Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Νταβούτογλου, πάρ'το αλλιώς !

   Πριν μία βδομάδα, επισκέφτηκε την Αθήνα, ο Τούρκος πρωθυπουργός και νομίζω, ότι υπήρξε κάπως προκλητικός και λίγο αγενής !
  Μπορεί να είναι και η ιδέα μου, διότι είναι πολύ δύσκολο να καταλάβεις-ερμηνεύσεις, τα πραγματικά συναισθήματα ενός Τούρκου, από τις εκφράσεις του προσώπου του : σε αντίθεση με τον Ερντογάν, που χαμογελάει σπάνια, ο Νταβούτογλου, φαίνεται να σαν έχει μονίμως, ένα (κάπως πονηρό) χαμόγελο (που μπορεί να είναι και ειλικρινές βέβαια...).
  Οι τουρκικές προκλήσεις και οι παραβιάσεις του διεθνούς Δικαίου, συνεχίζονται, ωστόσο τόσο οι Διεθνείς Οργανισμοί, όσο και τα μεμονωμένα (ισχυρά) κράτη, φαίνεται να κάνουν τα στραβά μάτια, παρέχουν στην Τουρκία, μία απαράδεκτη ασυλία, όταν σε άλλες περιπτώσεις (βλέπε επέμβαση Ρωσίας στην Ουκρανία), έδειξαν πολύ γρήγορα αντανακλαστικά και επέβαλαν σημαντικές κυρώσεις !
   Πέρα από τις απαράδεκτες και παράνομες έρευνες, τουρκικού σκάφους, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, το αποκορύφωμα της πρόκλησης, ήταν η κλήση από τουρκικό ραντάρ, σε ελικόπτερο, στο οποίο επέβαινε ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας, να εγκαταλείψει ...ελληνικό εναέριο χώρο.
   Η έρευνα, για πλουτοπαραγωγικές πηγές, σε ξένο έδαφος (Κυπριακή ΑΟΖ), είναι μία ανεπανάληπτη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου (το οποίο μάλιστα επικαλείται η τουρκική πλευρά !), για την οποία η διεθνής κοινότητα τηρεί ένοχη σιωπή...
    Πως θα φαινόταν στην Τουρκία, αν αύριο, μία ελληνική εταιρία, άρχιζε έρευνες, για πολύτιμα μέταλλα, σε τουρκικό έδαφος ; Και φυσικά, αν υπήρχαν αντιδράσεις, θα λέγαμε μετά, όπως οι Τούρκοι, ό,τι βρεθεί, θα το μοιράσουμε, μην διαμαρτύρεστε !
    Εξ όσων γνωρίζουμε, η Κύπρος, είναι ΕΝΑ κράτος, νομικά, το γεγονός ότι η Τουρκία έχει καταλάβει το βόρειο τμήμα της, δεν συνεπάγεται, ότι υφίστανται δύο κράτη, ώστε να έχουν δικαιώματα στην Κυπριακή ΑΟΖ, περισσότεροι του ενός...
    Το βέβαιο είναι, πως με τέτοιες συμπεριφορές, η Τουρκία απομακρύνεται από την Ε.Ε, εκτός και αν δεν επιθυμεί να γίνει μέλος της, κάποια στιγμή, γεγονός, που θα είχε πολλαπλά οικονομικά οφέλη, για την ίδια και θα διευκόλυνε την εισροή ανθρώπων και κεφαλαίων, στο έδαφός της !
     Μην ξεχνάμε ότι η επίσκεψη Νταβούτογλου, είχε σκοπό την ενίσχυση και διεύρυνση των επιχειρηματικών σχέσεων, Ελλάδας-Τουρκίας, που είναι αρκετά ανεπτυγμένες, αλλά θα μπορούσαν να μεγαλώσουν πολύ ακόμα, ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις, να εισχωρήσουν σε μία μεγάλη αγορά, όπως η τουρκική και οι τούρκικες, να εκμεταλλευτούν το ισχυρό τουριστικό ρεύμα της Ελλάδας.
     Αυτό που φαίνεται, όμως, να ξεχνάνε οι Τούρκοι παράγοντες, από καθαρά στρατηγική άποψη, είναι πως ο πιο επικίνδυνος εχθρός, είναι αυτός, που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και δεν έχει τίποτα να χάσει, όπως είναι (περίπου) η Ελλάδα, σήμερα !
     Οι διαμάχες, πάντοτε, φθείρουν και βλάπτουν, αυτόν, που βρίσκεται σε καλύτερη και ανοδική οικονομικά θέση, όποιος είναι ισχυρός, επιδιώκει πάντα την ειρήνη και όχι τυχόν περιπέτειες, που θα μπορούσαν να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση...


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.