Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

ναρκωτικά : πως τιμωρείται η χρήση (μέρος 3ο)

   Όποιος κατέχει ή προμηθεύεται ναρκωτικά για δική του αποκλειστικά χρήση ή κάνει χρήση ναρκωτικών ή καλλιεργεί κάνναβη σε αριθμό και έκταση, που καλύπτει τις δικές του αποκλειστικά "ανάγκες", τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ένα (1) έτος.
   Το Δικαστήριο είναι εκείνο που θα αποφασίσει αν ο δράστης κατείχε τα ναρκωτικά, για ίδια αποκλειστικά χρήση, με βασικό κριτήριο την ποσότητα, που βρέθηκε να κατέχει.
   Ο Νόμος αναφέρει ενδεικτικά ποιες ποσότητες θεωρούνται ότι εξυπηρετούν έναν χρήστη, ως εξής : ενάμιση γραμμάριο ηρωίνης ή κοκαϊνης, 50 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και 5 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης.
   Οι καταδικαστικές αποφάσεις για χρήση ναρκωτικών δεν καταγράφονται στο ποινικό μητρώο του δράστη, εκτός εάν ξανακαταδικαστεί αμετάκλητα το ίδιο άτομο, μέσα σε 5 χρόνια, πάλι για χρήση.
   Ο Νόμος δίνει τη δυνατότητα στο Δικαστήριο να απαλλάξει το χρήστη από κάθε ποινή, αν κριθεί ότι ο δράστης έκανε χρήση εντελώς συμπτωματικά και ότι δεν πρόκειται στο μέλλον να ξανακάνει χρήση και γενικά να ξαναμπλέξει με ναρκωτικά (π.χ κάποιος έκανε ένα τσιγάρο, επειδή πέθανε ένας συγγενής κλπ).
   Εάν πάλι κάποιος χρήστης, διαθέσει σε άλλον από τη μικροποσότητα, που έχει για τον εαυτό του, ένα μέρος, για να κάνει και ο άλλος, τότε τιμωρείται αυστηρότερα και συγκεκριμένα με φυλάκιση από 6 μήνες έως 5 χρόνια !

Υ.Γ : πιθανόν να έχετε ακούσει ή διαβάσει και εσείς την πρόθεση του Υπουργού Δικαιοσύνης να αποποινικοποιήσει τελείως τη χρήση και απόσο γνωρίζω ο σχετικός Νόμος δεν έχει ψηφιστεί έως σήμερα. Εννοείται ότι αν ψηφιστεί, όσοι κατηγορούνται ήδη για χρήση, θα απαλλαγούν, ο Νόμος θα περιλάβει δηλαδή και όσους δεν έχουν αμετάκλητα καταδικαστεί (ή δικαστεί), με βάση την αρχή της εφαρμογής του ευνοϊκότερου Νόμου !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.