Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

μερικά tips για την πτώχευση

1. Σε πτώχευση κηρύσσονται μόνον όσοι έχουν την εμπορική ιδιότητα, είτε φυσικά πρόσωπα (ατομική επιχείρηση), είτε νομικά (εταιρίες). Δεν ισχύει η πτώχευση για ιδιώτες, όπως ίσως ισχύει σε άλλες χώρες (απ' όσο ξέρω π.χ στην Αμερική). Δεν μπορούν επίσης να κηρυχθούν σε πτώχευση δημόσιοι οργανισμοί, ΟΤΑ ή ΝΠΔΔ.
2. Για να κηρυχθεί κάποιος σε πτώχευση, θα πρέπει να βρίσκεται σε μόνιμη και πλήρη αδυναμία εκπλήρωσης των οικονομικών του υποχρεώσεων, το ύψος δηλαδή των ληξιπρόθεσμων χρεών θα πρέπει να είναι τόσο μεγάλο, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να καλυφθεί με βάση τα έσοδα της επιχείρησης και άσχετα με την ύπαρξη σημαντικών περιουσιακών στοιχείων (που δεν αποφέρουν όμως εισόδημα). Σε κάθε περίπτωση η κρίση για το αν μία επιχείρηση βρίσκεται σε καθεστώς παύσης πληρωμών ή όχι, ανήκει στο αρμόδιο Δικαστήριο (Πολυμελές Πρωτοδικείο).
3. Αίτηση πτώχευσης υποβάλει κατά κανόνα ο πιστωτής της επιχείρησης (και συνήθως ως μέσο πίεσης, αφού η πτώχευση συνήθως δεν συμφέρει ούτε τον ίδιο !), αλλά μπορεί να υποβάλει και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης.
4. Η χρεοκοπία (απλή ή δόλια, αναλόγως) συνιστά παράλληλα και ποινικό αδίκημα (πλημμέλημα).
5. Όταν πτωχεύει μία ομόρρυθμη εταιρία, συμπτωχεύουν και τα ομόρρυθμα μέλη της !
6. Με την κήρυξη της πτώχευσης, σφραγίζεται η περιουσία του "πτωχού" και η διοίκησή της περνάει πλέον σε χέρια άλλων (του συνδίκου).
7. Τις εργασίες της πτώχευσης συντονίζει δικηγόρος, που ονομάζεται σύνδικος και εκπροσωπεί τον πτωχεύσαντα σε κάθε συναφή Δίκη.
8. Με την πτώχευση δε λύονται αυτοδικαίως οι συμβάσεις εργασίας, αλλά η πτώχευση αποτελεί σπουδαίο λόγο καταγγελίας και μάλιστα χωρίς αποζημίωση, οπότε οι εργαζόμενοι θα διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις, μισθούς κλπ. μέσω της πτώχευσης.
9. Εφόσον κρίνεται αδύνατη ή ασύμφορη η συνέχιση της επιχείρησης, όλα τα περιουσιακά της στοιχεία ρευστοποιούνται, προκειμένου να καλυφθούν τα χρέη.
10. Η ικανοποίηση των πιστωτών γίνεται με σειρά, που καθορίζει ο Νόμος και ανάλογα με το αν η απαίτηση έχει προνόμιο (π.χ εργαζόμενοι) ή ασφάλεια (π.χ υποθήκη).
11. Από την κήρυξη της πτώχευσης, ο πιστωτής δεν μπορεί να στραφεί πλέον ατομικά κατά της πτωχευτικής περιουσίας, αλλά μπορεί να ικανοποιηθεί πλέον μόνον από τη συλλογική διαδικασία της πτώχευσης.
12. Αν ο πτωχός μετά ή λίγο πριν την απόφαση (μέσα στη λεγόμενη ύποπτη περίοδο), ρευστοποίησε δολίως περιουσιακά στοιχεία, οι μεταβιβάσεις αυτές μπορούν να προσβληθούν και να ακυρωθούν, προκειμένου και αυτά τα στοιχεία να περιληφθούν στην πτωχευτική περιουσία.

