστείς ή να βρίσκεις άλλου τύπου δικαιολογίες...
  Ευτελίζει ακόμα περισσότερο τη διαδικασία, αλλά και αυτόν που το χρησιμοποιεί, ωστόσο ενόψει και των ανωτέρω, είναι μάλλον δικαιολογημένο και γιαυτό κανείς δεν το ψάχνει, ούτε πιέζει τις καταστάσεις, όπως έκανα και ο ίδιος, όσες φορές εργάστηκα ως δικαστικός αντιπρόσωπος !
 Ενώ όλοι λοιπόν, στέκονται στις δήθεν κυρώσεις για μη προσέλευση στην Εφορευτική (που, όπως είπαμε, είναι αντισυνταγματικές), δε μιλάει κανείς και ξεχνούν όλοι, ότι ...η ψήφος είναι υποχρεωτική και πως όσοι δεν προσέρχονται, θα έπρεπε να υποβάλλονται σε κυρώσεις.
  Αυτό το 40%, που δεν ψηφίζει ποτέ (όσο ...πραγματικό μπορεί να είναι αυτό το νούμερο, διότι οι εγγεγραμμένοι είναι σχεδόν όσος και ολόκληρος ο πληθυσμός της Ελλάδας και ακούστηκε ότι υπάρχουν 10.000 γραμμένοι στους καταλόγους, άνω των ...115 ετών), δεν το ψάχνει, ούτε το ενοχλεί κανείς, μάλλον, θα λέγαμε, "βολεύει", για να έχουν λιγότερη δουλειά και οι Εφορευτικές !
   Η υποχρεωτικότητα της ψήφου, αν δεν απατώμαι, πηγάζει επίσης απευθείας από το Σύνταγμα και είναι πραγματικό έγκλημα (εντός και εκτός εισαγωγικών) να μην το ασκείς, μία φορά στα 4 χρόνια, να αφήνει άλλους να αποφασίζουν για σένα ή να νομίζεις ότι έτσι κάνεις ..."επανάσταση" ή ..."τιμωρείς" κάποιον, πέραν του εαυτού σου, που χαραμίζεις έτσι τη δυνατότητα να συμβάλεις στο τελικό αποτέλεσμα και να αφήνεις την "αποχή" σου, να ευνοήσει, ουσιαστικά, το "σύστημα" και το υπάρχον "κατεστημένο"...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.