Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

σχετικά με τις αναβολές των Δικαστηρίων

  Η λέξη "αναβολή" είναι ίσως η πιο συνηθισμένη στην καθημερινότητα ενός δικηγόρου, ο οποίος ασχολείται με δικαστικές διενέξεις και κινείται στο χώρο των κάθε είδους Δικαστηρίων.
  Η σημαντικότερη αιτία της απελπιστικά αργής απονομής Δικαιοσύνης και της συσσώρευσης των αδίκαστων υποθέσεων είναι ασφαλώς ο "θεσμός" των αναβολών, οι περισσότερες των οποίων είναι προσχηματικές και ταλαιπωρούν δικηγόρους, διαδίκους, μάρτυρες, δικαστές κλπ.
  Παρά το αυστηρό νομικό πλαίσιο, που δεν επιτρέπει τις πολλές και εύκολες αναβολές, η δικαστηριακή πραγματικότητα διαμορφώνεται περίπου ως εξής : 1. Στις αστικές διενέξεις, ισχύει ο "εθιμικός" κανόνας ότι δίδεται σχεδόν πάντα μία αναβολή και ποτέ δεύτερη, συνήθως με αίτημα του εναγομένου. Στις εν λόγω υποθέσεις, η καθυστέρηση εκδίκασης δεν ευνοεί και τόσο τον εναγόμενο, διότι συσσωρεύονται οι τόκοι υπερημερίας και το μόνο στο οποίο μπορεί να ελπίζει είναι π.χ να αποβιώσει ο ενάγων και να μη συνεχίσουν τη Δίκη οι κληρονόμοι του ή να επέλθει κάποιος συμφέρων συμβιβασμός. 2. Στις ποινικές υποθέσεις, όπου εκεί ο κατηγορούμενος έχει ουσιαστικό όφελος από τις αναβολές, διότι πλησιάζει περισσότερο στην πολυπόθητη παραγραφή του αδικήματός του(όσο πλησιάζει βέβαια, τόσο απομακρύνεται ..η διάθεση των δικαστών να αναβάλλουν την υπόθεση), δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος κανόνας και οι αναβολές δίνονται συνήθως για τους εξής λόγους : ασθένεια ή κώλυμα εμφάνισης κατηγορουμένου, ασθένεια ή κώλυμα συνηγόρου, απουσία ουσιώδους μάρτυρα, μη νόμιμη κλήτευση κατηγορουμένου ή μάρτυρα και παρέλευση ωραρίου. Το τελευταίο σημαίνει ότι αν η ώρα πάει 3:00 μ.μ και δεν έχει εκδικαστεί η υπόθεση, αναβάλλεται σε νέα δικάσιμο, επειδή σχολάει ο/η γραμματέας... .
   Ο θεσμός των αναβολών είναι οπωσδήποτε χρήσιμος, διότι υπάρχουν πράγματι περιπτώσεις, όπου η αναβολή είναι επιβεβλημένη και αναγκαία, όπως η αποχή των δικηγόρων, η έλλειψη του αναγκαίου χρόνου προετοιμασίας, η ασθένεια ή το πραγματικό κώλυμα διαδίκου ή συνηγόρου κ.ο.κ, αλλά δυστυχώς στην πράξη γίνεται κατάχρηση των αναβολών : μία τέτοια περίπτωση είναι όταν μου κάνεις εσύ αγωγή και λίγο πριν εκδικαστεί καταθέτω εγώ αγωγή εναντίον σου, με βασικό στόχο να αναβληθεί η εκδίκαση της πρώτης, προκειμένου να συνεκδικαστούν ..μετά από χρόνια.
    Το μόνο σίγουρο είναι ότι, εάν είστε διάδικος σε αστική και κυρίως σε ποινική Δίκη, οφείλετε να οπλιστείτε με μεγάλη υπομονή και να είστε προετοιμασμένοι για πολλές και όχι μία επισκέψεις στα Δικαστήρια, το οποίο μεταφράζεται σε ταλαιπωρία, χαμένες εργατοώρες, έξοδα κλπ., ειδικά για τους διαδίκους που διαμένουν σε άλλη πόλη από εκεί, όπου διεξάγεται η Δίκη.