5 σχόλια:

  1. Σίγουρα η υποβολή αίτησης πτώχευσης, από τον ίδιο τον επιχειρηματία, δεν είναι μία εύκολη απόφαση και πρέπει κανείς να ζυγίσει τα υπερ και τα κατά, ανά περίπτωση. Το μεγάλο πλεονέκτημα πάντως, έχει να κάνει με την αποφυγή πιθανών ποινικών ευθυνών στο μέλλον, από χρέη προς το Δημόσιο ή αν "σκάσει" μία επιταγή, μέσα στο χρόνο παύσης των πληρωμών, ο οποίος ορίζεται αναδρομικά, σε χρόνο πριν την υποβόλή της αίτησης, κατά κανόνα. Από την ημέρα παύσης των πληρωμών και μετά, ο "πτωχός" όχι μόνον δεν υποχρεούται να ικανοποιεί τους πιστωτές του, αλλά απαγορεύεται να πληρώνει. Επομένως, ό,τι χρέη δημιουργήθηκαν στην περίοδο αυτή, αυτομάτως θεωρείται ότι δεν έγιναν από δόλο, ενώ για τα προηγούμενα, θα υπάρχει επιείκεια από τα Δικαστήρια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΡΟΣΟΧΗ ! (αφορά κυρίως συναφέλφους) : ενώ η προφανής αδυναμία του εμπόρου να πληρώσει τα χρέη του, ήτοι η παύση πληρωμών, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση της πτώχευσης, εντούτοις δεν πρέπει να παρουσιάζεται ο υπό πτώχευση (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) ως μη έχων ΚΑΜΙΑ περιουσία. Αυτό επειδή, άλλη προϋπόθεση για να γίνει δεκτή η αίτηση πτώχευσης, είναι να υπάρχει επαρκές ενεργητικό, για τα έξοδα της διαδικασίας. Σήμερα, ήμουν στο Δικαστήριο και η πρόεδρος έθετε ως όριο (δε νομίζω ότι υπάρχει όριο στο Νόμο, πάντως) τα 6.000 ευρώ, τόση θα πρέπει να είναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ η αξία του ενεργητικού. Μιλώντας για ενεργητικό, δεν εννούμε μόνον υλικά αντικείμενα, αλλά και τις τυχόν χρηματικές ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ, που μπορεί να έχει έναντι τρίτων ο υπό πτώχευση ! Σε μία υπόθεση, πριν τη δικιά μας, η πρόεδρος ρώτησε 3 ΦΟΡΕΣ τη μάρτυρα και τη δικηγόρο της, αν ο καθ' ού (που απουσίαζε) έχει καθόλου ενεργητικό, απαιτήσεις κλπ και απαντούσαν ..ΟΧΙ, νομίζοντας ότι αυτό ήταν υπερ τους (!), ενώ ουσιαστικά με τις (επανειλημμένες) αρνήσεις τους, οδηγούσαν μοιραία στην ΑΠΟΡΡΙΨΗ της αίτησής τους...Είναι ένα σημείο, που χρειάζεται μεγάλη προσοχή, λοιπόν, αν ο υπό πτώχευση είναι ΤΕΛΕΙΩΣ αφερέγγυος, δεν έχει νόημα η όλη διαδικασία και η αίτηση απορρίπτεται !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μόλις πρόσφατα, απορρίφθηκε για αυτό το λόγο, αίτηση πτώχευσης, με ενεργητικό κοντά στα 12 με 13 χιλιάρικα !! Ο Νόμος αφενός ΔΕΝ θέτει συγκεκριμένο όριο και από την άλλη αναρωτιέται κανείς, ΠΟΣΑ είναι επιτέλους τα έξοδα της διαδικασίας, που πρέπει να καλύπτει το ενεργητικό του πτωχεύσαντος ;;

      Διαγραφή
  3. Κάτι σημαντικό, που ξέχασα να αναφέρω στο κείμενο, είναι και το ότι, για να κατατεθεί αίτηση πτώχευσης, θα πρέπει ο αιτών να καταθέσει στο ΤΠκΔ το ποσόν των 500 ευρώ, ως παρακαταθήκη, ποσόν που αναλαμβάνει ο διοριζόμενος σύνδικος, για τα πρώτα έξοδα ! Αν απορριφθεί η αίτηση πτώχευσης, το ποσόν επιστρέφεται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ένα άλλο -διαδικαστικό- ζήτημα, που με απασχόλησε πρόσφατα, είναι το κατά πόσον, η αίτηση πτώχευσης κοινοποιείται ή όχι στον Εισαγγελέα ! Η απάντηση είναι μάλλον αρνητική, ωστόσο, αν κάποιος, εμπειρότερος συνάδελφος, γνωρίζει κάτι, μπορεί να μας διαφωτίσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.