Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

δύο σχόλια για την τρέχουσα νομική επικαιρότητα

  Οι δύο σημαντικότερες, τελευταίες ειδήσεις από το δικαστικό ρεπορτάζ, είναι μία αρνητική και μία -επιτέλους- θετική !
   Η αρνητική αφορά ασφαλώς την απόφαση για την προφυλάκιση του Λάκη Γαβαλά, για χρέη προς το Δημόσιο, που αποδεικνύει ξανά ότι κάποια πράγματα σε αυτή τη Χώρα δύσκολα θα αλλάξουν και ότι η νομιμότητα θυσιάζεται συνεχώς στο βωμό της σκοπιμότητας.
   Πέρα από το τι θα μπορούσε να προσάψει κανείς στον εν λόγω επιχειρηματία (εκκεντρικότητα, σεξουαλικές προτιμήσεις, υπερτιμολογήσεις προϊόντων, χρέη κλπ), φοβάμαι ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε, μετά την προφυλάκισή του, λέει όλη την αλήθεια !
   Έχει μαλλιάσει η γλώσσα των νομικών, ακόμα και των ίδιων των δικαστών, ότι γίνεται κατάχρηση της προσωρινής κράτησης και επιβάλλεται ακόμα και σε περιπτώσεις, όπως εδώ, όπου δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις : κίνδυνος φυγής του δράστη και επικινδυνότητα, βασικά.
    Σε όλη την Ελλάδα, έχουν συλληφθεί, τους τελευταίους μήνες, εκατοντάδες άτομα, με χρέη προς το Δημόσιο, μεγαλύτερα μάλιστα από εκείνα του Γαβαλά και κανένας άλλος δεν πήγε φυλακή, παρά επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι.
    Γιατί εδώ λοιπόν και από τη στιγμή που ο άνθρωπος έκανε, κατά δήλωσή του, ρύθμιση, επιλέχθηκε αυτό το σκληρό και ύστατο μέσο δικονομικού καταναγκασμού (φυλάκιση δηλαδή προτού κανείς δικαστεί !!) ; είναι επικίνδυνος ; είναι ύποπτος φυγής ; 3 φορές τον συνέλαβαν έξω από το σπίτι του !! την 3η μάλιστα λίγο αφότου είχε αφεθεί ελεύθερος !
    Η αντιμετώπιση του αγγίζει, για μένα, τα όρια της απανθρωπιάς και άσχετα, όπως είπα, αν συμφωνεί κανείς ή όχι με τον τρόπο ζωής του !
    Ο δικαστής οφείλει να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις ψύχραιμα, ανεπηρέαστα και να αποφασίζει μόνον με βάση το Νόμο και όχι να χρησιμοποιείται ο κατηγορούμενος για άλλους σκοπούς (π.χ παραδειγματισμό ή εκφοβισμό) : τέτοιες πρακτικές αρμόζουν μόνον σε ολοκληρωτικά καθεστώτα !
    Η θετική τώρα είδηση αφορά ασφαλώς την απόφαση του Δικοικητικού Πρωτοδικείου, με την οποία κρίθηκε παράνομη και αντισυνταγματική η αύξηση του παραβόλου της προσφυγής από 4,4 ευρώ σε 100 ευρώ, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα !
   Αποδεικνύεται ευτυχώς ότι υπάρχουν δικαστές, που τιμούν το ρόλο και τον όρκο τους και προστατεύουν τους αδύναμους πολίτες και τα δικαιώματά τους.
   Μόνο με τέτοιους δικαστές και τέτοιες αποφάσεις, μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για αυτή τη Χώρα, όπου, ειδικά το τελευταίο διάστημα, έχουν ιδοπεδωθεί κυριολεκτικά τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, το Σύνταγμα έχει γίνει κουρελόχαρτο και οι δανειστές μας κάνουν ό,τι θέλουν.
   Το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της δικαστικής προστασίας και της πρόσβασης στα Δικαστήρια, πρέπει να διευκολύνεται και όχι να παρεμποδίζεται η άσκησή του, με υπέρογκα παράβολα ή να περιορίζεται στους οικονομικά ισχυρούς !
   Ας ελπίζουμε να μπει τέλος και στην παράλογη αύξηση του παραβόλου της μήνυσης, από 10 σε 100 ευρώ, σύντομα : εκτός αν θέλουμε να μεταβληθούν οι δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές σε (υπάκουους) εισπράκτορες του Κράτους (ή ακόμα χειρότερα της Τρόϊκας !).
    Εύγε και πάλι στο/στην Δικαστή του Διοικητικού Πρωτοδικείου !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.