Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Νόμος Κατσέλη : οι 2 μικρές παγίδες

  Ο διαβόητος πλέον νόμος 3869/10, που έγινε γνωστός ως "Νόμος Κατσέλη" (από το όνομα της υπουργού Λούκας Κατσέλη, που τον εμπνεύστηκε) και οδηγεί στη σωτηρία χιλιάδες υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα (και όχι "νοικοκυριά", όπως λέγεται) είναι συνεχώς στην επικαιρότητα, ειδικά κάθε φορά που τα Ειρηνοδικεία κάνουν δεκτές τις σχετικές αιτήσεις και "κουρεύουν" (..με την ψιλή) τα χρέη.
   Ο Νόμος αυτός παρέχει πραγματικά μία αληθινή διέξοδο σε όσους πνίγονται από τα χρέη και δεν μπορούν-αντικειμενικά-να τα εξυπηρετήσουν (δεν θα ασχοληθούμε εδώ με το ποιος φταίει, ο δανειολήπτης που δανειζόταν απερίσκεπτα και αλόγιστα ή οι τράπεζες που έδιναν δάνεια σε όλους αφειδώς).
   Η διαδικασία είναι λίγο-πολύ γνωστή : πρώτα γίνεται μία αίτηση εξωδικαστικού συμβιβασμού, η οποία απορρίπτεται κατά 99,9% και εν συνεχεία προσφυγή στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο, το οποίο εξετάζει αφενός το ύψος των συνολικών οφειλών και αφετέρου την περιουσία και τα εισοδήματα του αιτούντος, προκειμένου να καταλήξει στο τι μπορεί να δίνει και για πόσο.
   Τα σημεία, που πρέπει να προσέξει κάποιος για να τύχει της ευνοϊκής μεταχείρισης του Νόμου Κατσέλη είναι δύο : 1. οφείλει να είναι ειλικρινής στην αίτησή του, αναφορικά με τα περιουσιακά του στοιχεία και τα πραγματικά του εισοδήματα, διότι αν διαπιστωθεί ότι απέκρυψε περιουσία ή εισόδημα, η ρύθμιση ανατρέπεται !! Ο Νόμος μιλάει για δόλο ή βαρειά αμέλεια, αλλά ποιο δικαστήριο θα δεχθεί ότι η απόκρυψη έγινε από ..ελαφρά αμέλεια ; Εδώ λοιπόν η ειλικρίνεια επιβάλλεται και είναι από τις περιπτώσεις όπου έχει ουσιαστικά και θετικά αποτελέσματα. 2. οφείλει, μετά τη ρύθμιση, να είναι συνεπής σε αυτήν και να καταβάλει τις δόσεις που ορίστηκαν από το Ειρηνοδικείο (αυτονόητο ;), διότι αν καθυστερήσει τις δόσεις, πάλι ανατρέπεται η ευνοϊκή ρύθμιση (αυτό λέγεται και αυτοκτονία).
   Αν κάποιος επομένως είναι ειλικρινής (πριν) και τηρήσει το διατακτικό της απόφασης (μετά), θα βγει πολλαπλά κερδισμένος και ανακουφισμένος, ενώ όποιος πάει να το παίξει "πονηρός", θα διαπιστώσει ότι οι τράπεζες δεν είναι και τόσο κορόιδα τελικά.

1 σχόλιο:

  1. επειδή πολλοί ρωτάνε το δικηγόρο αν είναι ..ειδικός στο Νόμο Κατσέλη, η άποψή μου είναι η εξής : η ερώτηση αυτή είναι άστοχη, διότι θεωρώ ότι όποιος είναι δικηγόρος, θα πρέπει να μπορεί να φέρει εις πέρας ΚΑΙ αυτές τις υποθέσεις, όπως και τις άλλες. Δε νομίζω να ρωτάει κανείς π.χ τον υδραυλικό αν είναι ειδικός στα καζανάκια.. . Ο Νόμος Κατσέλη εξάλλου είναι σχετικά πρόσφατος και δε νομίζω ότι μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι ..πρόλαβε να γίνει ειδικός !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.