5 σχόλια:

  1. να πούμε ειδικά για την αποχή των δικηγόρων, ότι στα ποινικά Δικαστήρια, αποτελεί ΠΑΝΤΑ σοβαρό λόγο αναβολής της Δίκης και ο κατηγορούμενος ΟΦΕΙΛΕΙ να εμφανιστεί στο Δικαστήριο και να δηλώσει ότι ο δικηγόρος μου σήμερα συμμετέχει στην αποχή και ζητώ αναβολή !
    στις αστικές Δίκες, χρειάζεται να εφοδιαστεί ο δικηγόρος με ειδική άδεια από τον οικείο Σύλλογο (εφόσον υπάρχει σοβαρός λόγος), ειδάλλως η Δίκη ματαιώνεται, δεν αναβάλλεται.
    Η διαφορά αναβολής και ματαίωσης είναι ότι στην αναβολή μαθαίνεις επιτόπου τη νέα δικάσιμο, ενώ στη ματαίωση, πρέπει να ξανακαταθέσεις και να πάρεις νέα δικάσιμο, διαδικασία πιο χρονοβόρα και κοστίζει περισσότερο.
    Φαίνεται τελικά ότι οι αποχές ΜΟΝΟ κακό κάνουν, τόσο στους δικηγόρους (μάχιμους) όσο και στους διαδίκους και ΚΑΝΕΝΑ καλό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολλοί συνάδελφοι αρέσκονται στις αναβολές, όπως και πολλοί πελάτες ψάχνουν δικηγόρο, μόνον και μόνον για να πάρουν αναβολή ! Για μένα, τα αιτήματα αναβολής, δείχνουν φόβο, ηττοπάθεια και δειλία, δε μ' αρέσουν και δεν τα συνιστώ. Ειδικά σε αστικές υποθέσεις, όπου οι τόκοι "τρέχουν" και με τις αναβολές αυξάνονται ! μόνον σε κάποιες ποινικές υποθέσεις, θα είχε νόημα μια αναβολή και αυτό υπό προϋποθέσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. να δώσω ένα tip, σε συναδέλφους, κυρίως : όταν στέλνετε τον πελάτη να πάρει αναβολή, στο δικαστήριο, με την αιτιολογία ότι έχετε δίκη, κάπου αλλού, την ίδια μέρα, θα πρέπει να τον εφοδιάζετε με σχετικό έγγραφο-επιστολή, που θα αναγράφει το όνομά σας, που είναι το δικαστήριο και, ει δυνατόν και τους διαδίκους !! ειδάλλως, το αίτημα αναβολής θα απορριφθεί μάλλον, λόγω αοριστίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τελευταία, παρατηρείται το φαινόμενο, σε αστικές Δίκες, όταν ο δικηγόρος, έχει άλλο Δικαστήριο (ακόμα και ανώτερο), οι Δικαστές να μην εξετάζουν το αίτημα αναβολής, επειδή ο διάδικος δεν μπορεί να παραστεί αυτοπροσώπως, ακόμα και αν υπάρχει έγγραφή δήλωση του δικηγόρου, αλλά απαιτούν το κώλυμα του συνηγόρου, να αναγγελθεί από ..άλλον δικηγόρο, πράγμα απαράδεκτο και χωρίς καμία λογική (νομική ή άλλη) !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σήμερα, ...μάθαμε ότι σε περίπτωση αποχής των δικηγόρων, για να δοθεί αναβολή, σε ποινική υπόθεση, θα πρέπει να μην έχει παρέλθει εξαετία, από την τέλεση της πράξης ! Αυτά κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα, ως "ράδιο αρβύλα", δεν υπάρχει καμία σαφής και ορθή πληροφόρηση, εκ των προτέρων, ενδεικτικό και αυτό, για το μπάχαλο, που επικρατεί, εν γένει, στη λειτουργία του ευρύτερου Δημόσιου τομέα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.