Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

η νομική βοήθεια σε ποινικές υποθέσεις

  Ο θεσμός της νομικής βοήθειας, έχει σκοπό να καλύψει τους πολίτες (έλληνες και μη) χαμηλού εισοδήματος, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν δικηγόρο, δικαστικά έξοδα κλπ.
  Ειδικά, στις ποινικές υποθέσεις, ισχύουν τα εξής :
Α) Στα κακουργήματα, τόσο κατά το στάδιο της ανάκρισης, όσο και στο ακροατήριο, εφόσον ο κατηγορούμενος δεν έχει δικηγόρο και μάλιστα άσχετα από το αν έχει την οικονομική δυνατότητα ή όχι, διορίζεται αυτεπάγγελτα και υποχρεωτικά συνήγορος από το Δικαστήριο (ή τον ανακριτή). Ο διορισμός γίνεται από σχετική λίστα, που τηρείται και είναι καταρχή υποχρεωτικός, τόσο για τον κατηγορούμενο, όσο και για το δικηγόρο.
Β) Στα πλημμελήματα, ο κατηγορούμενος σε Τριμελές Πλημ/κείο, εφόσον δεν έχει οικονομική δυνατότητα, μπορεί να ζητήσει από τον/την Πρόεδρο να του διορίσει συνήγορο, εφόσον για το αδίκημα, για το οποίο κατηγορείται, προβλέπεται ποινή φυλάκισης, τουλάχιστον έξι (6) μηνών.
   Να τονίσουμε επίσης ότι νομική βοήθεια στον καταδικασθέντα προβλέπεται και για την άσκηση ενδίκων μέσων, ήτοι έφεση και αναίρεση, γεγονός πολύ σημαντικό, αν λάβει κανείς υπόψη το αυξημένο κόστος προσφυγής στο Εφετείο και κυρίως στον Άρειο Πάγο.
   Νομική βοήθεια μπορεί να δοθεί επίσης και για την άσκηση μήνυσης, αλλά και για παράσταση πολιτικής αγωγής, σε ορισμένα και κυρίως σοβαρότερα αδικήματα.
   Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να υποβάλει το σχετικό αίτημα, είτε απευθείας στο Δικαστήριο, την ημέρα της Δίκης, είτε και πριν το Δικαστήριο, στη γραματεία, την Εισαγγελεία κλπ.
   Ανάλογες διατάξεις ισχύουν και στις αστικές και εμπορικές διενέξεις (προς το παρόν όχι στις διοικητικές διαφορές).

1 σχόλιο:

  1. Ήδη, με σχετική νομοθετική προσθήκη, προβλέπεται η παροχή νομικής βοήθειας, σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος ΚΑΙ σε διοικητικές υποθέσεις-διαφορές !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.